Raportul publicat de ARACIS a evidențiat nenumărate nereguli la Facultatea de Teologie din Constanța. Una dintre ele privea concursurile pentru funcții universitare. De aceea, Teologia a primit calificativul “încredere limitată”. Mai mult, zilele trecute, conducerea Facultății a fost decapitată, la mijloc fiind vorba despre fapte penale, se pare. Nici Arhiepiscopul Tomisului, inculpatul Teodosie Petrescu, nu se simte foarte bine fiind plasat sub control judiciar de către procurorii DNA pentru luare de mită și declarații false. În tot acest tablou sumbru nu putea lipsi omul cheie al Arhiepiscopiei, mâna dreaptă a lui Teodosie, arhidiaconul Bogdan Chiriluță.
Un articol de Călin GAVRILAȘ
Carte plagiată grosolan de pe site-ul Patriarhiei Române
În anul 2015, Bogdan Chiriluță, pe vremea aceea lector universitar, se înscrie la concursul pentru ocuparea postului de conferențiar, disciplina Studiul Noului Testament, la Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC). Gurile rele spun că postul a fost scos la concurs cu dedicație pentru că se știa dinainte cine va fi viitorul conferențiar. Ca o curiozitate, Teodosie predă la Teologie, tot Noul Testament.
Pentru a completa cum se cuvine dosarul de concurs, omul lui Teodosie a atașat (era o cerință obligatorie) și o listă de cărți și studii/articole publicate la viața sa (32 de ani). Din această listă aflăm că Bogdan Chiriluță, care este și consilierul cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, are publicate 5 cărți (toate la editura Arhiepiscopiei) și vreo 18 articole.
Luând una dintre cărțile sale aflate pe rafturile Bibliotecii Județene Constanța (doar două din cinci se găsesc la bibliotecă), „Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Procesul de Integrare a României în Uniunea Europeană” (ed. Arhiepiscopiei Tomisului, 2015), am constatat că tânărul conferențiar a plagiat într-o proporție covârșitoare cartea!
Astfel, lucrarea care are 120 de pagini (restul fiind anexe si bibliografie) cuprinde un capitol întreg copiat cuvânt cu cuvânt de pe site-ul Patriarhiei Române. Capitolul lui Chiriluță, intitulat „Biserica Ortodoxă Română de-a lungul vremii” (p.49 – p.89) nu este altceva decât prezentarea numită „Istoria BOR”, postată pe site-ul oficial al BOR, ce aparține preotului profesor Mircea Păcurariu. Confirmarea oficială vine chiar de la purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Din compararea celor două texte se observă că arhidiaconul Bogdan Chiriluță nu s-a obosit nici măcar să schimbe numele subcapitolelor sau vreo virgulă din text. Mai mult, sursa plagiatului grosolan nu este trecută nici la bibliografie, nici în vreo notă de subsol.
Mergând mai departe în analiza cărții lui Chiriluță, am observat nenumărate pagini întregi plagiate din diferite articole care au fost scrise în anii ‘90 sau 2000 de mai mulți autori. Astfel, articolul Arhimandritului Iuvenal Ionașcu, publicat în anul 2006 în Revista Rost nr. 35, „Ortodoxie și Putere politică în UE”, a fost plagiat integral de către conferențiarul Universității Ovidius din Constanța ( p. 99 – p. 111).
Au mai fost plagiate integral paginile 27 – 31, 42, chiar și prima frază cu care se deschide lucrarea este plagiată. Nenumărate paragrafe sunt, la fel plagiate din diferite articole ce aparțin altor autori decât Chiriluță Bogdan.
Arhidiaconul lui Teodosie, cel care îl însoțește peste tot, alături de care a fost anchetat de DNA în cazul „România Liberă – șpagă pentru hirotonie, 2009, 2014”, nu s-a chinuit nici măcar să actualizeze informația plagiată. Astfel, la pagina 113 aflăm că „de curând, la 30 septembrie 2005, Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist spunea…”. Atenție, cartea lui Chiriluță e scrisă în anul 2015! Apoi, la pagina 119, autorul plagiator, ajuns conferențiar universitar, ne spune că „dacă termenul de 1 ianuarie 2007 nu este cert, știm însă cu siguranță că România va deveni membru cu drepturi depline al UE în anul care urmează”. Deci, autorul trăiește încă în perioada pre-aderare.
Articole inexistente pe lista de lucrări
Și analiza listei de articole publicate ne-a adus mari surprize. Așa am constatat că slujitorul Domnului a mințit pur și simplu când a declarat că a publicat în anul 2012 în „Anuarul Muzeului Marinei Române”, tom XV, articolul „Biserica Ortodoxă Română și Uniunea Europeană”. Iar confirmarea minciunii o avem de la conducătorul Muzeului Marinei Române, comandorul Marius Laurențiu Rohart, care ne spune că „în Anuarul din 2012, tom XV NU există niciun semnatar al vreunui studiu sau articol cu numele Bogdan Florin Chiriluță”.
O altă minciună a conferențiarului universitar o regăsim și în cazul articolului pe care domnia sa susține că l-a publicat în Revista Pontica, nr. XLV, 2012. În mod oficial, conducerea Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța, editorul Revistei Pontica, ne-a transmis că dl. Bogdan Chiriluță NU figurează printre autorii Revistei Pontica.
De asemenea, cele mai multe articole pe care susține Chiriluță că le-a publicat sunt în reviste care nu sunt accesibile nicăieri, ele nefiind înregistrate la Biblioteca Județeană sau la cea a Universității Ovidius. Astfel, revistele “Actualitatea Ortodoxă” și “Tomisul Ortodox”, editate de Arhiepiscopia Tomisului, s-ar putea să fie de găsit doar prin ungherele instituției condusă încă de inculpatul Teodosie Petrescu. Poate, vreodată, vom afla ce valoare științifică au aceste articole, dacă ele există cu adevărat. Există suspiciunea că și în alte reviste din lista depusă oficial la dosarul de concurs, Bogdan Chiriluță NU a publicat.
Examenul pentru ocuparea postului de conferențiar, în atenția Parchetului și a Comisiei de Etică a UOC?
Conferențiarul Universitar, Arhidiacon Bogdan Chiriluță, a mințit nu numai în fața Domnului, ci și în fața comisiei de concurs a Universității Ovidius. Dacă în fața Domnului e treaba lui de conștiință, în fața UOC minciuna lui se numește fals în declarații (și-a asumat sub semnătură autenticitatea și existența acestor titluri) și va fi treaba Comisiei de Etică a UOC să-i verifice din nou dosarul prin care a ajuns mare cadru didactic.
Mai departe, falsul trebuie să fie de competența organelor penale pe care, suntem siguri, actuala conducere a UOC le va sesiza și de competența Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție care veghează la justa acordare a titlurilor universitare.
Cu ocazia aceasta, domnul rector Sorin Rugină are prilejul să-și folosească celebrul soft antiplagiat pe care susține că OUC îl deține, pentru a verifica și celelalte lucrări ale lui Chiriluță Bogdan, la adresa cărora există mari suspiciuni de plagiat. De asemenea, și membrii comisiei de examen trebuie verificați (oare și Teodosie era in aceea comisie?) pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau.
Iar cazul lui Bogdan Chiriluță nu este singular, mai sunt nenumărate suspiciuni cu privire la ocuparea posturilor în UOC, a competențelor celor care ocupă aceste posturi și a realității și autenticității operelor și articolelor pe care declară că le-au publicat. Iar Teologia, cu celebrele doctorate date în biroul lui Teodosie, este vârf de lance.