Litoralul românesc

I.S.J. contraatacă: „E o situație penibilă, imorală și ilegală!”

Inspectoratul Scolar Judetean contrazice vehement proastele obiceiuri dobândite de mai marii institutiilor de învatamânt de-a-lungul anilor. Narciz Amza, inspectorul scolar general, lamureste situatia cel putin dubioasa în care se afla majoritatea liceelor constantene si aduce la cunostinta necunoscatorilor faptul ca “este interzis ca banii sa fie strânsi de directori, sau diriginti!”. Dumneai mentioneaza totusi faptul ca Asociatiile de Parinti au dreptul (dar nu si obligatia!) sa îsi aduca aportul financiar, sau moral, doar daca este vorba de parinti cu venituri financiare importante, sau de oameni binevoitori.

Un articol de Andreea PAVEL

 Mai nou, în schimbul acestor sponsorizari devenite deja o moda, elevii mai cu mot burghez s-au învatat sa fie tratati ca atare de profesori si trecuti cu vederea de directori. În schimb, cei care nu au posibilitati sa achite aceste “taxe” de scoli domnesti sunt deseori marginalizati, sanctionati, iar parintii acestora ridicati în picioare si umiliti la sedinte. La aceste naravuri, inspectorul general gaseste o singura explicatie: “Este într-adevar grav ce se întâmpla, dar nu poti sa reglementezi astfel de comportamente, pentru ca depind doar de constiinta si deontologia fiecarui profesor!”. Astfel, niciun elev nu ar trebui sa fie obligat sa plateasca anual sume variind între 40 si 60 RON, pentru ca, dupa cum afirma si oficialii inspectoratului: “Învatamântul de stat este gratuit!”. Pe de alta parte, se stie ca în fiecare an orice scoala, sau liceu suporta anumite cheltuieli, renovari si înnoiri, cel putin la nivel teoretic, schimbari care nu se pot duce la bun sfârsit decât cu investitii considerabile. Narciz Amza ne linisteste din nou, prezentându-ne un raport detaliat din 2006 cu privire la banii alocati de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru fiecare liceu din judetul Constanta. Asa se ajunge la o suma totala de peste 40.000.000 RON, împartita fiecarei institutii de învatamânt constantene, în functie de prioritati. “Doamne, dar ce de bani s-au dat pentru scoli, anul trecut! Eu cred ca s-au acoperit cu aceste sume toate renovarile strict necesare în fiecare scoala! Oricum ar trebui sa existe alte forme sub care sa se strânga bani de la parinti, dar numai de la parintii care vor si pot sa ajute scoala în care învata copiii lor: organizarea serbarilor cu intrare pe baza de bilete, sau activitati caritabile, dar nu asa!”, a mai adaugat inspectorul general scolar. Întrebata fiind ce parere are despre toate aceste “afaceri” cu dus si-ntors (tipice filonului de bisnitar constantean, pâna la urma), Narciz Amza a declarat ca “ne confruntam cu o situatie absolut penibila, imorala si ilegala!”. Se pare ca, europeni sau nu, spaga-i spaga, banu-i ban: om bogat, sau… simpli elevi într-un an!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top