Politic

George Șișcu: Nu prin isterie naţională vom asigura creştere economică! Avem nevoie de investiţii mari, nu de paie puse pe foc

Tema apocalipsei economice vânturată de unii în spaţiul public nu este întâmplătoare şi are ca scop tensionarea climatului social pe început de toamnă. Sigur că există dificultăţi din punct de vedere economic şi că oamenii au îngrijorări fireşti privind facturile la utilităţi în această iarnă. Trecem printr-o perioadă grea, cu crize care se suprapun şi care din păcate ne afectează viaţa de mai bine de doi ani. Pandemia s-a mai domolit, dar încă îşi arată efectele nefaste. Multe firme s-au închis, în special din zona HoReCa, dar alte sectoare au profitat de conjunctură, au putut face noi angajări şi şi-au sporit vânzările de câteva ori. România are în continuare creştere economică, iar cu toţii avem speranţa că trendul se va menţine şi în trimestrele următoare, chiar dacă războiul din regiune se prelungeşte.
Fireşte că trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că această perioadă nu este una tocmai uşoară, dar nu e cazul să transformăm totul într-o isterie naţională. În perioade dificile e uşor să pui paie pe foc, dar e mai greu să construieşti şi să găseşti soluţii.
Una dintre sperietori este legată de lipsa gazului la iarnă. Chiar la începutul acestei săptămâni premierul Ciucă a anunţat că procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depăşit 80 la sută. Este un nivel bun, în condiţiile în care Comisia Europeană prognozase că vom atinge această ţintă abia la 1 noiembrie. Acelaşi premier a spus că vor fi suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022-2023, în condiţiile în care, spre deosebire de alte state, o parte însemnată din această resursă o asigurăm din producţie proprie.
Nici povestea cu litrul de benzină care va ajunge la 12-13 lei nu s-a adeverit. Mai mult, există staţii de carburanţi din ţară unde zilele trecute preţul benzinei a coborât sub 7 lei pe litru. Prelungirea conflictului din Ucraina va duce la apariţia unor fluctuaţii însemnate a preţurilor la combustibili, dar de aici şi până la apocalipsa cu 2,5 euro litrul de benzină în România e cale lungă.
Nu vor urma luni uşoare, dar în loc de văicăreli nesfârşite mai indicat ar fi să ne concentrăm pe soluţii şi pe ceea ce putem face. Creşterile de preţuri vor trebui acoperite prin majorarea veniturilor populaţiei, iar Guvernul caută în această perioadă cea mai bună variantă pentru a aplica măsuri sociale adecvate începând cu 1 ianuarie. În acelaşi timp e nevoie să fim prudenţi şi să nu intrăm într-o spirală inflaţionistă pe care ulterior să nu o putem controla.
Avem nevoie în continuare de investiţii majore şi de atragerea fondurilor europene până la ultimul cent. Vom beneficia în următorii ani de zeci de miliarde de euro şi trebuie să fim atenţi pe ce vom cheltui aceşti bani şi câtă plusvaloare vor aduce economiei. Nu vom crea prosperitate prin decizii populiste şi nici prin discursuri goale de conţinut!

George Șișcu
Deputat PNL de Tulcea în Parlamentul României

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top