Politic

George Șișcu (Deputat PNL): Nu poți să conduci cu rezultate o țară dacă principala activitate este schimbarea unei garnituri cu alta!

Cele mai bune rezultate până astăzi în absorbția de fonduri europene a avut-o mediul privat, în vreme ce zona publică se confruntă în continuare cu mari probleme în cheltuirea banilor europeni. Abia astăzi, pe fondul unei guvernări stabile și prin mari eforturi pe care colegii mei le depun, începând cu Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vedem ținte ambițioase și planuri concrete pentru a nu pierde banii din perioada de programare 2014-2020.
Pe 31 decembrie 2023 Guvernul României trebuie să trimită declarațiile finale de cheltuieli. Instituțiile publice din România cu responsabilități în acest domeniu sunt într-o cursă contra cronometru, în condițiile în care intrăm și în noua perioadă de programare și avem de implementat și PNRR-ul. Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus-o de multe ori: nu ne permitem să pierdem nici un euro din aceste sume!

Schimbările foarte dese de guverne și de miniștri și, laolaltă cu ei, schimbările dese în eșaloanele de conducere de la nivelul instituțiilor bugetare, rod capacitatea administrativă a României. Și, după cum s-a văzut, determină pierderea unor bani care înseamnă și autostrăzile despre care tot vorbim, și proiecte precum Drumul Expres Brăila-Tulcea-Constanța.

Marile investiții în infrastructură însă nu le poate face mediul privat, care, s-a văzut, fiind deosebit de competitiv reușește să atragă toate sumele care îi sunt dedicate din cadrul programărilor financiare ale UE. România are astăzi o altă față în primul rând datorită antreprenoriatului care a beneficiat de bani europeni nerambursabili și care a învățat cum să le atragă și să le folosească mai bine. Este timpul ca și statul român să dovedească faptul că poate!

Nu poți să ai rezultate deosebite în mediul public, atâta vreme cât semestrial vine un alt șef, cu alte priorități și, la rândul său, schimbă toți șefii din subordine pentru că vrea și poate. Nu poți să conduci cu rezultate o țară dacă principala activitate este schimbarea unei garnituri cu alta!

Văd după atât de mult timp că ministerele din România reușesc să miște proiecte și să își asume ținte ambițioase, cu termene foarte precise. Pe lângă sursă de finanțare, astăzi avem și orizonturi de timp clare pentru majoritatea proiectelor mari de infrastructură ale României.

Sigur, nevoile tuturor comunităților sunt uriașe, iar o parte dintre acestea nu mai pot fi acoperite din fondurile europene, deoarece guvernele precedente au pierdut acest tren. Este motivul pentru care noi, liberalii, ne-am luptat atât de mult pentru ca Programul Național de Dezvoltare „Anghel Saligny“ să existe și să vină direct în sprijinul comunităților care au nevoi de bază pentru a aduce standardele normale de civilizație – apă, canalizare, rețele de gaz metan, drumuri.

România, dacă ne facem treaba așa cum se cuvine, devine în perioada următoare un mare șantier. Trebuie să recuperăm timp și decalaje acumulate în prea mulți ani. Dar asta nu poate fi posibil decât dacă avem stabilitate politică. Pentru guvernări solide e nevoie de majorități parlamentare la fel de solide, chiar dacă uneori ele vin și cu prețul scăderii temporare în sondajele de opinie. Sunt sigur că, în final, românii vor aprecia PNL pentru că a ales calea dificilă, a construcției și a stabilității, în defavoarea unor interese de moment, în care strigatul de după gard ar fi fost poate mai profitabil.

George Șișcu
Deputat PNL de Tulcea în Parlamentul României

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top