Profil de Primar

Gigi Becali si biserica-grajd

Subiectiv, Colelia este cel mai lugubru loc de pe pamânt. Biserica abandonata în mijlocul câmpului si crucile frânte din cimitirul de pe deal sunt singurii doi martori, asezati fata în fata, ai trecutului acestui ungher de lume. Doi martori invadati de fantome ce vin dintr-un trecut prosper si pasnic uneori, cu clipe de restriste si spaime, alteori. Ciorile si-au facut singure adapost în turnul bisericii gotice; adapostul vacilor din aceeasi biserica a fost facut de ciobani fara dumnezeu.

Un articol de Mihai Razvan ROTARU

Dupa razboi, la Colelia s-au stabilit germanii. Cu seriozitatea ce-i caracterizeaza, ei au facut din asezarea izolata între comunele Gradina si Râmnic un orasel cochet, aproape burghez, cu strazi pavate si cinematograf. Prin anii 70 nemtii au plecat, rând pe rând, în Germania, dupa ce si-au platit cu bani libertatea, beneficiind de un proiect cinic al lui Ceausescu. Dupa germani, la Colelia au venit aromânii. Unii dintre ei s-au asezat cuminti în cimitir (marturie stau crucile aruncate de-a valma lânga cele frumos aranjate ale germanilor), iar ceilalti au plecat, lasând valea pustie. Apoi la Colelia s-au asezat crescatorii de animale, care au transformat biserica in grajd. A fost nevoie de interventia autoritatilor locale, la solicitarea jurnalistilor, pentru a-i alunga. De câteva luni bune, câteva maici si un preot, vor sa faca manastire în fosta biserica nemteasca.
Colelia este însa si un loc în care istoria îsi râde de noi, dând peste cap toate calculele de bun simt, începând cu amalgamul celor care au trecut pe aici-germanii urmati de aromâni, vacarii cu staulul în biserica de calugarite. Paradoxul locului merge mai departe, caci Arhiepiscopul Tomisului s-a înteles cu seful Bisericii Catolice din România sa preia constructia. Pe catolici oricum nu îi mai interesa (dupa declaratiile monseniorului Ghenta, intentionau sa o darâme iar piatra sa o foloseasca la o catedrala ce s-a construit la Constanta). Dupa zvonuri, sponsor urma sa fie Iacobov, baronul de Bacau, înainte de a fi cercetat penal. Dupa certitudini, cel care a platit banii pentru acoperisul bisericii din care au fost alungate vacile este nimeni altul decât crescatorul de animale Gigi Becali.
 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top