Interviu

GMS acuza vendete politice în chestiunea statiunii de la Casian

Obiectivul turistic “Amenajare piscicola în zona Cheia, pe pârâul Casimcea, comuna Târgusor”, investitie a SC Grup Media Sud a stârnit puternice controverse, legate în special de obtinerea unor avize de al institutiile statului. Firma constanteana a început sa construiasca în zona Casian, la patru kilometri de Cheile Dobrogei o statiune turistica cu un lac de acumulare, spatii de locuit, terenuri de golf, piscine. O parte din pamânt a fost concesionat de la Primaria Târgusor, iar restul cumparat de la localnici. Înca de la demararea lucrarilor, GMS a primit amenzi ustruratoare, de la Garda de Mediu si Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL). Reprezentantii GMS acuza institutiile statului ca executa o comanda politica, fiind cunoscut faptul ca actionarul majoritar, Cameliu Babinciuc, este membru PSD si fost partener de afaceri cu Corneliu Iacobov.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Amenzi pe banda rulanta

În august 2006, GMS a luat prima amenda la Casian, de la Inspectoratul de Stat în Constructii Constanta, pentru ca nu detinea autorizatie de constructie. A urmat o amenda a Garzii de Mediu- 67500 RON-, care a demarat si procedurile pentru deschiderea unui dosar penal.

Acesta a fost doar începutul, caci organismele de control s-au miscat foarte repede si au început sa curga controalele urmate de amenzi la investtia GMS de la Casian. Pe 9. 10.2006, inspectorii Garzii de Mediu au amendat GMS cu 67500 RON, pentru desfasurarea de lucrari într-o arie protejata, fara sa detina acord de mediu. Peste nici doua luni, pe 27.11, Garda de Mediu a amendat din nou GMS (cu 100000 RON), dând dovada de o râvna deosebita. Amenzile au fost urmate de o plângere penala, formulata de Garda de Mediu pe 20.12.2006, la Parchetul de pe lânga Judecatoria Constanta. Cu toate acestea amenzile au continuat, ultima fiind înregistrata pe 7 februarie, iar valoarea ei fiind de 50000 RON.

Manafu s-a laudat ca GMS nu va primi autorizatii cât e el la DADL

DADL este o alta institutie care s-a opus din rasputeri proiectului GMS de la Casian. “Sub pretextul respectarii legislatiei, au încercat sa ne puna bete-n roate. Atunci când nu mai aveau argumente ne trimiteau fie la Administratia Nationala Apele Române, Bucuresti, fie ne sugerau sa obtinem o hotarâre de guvern pentru a deveni proprietarii albiei minore a râului, desi ar fi si alte solutii. De fapt, directorul DADL, Ionel Manafu, s-a laudat ca GMS nu va primi autorizatii cât timp el se afla la conducerea acestei institutii”, ne-a declarat Bogdan Cioata, director general al GMS. Înca din 2006, inspectorii DADL au amendat GMS pentru ca muncitorii firmei lucrau la un baraj al amenajarii piscicole, fara a detine un aviz de gospodarire a apelor, iar pamântul rezultat din decopertarea terenului era depozitat în zona de protectie a râului Casimcea. Potrivit purtatoruilui de cuvânt al DADL, Catalin Anton, GMS trebuia sa sisteze lucrarile, sa aduca terenul la starea initiala si sa obtina toate acordurile si avizele prevazute de legislatia în vigoare. Termenul limita de realizare a acestor masuri ar fi trebuit sa fie 31.12.2006. Pentru ca el nu a fost respectat, GMS a fost amendata, pe 13.02.2007, cu 40000 RON, pentru “nersepectarea masurilor stabilite si asumate privind investitia Complex de lucrari hidrotehnice necesare amenajarii piscicole în zona Cheia, pe pârâul Casimcea, comuna Târgusor”.

Mai mult pretexte

Directorul Cioata acuza însa DADL de rea credinta si îsi argumenteaza punctul de vedere cu corespondenta oficiala dintre GMS si “Ape”. Din aceasta reiese încercarea DADL de a scoate în fata asa-zisele efecte negative pe care lacul de acumulare si barajul le-ar avea supra cursului parâului Casimcea si chiar asupra localitatilor învecinate, Casian si Cheia. Prin adresa nr. 3009 din 13.04.2006,  Administratia Nationala Apele Române, atrage atentia GMS ca lacul va fi pozitionat la doar câtiva kilometri în aval de satul Cheia, iar zona “este frecvent inundata datorita fenomenelor de risc (viituri), care se produc în perioada apelor mari de primavara si toamna”. Materialul schiteaza chiar un scenariu conform caruia, în cazul ruperii barajului, vor fi afectate portul Luminita si Canalul Dunare Marea Neagra, precum si echilibrul ecologic al Lacului Tasaul.
Un alt document, trimis de aceasta data de DADL, solicita GMS realizarea unui studiu hidrologic mai amanuntit, efectuat de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA). Concluziile studiului respectiv, realizat de doi cercetatori ai INHGA, contrazice însa suspiciunile si cifrele celor de la Ape. Explicatia e foarte simpla: datele privind nivelul pârâului Casimcea în perioadele de inundatii au fost luate de la “Statia Cheia”, situata la 3,5 kilometri în amonte, unde albia pârâului este mult mai putin adânca.
O data depasita aceasta obiectie, DADL a venit cu o alta: pentru elberarea unui aviz de gospodarire a apelor, GMS are nevoie de o aprobare din partea SC Aquaproiect SA, care proeicteaza în zona “lucrari de investitii cu rol de aparare împotriva inundatiilor”. Administratia Nationala Apele Române a solicitat deci SC Aquaproiect SA sa se pronunte cu privire la încadrarea statiunii turistice în schema cadru de amenajare a bazinului hidrografic Casimcea. Iata un extras din raspuns: “Lucrarile proiectate de Aquaproiect în cadrul obiectivului de investitii Lucrari de aparare împotriva inundatiilor pe b.h. Casimcea, nu sunt influentate de realizarea barajului si iazului piscicol, întrucât, asa cum rezulta din documentatia transmisa, barajul va fi amplasat la cca. 2,5 km aval de localitatea Cheia, iar lucrarile de aparare împotriva inundatiilor nu vor cuprinde sectoare situate în aval de aceasta localitate. În legatura cu încadrarea obiectivului în schema cadru de amenajare a bazinului hidrografic respectiv, va recomandam consultarea ultimelor editii ale schemelor elaborate de catre INHGA.”
La toate acestea se adauga adresele remise DADL si Agentiei de Protectia mediului Constanta de catre Primaria Gradina. Primarul Ion Melcea solicita în aceste documente demararea unor lucrari de aparare împotriva inundatiilor. În cele doua adrese, primarul Melcea precizeaza ca Grup Media Sud si-a manifestat disponibilitatea de a a sustine financiar aceste lucrari. Tot Primaria Gradina, considera directorul Cioata, poate prelua de la Apele Române dreptul de folosinta asupra albiei pârâului Casimcea, iar GMS sa concesioneze acest teren.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top