Litoralul românesc

Grupurile de interese, în război din cauza petrolului din Marea Neagră

Finalul procesului de la Haga, pentru împărţirea platoului continental, a adus cu sine cel mai mare scandal al începutului de an. Am aflat cu această ocazie că victoria României în procesul cu Ucraina a fost, de fapt, victoria a două companii private care au dreptul de a exploata resursele petroliere. A urmat apoi un război al intoxicărilor şi contra-intoxicărilor, reprezentanţii statului, ai celor două companii, dar şi oameni politici din diferite partide grăbindu-se să afirme că ei sunt cei ce au de pierdut, iar ceilalţi sunt vinovaţi de această situaţie.

Un articol de Răzvan PETRE

Punând cap la cap declaraţiile părţilor implicate, dar şi conţinutul contractului dintre România şi compania Sterling Resources, am ajuns la concluzia că afacerea petrolului din Marea Neagră ar trebui să fie una în care toate părţile implicate au de pierdut. Cum acest gen de afacere este imposibil de conceput, este clar că avem de-a face cu o operaţiune de intoxicare cu mult mai eficientă în ascunderea adevărului decât secretizarea contractului cu compania Sterling. Rămâne să ne întrebăm: Cine ne minte – Patriciu, oficialii Sterling, cei de la Autoritatea pe Resurse Minerale, Guvernul, interpuşii grupurilor de interese, sau toţi laolaltă?

Scandalul a izbucnit în mementul în care un parlamentar PSD, fost membru al Guvernului Năstase (care a pus pe tavă austriecilor de la OMV Petrom şi petrolul românesc), a scos la iveală contractul dintre statul Român şi compania canadiană Sterling, care permitea începerea exploatării petrolului, în varianta în care România câştiga procesul deschis la Haga. Declaraţia parlamentarului, având un puternic parfum de acuzaţie de trădare a interesului naţional, a fost continuată de cea a Primului-ministru Boc, care a pus tunurile pe Tăriceanu şi pe guvernul său, vinovaţi pentru acordarea drepturilor de exploatare. Potrivit acestor oameni politici, România ar fi fost văduvită de resursele petroliere din platoul continental.

Contractul ocult este… perfect legal!

Mass media română a înghiţit, din nefericire, momeala, în următoarele zile televiziunile, ziarele şi analiştii întrecându-se în prezentarea, pe un ton melodramatic, a felului în care poporul şi statul ar fi fost păcăliţi. Reacţia principalilor acuzaţi – Tăriceanu şi reprezentanţii autorităţilor guvernamentale din subordinea sa – a fost una slabă. Toată tevatura a luat o nouă turnură în momentul în care compania Sterling a căzut de acord cu desecretizarea protocoalelor secrete dintre ea şi statul român. Cu actele în faţă, discursul acuzator s-a temperat. Însuşi premierul Boc, avocat de profesie, a revenit asupra declaraţiilor iniţiale, afirmând că, cel puţin la prima vedere, protocolul (iniţal) secret este întocmit în conformitate cu legile din România. Focul s-a reaprins, din păcate, tot din zona mass media, unii jurnalişti menţinându-şi punctul de vedere, pe motiv că protocolul, chiar dacă este legal, este… imoral.

Petrom şi Sterling îşi înfig cuţite în spate?

În momentul în care părea că scandalul se va stinge într-o anchetă de specialitate derulată de o comisie guvernamentală, totul a reizbucnit cu o forţă şi mai mare. De data aceasta, ţinta nu a mai fost una politică (Tăriceanu, PNL etc.), ci comercială. Vâltoarea stârnită în ministere de schimbările aduse de noua guvernare a făcut ca „foştii” şi „actualii” şefi de agenţii de stat şi reprezentanţi ai Puterii să se încaiere şi să decreteze vinovăţii. Victimele colaterale au fost cele două companii ce au, în prezent, concesiuni pe platoul comercial – Sterling Resources şi Petrom. Scandalul a reizbucnit în momentul în care un oficial a aruncat pisica în curtea Petrom.

Conform cifrelor oficiale, circa 80% din suprafaţa aflată în dispută cu Ucraina se află în zonele concesionate Petrom, această companie beneficiind de condiţii de concesionare similare cu cele ale Sterling Resources. Faptul că fosta companie de stat, deţinută acum de OMV, ajunge în prim-planul scandalului ridică, în sine, o serie de întrebări: Este scandalul o dispută între Petrom şi Sterling, care urmăresc discreditarea adversarului? Se ştie că aproape jumătate din platoul continental nu este concesionat. Se încearcă pe această cale discreditarea uneia dintre companii, pentru ca cealaltă să fie favorită pentru concesionările viitoare?

O ecuaţie din care, teoretic, toată lumea pierde

Deşi, oficial, statul este proprietarul petrolului din Marea Neagră, Sterling Resources are dreptul de a vinde acest petrol, statul urmând a primi o redevenţă trimestrială echivalentă cu 3,5% până la 13,5% din valoarea petrolului exploatat. Acest procent este infim, dacă luăm în considerare cotele percepute de alte state. Ţările din tratatul OPEC aplică o taxare de 55% din valoarea producţiei, taxele putând ajunge în cazul Arabiei Saudite şi al Libiei până la 85%, în funcţie de productivitate. De asemenea, Marea Britanie a majorat „redevenţa” de la 33%, la 50 de procente în urmă cu şapte ani. Aceste procente nu sunt percepute ca redevenţe pe care operatorii petrolieri le plătesc atunci când au ei chef, ca în România, ci reprezintă cantităţi concrete de petrol, de care statele respective pot dispune după cum doresc (îl pot stoca sub formă de rezerve naţionale, sau îl pot vinde la preţul pieţei). În concluzie, statul român, cu o cifră de maxim 13,5% – redevenţe trimestriale plătibile cu o întârziere de maxim o lună – îşi ia ţeapă. Acestă ţeapă este legalizată, însă, de Legea Petrolului, modificată de Guvernul Năstase, care a eliminat cota de 55%, percepută, anterior, şi în România. Pe acest subiect se speculează intens, gurile rele spunând că modificarea legislaţiei a fost un cadou făcut de Năstase austriecilor de la OMV, care au preluat, odată cu Petrom, şi cea mai mare parte a resurselor de petrol a României.

Sterling Resources lucrează în pierdere, dar nu se retrage din afacere

Conform contractului dintre România şi compania Sterling, aceştia au obligaţia de a face o investiţie de minim 4 milioane de euro. Cu toate acestea, Sterling Resources a anunţat că a făcut până acum cheltuieli de prospecţiune şi exploatare în valoare de 56 de milioane de euro. Ce este ciudat este că, potrivit experţilor, zăcământul de petrol concesionat de companie este evaluat la câteva zeci de milioane de euro. Astfel se poate spune că, pe lângă statul român, care dă petrolul ţării canadienilor de la Sterling pe bani puţini, şi aceştia îl exploatează, teoretic, în pierdere…

Dinu Patriciu: Statul şi Sterling şi-au luat ţeapă

După ce în presă au apărut speculaţii potrivit cărora şi Dinu Patriciu s-ar putea afla în spatele sfacerii cu resursele petroliere din Marea Neagră, acesta a apărut la televiziunea Realitatea pentru a-şi spune punctul de vedere. „Ne aflăm în faţa unei mari diversiuni” a declarat omul de afaceri, care a precizat că în zona disputată se află „între 5 şi 10 milioane de tone de ţiţei”, adică mai puţin decât consumă România într-un an. El a estimat valoarea zăcămintelor la câteva zeci de milioane de dolari. Menţionând că i s-a propus să investească în afacerea companiei canadiene în urmă cu câţiva ani, Patriciu a declarat că nu a fost interesat, pentru că „Sterling face o afacere proastă” cu câmpurile petroliere din Marea Neagră. Cât despre redevenţele percepute de stat, Patriciu a dat verdictul: Statul a stabilit prost valoarea redevenţelor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top