Exclusiv

Hotelierii dau vina pe Busu pentru numărul mic de turişti

Sezon dificil pe Litoral. Operatorii care plătesc zeci de mii de euro pentru subînchirierea unui sector de plajă, dar şi hotelierii şi proprietarii de pensiuni îşi scot cu greu banii investiţi, din cauza vremii capricioase şi a numărului mic de turişti. Pentru mulţi dintre aceştia, inamicul nr. 1 este Busu, prezentatorul ştirilor Meteo, pe care, mai în glumă mai în serios, îl acuză că anunţă ploi inexistente pe litoralul românesc, pentru a izgoni turiştii către plajele din Bulgaria sau alte destinaţii din pachetele agenţiilor de turism.Miercuri, 25 iulie, Busu anunţa 80 l/mp pe litoral. În realitate nu a plouat deloc. (Sursa foto Facebook)

Într-una din emisiunile sale pamflet, directorul Radio SKY (radio local din Constanţa), Florin Munteanu, declara: „Sunt supărat pe Busu. Nu pentru că dă citire unor prognoze mincinoase, ci pentru că cobeşte. Vineri a spuns că plouă la Mamaia şi n-a plouat, sâmbătă a spus că plouă, duminică a spus iar că plouă şi în sfârşit a plouat – şi aia, duminică seara când deja turiştii de week-end plecaseră acasă. După atâta cobit, normal că a venit în sfârşit ploaia…”

Iulie 2018 – sezon mort

Pentru mulţi operatori din turismul litoral, sezonul 2018 e unul atipic şi potenţial dezastruos. Vremea caldă a debutat la sfârşitul lunii aprilie, iar la 1 mai temperatura apei Mării Negre atingea la ţărm 21-22 de grade Celsius – valoare la care se ajungea în mod normal abia la jumătatea lunii iunie.
Mai şi iunie au avut multe zile de plajă, dar operatorii din turismul litoral au prostul obicei de a se organiza abia după începerea vacanţei şcolare. La începutul lui iulie, la Mamaia şi mai ales la Constanţa încă erau în curs de amenajare unele plaje – în condiţiile în care mulţi localnici aveau deja două luni de plajă pe 2018 la activ.
În mod normal, iunie acontează – din cauza averselor de vară –cea mai mare cantitate de ploaie, iar iulie şi august sunt luni de secetă. Temperatura crescută a mării, împreună cu alţi factori climaterici, au făcut ca anul acesta să fie pe dos: Pe parcursul lunii iunie a fost secetă în Constanţa, în timp ce iulie a debutat cu ploi, atât în municipiu, cât mai ales în judeţ – aceasta fiind una din cele mai ploioase luni iulie din ultimi 10 ani.

Pe plajă – soare, la Busu-n studio – ploaie

Pe lângă capriciile vremii, operatorii din turism au mai avut un adversar redutabil – prezentatorul de ştiri meteo. Recrutaţi din orice domeniu de activitate, mai puţin cel al meteorologiei, prezentatorii au descris în culori şi mai sumbre o realitate care nu era oricum roz, motiv pentru care operatorii din turism i-au considerat (măcar parţial) vinovaţi de scăderea fluxului de vizitatori ai Litoralului.
Dintre toţi, cel mai tare i-a supărat Florin Busuioc (zis Busu) – prezentatorul de meteo cu cea mai mare vechime şi probabil cu cea mai mare audienţă. În week-end-ul 20-22 iulie, de exemplu, s-a făcut plajă în condiţii foarte bune (chiar autorul acestor rânduri mergând la plajă în ambele zile, în total vreo 10 ore). Busu, în schimb, a anunţat ploaie de fiecare dată. Pe 24 iulie, Busu a recidivat, anunţând pentru miercuri, 25 iulie că: „La mare va fi vreme neplăcută, averse torenţiale (sic! – aversă înseamnă ploaie torenţială), vor fi cantităţi maaari de apă, izolat chiar 80 de litri pe metru pătrat. Vor fi condiţii de grindină, vijelii.”
În realitate, vremea a fost relativ plăcută şi după-amiază chiar bună pentru plajă. Pentru confirmare, am sunat la Centrul Meteo Regional, care ne-a anunţat că, deşi în judeţ, la Băltăgeşti, s-au înregistrat 50 de litri pe metrul pătrat, în Constanţa, în precedentele 48 de ore, nu sunt înregistrări. În oraş au căzut câteva picături de dimineaţă, dar pe ţărm la staţia meteo nu s-a înregistrat nici un gram din cei 80 de litri pe metrul pătrat „prognozaţi” de Busu. Localnicii şi puţinii turişti au mers la plajă.

Busu – vinovatul de serviciu

De profesie actor, Florin Busuioc alunecă adesea spre latura sa artistică, preferând să se exprime în metafore: „ploaie gălăgioasă”, „vânt nervos”, „averse torenţiale”. Care metafore nu au de cele mai multe ori nicio utilitate practică – de exemplu, cum ne putem proteja de o ploaie gălăgioasă, sau cum e aceasta diferită de o altă ploaie, la o adică mai puţin gălăgioasă?
Să nu ne grăbim totuşi să ucidem mesagerul ştirilor proaste! Busu este la rândul său victima redactorilor care îi pregătesc textele şi mai ales grafica ce defilează în spatele său, şi care de multe ori reprezintă altceva decât scrie în prognoze.
Luni, 23 iulie, părând a fi receptat criticile îndreptate împotriva sa, Busu a apărut în cadrul buletinului de ştiri, spunând: „Nu daţi vina pe mine, uitaţi-vă la hartă”. În spatele lui se derula o grafică din care reieşea că în toată România şi mai ales pe Litoral va ploua toată săptămâna, non-stop, de luni până vineri. Boală veche – plagiatul – făcuse ca animatorii-minune ce creeaseră grafica să „uite” să menţioneze sursa datelor pe care ei le transformaseră în imagini şi mai ales textul aferent prognozei. Ceea ce Busu, indus în eroare, ne prezenta ca ploaie, era în realitate probabilitatea de producere a ploii. Nuanţele diferite, de la bleu la albastru închis şi violet, reprentau şansele de apariţie a ploii pentru fiecare zonă, nu cantitatea de precipitaţii, aşa cum – în lipsa explicaţiilor scrise – au înţeles Busu şi majoritatea telespectatorilor.

Procente, jargoane şi ironia vremii probabile

Pentru aceeaşi zi de 25 iulie în care Busu anunţase 80 de litri pe metrul pătrat, pe site-ul ştirilor era afişat că la Constanţa va ploua aproape continuu, de la 6 dimineaţa până la 9 seara. Lângă această prgnoză aiuristică, IT-iştii postului TV băgaseră aiurea-n tramvai poza lui Busu, deşi e la mintea cocoşului că nu Florin Busuioc făcuse prognoza iar, în cazul site-ului, aceasta nici măcar nu era prezentată de el.
Pe site, graficienii menţionau sursa informaţiilor – Weather Underground. Pe pagina de internet a acestei organizaţii, pentru Constanţa erau estimate şanse de ploaie de 70-80% pentru aproape toată ziua. Aceste „şanse de ploaie” se calculează automat (de către computer) pe baza mai multor parametri – cantitate de apă precipitabilă, umiditate relativă, temperatura etc. – iar algoritmul folosit variază de la meteorolor la meteorolog, de la site la site. De exemplu, pentru aceeaşi zi şi aceeaşi locaţie, serviciul Accuweather.com calcula probabilitate de ploaie de 40-50%. Revenind la Weather Underground, site-ul acestora, deşi dădea şanse mari de ploaie toată ziua, calcula că se vor cumula, în total, puţin peste 6 litri pe metrul pătrat, în circa 12 ore de ploaie. Un meteorolog ar fi sesizat această discrepanţă şi ar fi sancţionat prognoza generată automat de Weather Underground, dar ProTV nu are aşa ceva pe ştatul de salarii…
Busu şi postul său nu ar fi ieşit aşa de şifonaţi dacă ar fi folosit exclusiv prognozele ANM şi dacă ar fi avut pe cineva care să li le desluşească. Spre deosebire de vestici, ANM nu lucrează prea mult cu procente, în schimb „dreg” prognozele cu cuvinte meşteşugite. De exemplu, în ziua în care Busu anunţa potop pe Litoral, ANM instituise cod portocaliu în judeţele Constanţa şi Tulcea, anunţând local 40 l/mp, şi izolat spre 70-80 l/mp. Cuvintele cheie sunt „Dobrogea” (nu „Litoral”!), „local” – care înseamnă în jargonul meteorologilor români un fenomen care va afecta mai puţin de 50-60% din arealul vizat, respectiv „izolat”, care înseamnă undeva pe la 10-20%. Prognoza ANM s-a verificat, pentru că izolat, la Băltăgeşti, (jud. Constanţa, la 5 kilometri de Dunăre) au căzut peste 50 l/mp, ploi însemnate fiind înregistrate local şi în alte zone, chiar dacă pe Litoral nu a plouat deloc.
După ce s-a fript cu ciorbă, Busu suflă în iaurt: Pentru ziua de joi 26 iulie, o lasă mai moale, anunţând ploi „tot aşa – temporare…”. Ironia face ca tocmai acum să plouă în sfârşit pe litoral. De altfel, o depresiune atmosferică în curs de adâncire deasupra Mării Negre va aduce pe litoral, de joi până sâmbătă, ploile pe arii extinse pe care Busu le anunţa pentru marţi şi miercuri. Dar pentru ca cineva să sesizeze asta, postul tv ar fi avut nevoie şi de un angajat mai slab la metafore, dar mai tare în ale meteorologiei…

În încheiere, citate sugestive culese de pe Facebook:


Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top