Comisia Europeană

Guvernul Ponta şi Hidroelectrica – principalii vinovaţi pentru inundaţiile de pe Dunăre

Inundaţia propagată pe Dunăre în luna mai a acestui an nu are ca origine ploile din Serbia, ci incompetenţa şi nesimţirea autorităţilor din ţara noastră. Din informaţiile obţinute de la Hidroelectrica şi de la Apele Române, rezultă clar că barajele de la Porţile de Fier au fost deschise mult înainte de sosirea viiturii, lăsând apa să treacă şi provocând inundaţiile din aval. În paralel, ministrul Dragnea a îndrugat verzi şi uscate despre cum sunt controlate debitele, iar Victor Ponta le-a mulţumit public celor de la Hidroelectrica pentru că au oprit puhoaiele să se reverse peste România.
Incompetenţa şi minciunile guvernamentale au fost dublate de cinismul administraţiei Hidroelectrica. Apa din barajele de la Porţile de Fier 1 şi 2 ar fi putut fi deversată treptat, din vreme, diminuând efectele viiturii. Dar acest lucru ar fi însemnat scăderea producţiei de curent electric şi, implicit, scăderea profitului făcut de Hidroelectrica. În timp ce mii de români stăteau de veghe la diguri ca apa să nu le inunde casele, Hidroelectrica a anunţat triumfalist producţii-record de curent electric şi vânzări de milioane de euro pe bursă. Pentru câţiva dolari în plus la compania de energie hidro, guvernul a cheltuit înzecit – mii de angajaţi (în special de la ISU, Consiliile Judeţene şi Apele Române) au pontat ore suplimentare, au fost înălţate şi ranforsate diguri, traficul a fost deviat pe porţiunile de drum înghiţite de ape, s-au umplut peste 1,5 milioane de saci de nisip şi toate autorităţile, de la primării – la Armată – au fost puse în alertă.

Un articol de Răzvan PETRE

Viitura lui Ponta – cu 10 zile mai devreme decât cea din Sebia

Conform buletinului hidrologic emis de administratorii Apele Române de la Craiova (ABA Jiu), în data de 17 mai debitul Dunării la intrarea în ţară era de 9.700 mc/s (metri cubi pe secundă). Cu toate că aceasta este o valoare apropiată de normal şi care nu ar trebui să creeze probleme, în aval de Porţile de Fier cotele de inundaţie fuseseră deja depăşite, cu 44 cm la Gruia şi 68 cm la Calafat. Mai multe păşuni, terenuri agricole şi un drum judeţean fuseseră deja inundate. Explicaţia acestui paradox este dată tot de buletinul hidrologic al ABA Jiu, unde scrie, negru pe alb, că deşi debitul la intrarea în ţară era de 9.700 mc/s, volumul de apă deversată la barajele Porţile de Fier I şi II era de 13.000 mc/s !!! Deşi vârful de viitură era în 17 mai pe teritoriul Serbiei, lunca Dunării din sectorul românesc era deja sub ape. Şi asta nu din cauza inudaţiilor, ci a faptului că Hidroelectrica deversa apă în draci. De altfel, viitura din Serbia a ajuns la Baziaş, la intrarea în România, abia în 26 mai – dată la care valul de inundaţii de care vorbeau guvernanţii şi toată presa trecuse deja de Călăraşi.
Viitura produsă de deschiderea barajelor de la Porţile de Fier nu numai că a venit cu 10 zile mai devreme decât cea din Serbia, dar a fost şi mai puternică! Acest lucru reiese din măsurătorile hidrologice. Astfel, în 18 mai, la vârful viiturii lui Ponta, Dunărea a atins la Calafat cota de 684 cm. În 26 mai  – când a venit vârful de viitură din Serbia, s-au înregistrat doar 664 cm. (Click pe foto pentru a mări graficul)

Cotele demonstrează deschiderea barajului

Dimensiunile prostiei care a dus la inundaţiile de pe Dunăre pot fi vizualizate cel mai bine cu ajutorul site-ului edelta.ro. Creatorul site-ului, Constantin Feodorov, arhivează cotele apelor Dunării pe o perioadă de 60 de zile şi le expune pe site sub formă de grafic. Accesând graficul pentru staţia Orşova (ultima staţie înainte de barajul Porţile de Fier I) veţi vedea cum nivelul Dunării scade, din 15 până în 18 mai, cu 420 de centimetri, adică peste 4 metri. (Click pe foto pentru a mări) După care rămâne constant, până în 28 mai. Din aceste cote reiese clar că Hidroelectrica a golit brutal barajul înainte de apele mari, iar pe timpul undei de viitură din Serbia (24-28 mai) a lăsat în continuare deversoarele deschise şi a permis inundaţiei să se propage mai departe, pe teritoriul României.
Tot în graficele de pe edelta.ro se vede clar cum unda de viitură nu e produsă de inundaţiile din Serbia, ci de apa deversată anticipat de Hidroelectrica. Începând cu 15 mai (când a fost deschis barajul), Dunărea creşte cu 2 metri la Calafat, Gruia, Bechet. La sosirea inundaţiei din Serbia, cotele sunt deja în scădere.

Apele Române confirmă – viitura nu a fost atenuată

O constantă a declaraţiilor lui Ponta şi Dragnea pe perioada comandamentelor de inundaţii a fost aceea că Hidroelectrica a reglat debitul, în aşa fel încât inundaţiile din Serbia să nu afecteze România. Aceste declaraţii nu sunt decât nişte minciuni sfruntate, după cum reiese din comunicatul pe care ni l-au transmis Apele Române. La solicitarea noastră, Marian Talău, directorul Apele Române (Craiova), ne-a declarat că „unda de viitură a fost tranzitată prin acumulările Porţile de Fier I şi II, fără a fi atenuate (stocate volume de apă) în lacurile de acumulare”. Deşi nu a avut probleme în a recunoaşte că Hidroelectrica nu a mişcat un deget pentru a opri viitura, directorul ABA Jiu nu a putut să ne explice de ce au fost deschise anticipat porţile barajelor.

Minciuni guvernamentale

În timp ce Hidroelectrica inunda România, guvernul Ponta arunca perdele de fum care să mascheze incompetenţa. Pe timpul crizei au fost susţinute mai multe conferinţe de presă şi comandamente pentru situaţii de urgenţă, iar viceprim-ministrul Dragnea a fost delegat să conducă personal operaţiunile. Din această postură, el a declarat (referitor la faptul că Hidroelectrica se plânge că deversările de apă îi afectează negativ costurile de producţie): „Aşa sunt ei mai plângăcioşi. Eu nu mă uit după lacrimi. Pe mine mă interesează să protejăm populaţia şi bunurile!” După ce a pozat în apărător al neamului, Dragnea s-a transformat în avocatul Hidroelectrica, explicând, la finalul conferinţei de presă din 18 mai, că aceasta „prin hidrocentralele de pe Dunăre să poată să regleze debitul în aşa fel încât el să fie la un nivel care să fie suportat de Dunăre şi să tranziteze România fără pericol”. La ora la care Dragnea spunea asta, erau deja inundate mii de hectare de teren şi DJ 533 din Dolj.
În hora minciunilor a intrat şi Victor Ponta. El a făcut o vizită de lucru la Porţile de Fier în 23 mai, ocazie cu care a transmis mulţumirile sale: „Vreau să îi felicit pe oamenii de aici pentru că aportul lor a fost foarte important, ca necazul din amonte să nu se ducă şi în jos.”
În timp ce Ponta şi Dragnea spălau imaginea Hidroelectrica, dovezile privind inundaţiile provocate de hora incompetenţei erau ascunse de ochii publicului. De pe site-ul Apelor Române, în plină situaţie de criză, au dispărut toate buletine hidrologice aferente lunii mai (pot fi descărcate toate de aprilie, sau martie, însă). Iar pe site-ul sucursalei din Craiova (ABA Jiu) au dispărut buletinele hidrologice din perioada 22 – 27 mai (în care s-ar fi văzut cum Hidroelectrica „dădea mai departe” unda de viitură).
În răspuns la solicitarea noastră, directorul ABA Jiu a declarat că regulamentul de funcţionare a hidrocentralelor de la Porţile de Fier (semnat de România şi de Serbia) prevede că la debite ce exced 11.500 mc/s se deschid deversoarele şi viitura este tranzitată, fără a se opri un metru cub de apă. Ceea ce s-a şi întâmplat, contrar minciunilor debitate de mai-marii guvernului.

România suferă – Hidroelectrica prosperă

În timp ce mii de români stăteau de veghe la digurile ce riscau să se surpe, conducerea Hidroelectrica plesnea de bucurie. Într-un comunicat dat publicităţii în 25 mai, ei anunţau triumfalist că au reuşit să vândă recent curent electric de peste 6 milioane de lei. În condiţiile în care toată producţia fusese antamată deja din aprilie, acest surplus a venit în special din inundaţiile de pe Dunăre şi râul Olt.
Comunicatul Hidroelectrica este o confirmare a faptului că barajele de la Porţile de Fier nu au fost folosite pentru a stopa inundaţiile, ci dimpotrivă. Declaraţia-şoc a conducerii companiei, deopotrivă alambicată şi absurdă, sună în felul următor: „Având în vedere faptul că digurile de apărare care se află în aval şi care nu se află în administrarea Hidroelectrica au fost puternic solicitate la viitura din anul 2006, s-au luat toate măsurile de care dispunem pentru tranzitarea viiturii în condiţiile regulamentului”. În traducere liberă din limbajul birocratic, asta înseamnă: „ştim că digurile sunt în pericol, dar nu sunt ale noastre, aşa că am lăsat viitura peste ele, conform regulamentului”.

Incompetenţa inundă România

Inundaţiile de pe Dunăre ar fi putut fi evitate, dacă deversarea apei de la Porţile de Fier s-ar fi făcut din vreme şi la volume mai mici. Sau dacă guvernanţii ar fi dovedit că se pricep şi la altceva decât la conferinţe televizate. Acumularea Porţile de Fier ar fi putut fi golită preventiv încă din 10 mai (când se prognozaseră cantităţi mari de precipitaţii în Serbia), sau măcar în 15 mai, când ţara vecină era deja sub ape şi era clar ce ne paşte. Motivul pentru care acest lucru nu s-a întâmplat îl găsim în ceea ce guvernanţii, printr-o autoironie involuntară au numit „Comandamentul pentru inundaţii” din 15 mai. În acea şedinţă s-a comunicat că debitul la intrarea în ţară este sub 10.000 mc/s, iar prognoza hidrologilor români este de 11.000 mc/s în timpul viiturii.
La aceste cifre, Hidroelectrica nu avea niciun interes să golească lacurile (un volum mai mic în lac înseamnă producţie de curent mai mică) aşa că nu a dat drumul la apă. A doua zi, însă, s-a dovedit că estimările hidrologilor români au fost proaste rau de tot. Pe baza datelor noi sosite din Serbia şi Ungaria, hidrologii noştri au sărit în cealaltă extremă, prognozând peste 17.000 mc/s – mult peste maximul istoric din 2006.
Reacţia a fost una de panică – Dragnea a dat dat vina pe guvernul sârb „în care nu se poate acea încredere” (Conferinţă de presă – 18 mai) şi a fost dispusă golirea de urgenţă a lacurilor de acumulare.
Aşa cum s-a dovedit ulterior, a doua prognoză a hidrologilor români a fost şi mai prostă, în realitate înregistrându-se doar 13.200 – 13.400 mc/s. Aşa se explică faptul că unda de viitură din Serbia a fost mai mică decât cea rezultată din golirea barajelor.
Avem de-a face, aşadar, cu un lanţ al incompetenţei: Hidrologii au greşit prognoza (dar au dat vina pe sârbi), Hidroelectrica nu a golit lacul din vreme (vina fiind a hidrologilor), iar Dragnea şi ai lui au reacţionat tardiv şi excesiv (din cauza „plângăcioşilor de la Hidroelectrica”, a sârbilor şi a prognozei greşite). Cursul românesc al Dunării a fost inundat nu din cauza viiturii, ci a incompetenţei şi iresponsabilităţii celor care trebuia să ne apere…

 

În continuare, răspunsul de la Apele Române. Click pe imagine pentru a mări.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top