Exclusiv

Hai să nu ne mai prefacem că promovăm turismul! Eșecul centrelor de informare turistică VIDEO

În această toamnă va lua ființă OMD județul Constanța, organizație de management cu rol de promovare a turismului din județ. O inițiativă bună, cu condiția să se concentreze și pe partea continentală a județului și nu numai pe zona de plajă. Sunt locuri care până nu de mult au fost total ignorate de autorități, dar cu un mare potențial turistic: cetăți antice romane și grecești, mănăstiri, podgorii și vinuri, diversitate etnică, rezervații naturale.

Până acum a fost un cerc vicios: turiștii nu au venit în aceste locuri pentru că nu exista o infrastructură de cazare și masă, iar acestea nu existau pentru că investitorii nu se puteau baza pe un anumit flux predictibil de clienți. Ieșirea din cercul vicios este una singură: Promovarea reală, făcută într-un mod profesionist.

În urmă cu vreo 10 ani, primăriile au putut să acceseze fonduri pentru înființarea de centre de informare turistică. La nivelul întregii țări au fost construite și dotate peste 100 de astfel de centre, care au costat mai mult de 50 milioane euro. E greu de spus câte dintre ele au contribuit cu adevărat la promovarea turismului, pentru că nu există nicăieri o bază centralizată, completă și adusă la zi, a acestor centre.

Observația noastră pentru cele din Dobrogea este că la aceste centre au fost, de regulă, angajați apropiați ai primarilor, care în realitate se ocupau de alte lucruri decât de promovarea turismului sau care, pur și simplu, nu pricepeau o iotă din ceea ce aveau de făcut.

Centrul din Băneasa este situat într-o zonă cu un bun potențial turistic

În 2015, Primăria Băneasa, județul Constanța, demara un proiect cu finanţare europeană în valoare de 470859.56 lei, bani cu care avea să construiască un Centru de Informare Turistică. Inițiativa avea toate șansele să fie una de succes, zona fiind foarte atractivă din punct de vedere turistic, cu cetăți antice, mănăstiri, crame și podgorii, fluviul Dunărea și arii naturale. Poate că nu avea încă „vad” turistic, dar acesta putea fi creat și prin existența centrului.

Centrul avea să funcţioneze cu rezultate mai mult decât modeste, pe durata perioadei de implementare stabilită prin contractul de finanțare.

În prezent, centrul pare închis, așa cum spun localnicii, căci primarul evită să ne dea un răspuns clar. La începutul lunii iulie, ne-a asigurat că centrul funcționează bine mersi, ca acum să se răzgândească: „Lăsați-l bre, că ăla e abandonat de 100 de ani”.

Acesta e un exemplu de bătaie de joc pe banii noștri (doar ignoranții nu înțeleg că banii europeni sunt banii noștri), proiecte accesate de dragul de a mai bifa o „realizare”.

Text, Video şi Foto: Mihai Răzvan ROTARU și Doru COPOȚ

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: PRIMĂRIA DUCE GUNOI la GROAPA ILEGALĂ, în loc să îi amendeze pe cetățenii care fac asta! VIDEO - Dezvaluiri.Ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top