Actualitate

George Șișcu, despre scandalul Patzaichin: Foarte mulți oameni politici au profitat de imaginea marelui campion

Procesul de desemnare a noul guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării a stârnit un scandal imens în ultimele zile. Totul a plecat de la o postare pe Facebook a liderului PLUS Dacian Cioloș, care a anunțat că identificarea persoanei potrivite pentru această funcție va fi făcută în cadrul unui grup consultativ, ce va fi creat de către marele campion Ivan Patzaichin.

Conform lui Dacian Cioloș (care spunea că are și acceptul șefului USR Dan Barna) grupul consultativ din care urmau să facă parte „asociații și actori relevanți și cu interese de protecție a mediului dar și de dezvoltare comunitară diverse”, urma să stabilească mandatul viitorului guvernator, profilul ideal și elementele de competență necesare, precum și o listă scurtă de nume.

Ivan Patzaichin și Dacian Cioloș

Doar că la două zile după acest anunț, Ivan Patzaichin a anunțat public că se retrage din acest proiect, generând mari semne de întrebare asupra întregului demers.

Am discutat cu deputatul liberal de Tulcea George Șișcu despre acest subiect, despre profilul noului guvernator și ce ar trebui acesta să facă pentru Delta Dunării.

Concurs de proiecte, NU o listă de nume

Deputatul liberal consideră că această comisie ar trebui să stabilească un plan de redresare a Deltei și NU o listă de nume, iar candidatul la această funcție poate fi atât un membru de partid, cât și un „tehnocrat”:

Sunt pentru numirea unui guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării în urma unor consultări din care să să facă parte atât specialiști cât și oameni ai Deltei. Mai degrabă sunt însă pentru un concurs de proiecte în care cei ce vor candida să își expună un plan pentru redresarea situației din Delta Dunării, să vedem prioritățile pe care și le stabilește fiecare dintre candidați și mai degrabă această comisie să stabilească care proiect este cel mai bun. În ultima perioadă, în centrul interesului din Delta Dunării a fost turistul și nu locuitorul Deltei sau păstrarea și conservarea ecosistemului.

Până la urmă, numirea unui guvernator este un atribut politic și sunt convins că această comisie, dacă se va înființa și va funcționa, va ține cont în primul rând de probitatea profesională a candidaților, de proiectele pe care le depun și, dacă nu va fi un concurs de proiecte, măcar din analiza acestei comisii să reiasă liniile principale pe care trebuie să le urmeze noul guvernator.

Consider că această comisie ar trebui să stabilească în linii mari un profil al viitorului guvernator și o direcție a activităților pe care le va desfășura și NU o lista scurtă de nume. Căci altfel, ar însemna că am deja un guvernator și nu știu cum să îl pun pe funcție, deci am să fac o comisie, am să îl pun în frunte pe Ivan Patzaichin pentru ca ea să fie credibilă.

Nu pot să spun că există un standard, că dacă e membru de partid sau nu va fi mai bun ca guvernator. Poate fi și membru de partid, poate fi și tehnocrat. Important este ca înainte de a fi numit să demonstreze ce are de gând să facă pentru Delta Dunării. Important este planul de management al acestui viitor guvernator.

Probabil Patzaichin era cel care trebuia să asigure credibilitate și imagine bună acestei comisii”

George Șișcu consideră că valul de reacții negative de pe Facebook la adresa lui Patzaichin a fost generat de faptul că oamenii nu au înțeles că Ivan are rolul de forma această comisie și NU de a fi el desemnat guvernator. Mai mult decât atât, Șișcu spune că în trecut Patzaichin a refuzat de mai multe ori propunerea de a fi guvernator al ARBDD:

Aș vrea să stabilesc din capul locului că atunci când vorbim de Ivan Patzaichin și alți campioni de talia lui ar trebui să avem mare grijă, pentru că sunt puțini mari campioni ai României, încă în viață. Probabil Ivan Patzaichin a fost dezamăgit de ceva, și-a dat probabil seama că oamenii care au intervenit pe rețelele de socializare au înțeles greșit situația în care se afla. El nu a fost propus pentru a fi numit guvernator al ARBDD, lui i-a fost propusă de mai multe ori această funcție, dar a refuzat-o. Ivan era cel care trebuia să organizeze o comisie pentru a stabili liniile principale pe care ar trebui acționat ca guvernator al ARBDD. Este foarte adevărat că în ultima perioadă foarte mulți oameni politici au profitat de imaginea lui Ivan și poate, constatând în acest moment că iarăși se dorește acest lucru, el s-a retras. Probabil Patzaichin era cel care trebuia să asigure credibilitate și imagine bună acestei comisii.

Păstrarea ecosistemului, nivelul de trai al locuitorilor și un regulament strict pentru turiști

În ceea ce privește principiile după care ar trebui să se desfășoare mandatul viitorului guvernator, deputatul tulcean consideră că cele mai importante sunt: păstrarea ecosistemului, viața locuitorilor, regulament strict pentru turiști, decolmatarea unor canale și combaterea braconajului:

Marile probleme din Delta Dunării vor ieși fără discuție din analiza acestei comisii din care sper să facă parte și locuitori și oameni de afaceri din această zonă. Părerea mea este că viitorul guvernator trebuie să se focuseze pe păstrarea ecosistemului și pe viața locuitorilor. Mă refer aici la asigurarea unor condiții minime de trai civilizat, posibilitatea de avea acces la sistemele de sănătate, de informații, apă, canalizare și transport civilizat din zona de Deltă spre zona <continentală>.

De asemenea, cred că ar trebui elaborat un regulament strict pentru turiștii care vizitează Delta Dunării, precum și întreprinderea unor acțiuni concrete de combatere a braconajului și decolmatare a unor canale (esențială pentru că asigură circuitul apei prin tot acest ecosistem).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top