Actualitate

Două noutăți care au băgat părinții în sperieți: GRUPA MIJLOCIE a devenit OBLIGATORIE, MAXIM 20 de preșcolari într-o clasă

Noile directive legislative care au diminuat locurile în grădinițe, mai ales în cadrul grupelor mici, au stârnit noi discuții în rândul locuitorilor din Valu lui Traian. Părinții nemulțumiți de această acțiune pasează responsabilitatea către autoritățile locale, mai exact pe infrastructura depășită de situație.

Răspunsul primarului localității Valu lui Traian, Florin Mitroi, la întrebările noastre a fost: ”De fapt, lipsa locurilor în grupele mici este rezultatul a două acțiuni. Prima este că s-a decis reducerea numărului de copii înscriși într-o singură grupă de la 30 la 20, iar cea de-a doua este faptul că a devenit obligatorie grupa mijlocie, deci aceștia au prioritate la înscriere. De altfel, chiar dacă s-ar suplimenta clădirile din Valu lui Traian pentru a face față solicitărilor, nu există un efectiv de cadre didactice care să susțină cursurile.”

Cei care sunt nevoiți să explice părinților situația, dar și neputincioși în a face față tuturor dosarelor de înscrieri, sunt directorii instituțiilor de învățământ preșcolar. Așadar, unul dintre directorii de grădiniță din Valu lui Traian susține faptul că ”În calitate de cadru didactic nu poți face altceva decât să te conformezi unei decizii luate la nivel de Minister. Nu este o certitudine reducerea locurilor, nici desființarea grupelor mici, doar că în cadrul legislației actuale, așa prevăd directivele. Sperăm totuși să putem integra, cumva, toți copiii care trebuie să vină la gradiniță, daca ne sprijină în acest sens și Inspectoratul Școlar Județean”.

De asemenea, primarul localității, Florin Mitroi, a declarat faptul că nu este vorba de infrastructura școlară prezentă în comună. Din contră, acesta a menționat reușitele din acest punct de vedere, obținute numai în ultimii ani: „Am extins Școala Nr.1 și am dublat-o ca suprafață. La Valea Seacă, la Școala Nr.2, am supraetajat-o, dublându-i astfel capacitatea. Am construit de la zero o grădiniță în Zona C, am inaugurat una nouă în Valea Seacă, am înființat un afther school, acum construim creșă, grădiniță și școală în zona F… investițiile au fost și sunt enorme. Și aș adăuga faptul că în parte dintre acestea încă susținem costurile cu personalul, pentru că Ministerul Învățământului nu poate aloca norme. Așa că, să nu ne grăbim cu afirmația că dacă voi construi eu 10 gradinițe, se rezolvă problema. Nu mai spun că cele pe care le construim acum, Ministerul Învățământului le va autoriza pentru funcționare în cel mai bun caz pentru anul școlar următor anului în care se depune cererea.”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top