Politic

George Șișcu a participat la prima întâlnire reprezentativă a actorilor web3 cu reprezentanți ai Executivului și Legislativului României

„Ieri seară am participat la o primă dezbatere care a adus reprezentanții Guvernului și Parlamentului față în față cu reprezentanți ai industriei web3 din România. M-a bucurat că întâlnirea (la Teatrul Apollo 111) organizată de Vlad Mercori și echipa sa de la Stakeborg a fost una, cum se spune, „cu cărțile pe masă“, în care nu s-au schimbat amabilități, ci s-au pus în discuție probleme concrete de ambele părți. Prima și cea mai importantă condiție ca un dialog între noi, ca legiuitor, și ei, ca industrie, este aceea de a ne înțelege reciproc mecanismele de funcționare. Nu vom putea produce o legislație coerentă și echitabilă atât față de zona de business, dar și față de interesele statului român, dacă nu ne vom cunoaște și nu vom lucra împreună.
Efortul demn de apreciat al celor de la Stakeborg s-a îndreptat prin evenimentul de ieri tocmai în sensul unei prime deschideri reale a domeniului lor către exterior. Succesul va depinde, în definitiv, și de capacitatea lor de a-și găsi interlocutori în zona parlamentară și executivă și de a explica problemele cu care se confruntă și de a realiza o proiecție a felului în care văd dezvoltarea business-urilor web3 în România. Pentru mine a fost o experiență excelentă și voi răspunde cu plăcere și altor invitații de acest fel, deoarece lumea se schimbă cu o viteză uluitoare în jurul nostru, iar legislația trebuie să încerce să se adreseze și prezentului, poate chiar viitorului, nu unui șablon care era bun pentru acum două-trei decenii.

 
La dezbaterea „România: Web3 Regional Hub. Primul pas. Industria web3 față în față cu instituțiile“ au luat parte pe scenă Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Alin Chițu, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației), Felix Crișan, Co-fondator & CTP Netopia, Lucian Todea, Co-fondator & COO MultiversX, Andrei Brătucu, Crypto Vineri Manager).
În rândul invitaților am fost alături de colegii mei parlamentari, deputați și senatori, Liviu Brătescu, Andi Cristea, George Tuță, Sorin Năcuță, Cristian Niculescu Țâgârlaș, Septimiu Bourceanu, Tudor Polak, precum și de Victor Bența, Secretar General la Ministerul Dezvoltării și Andrei Alexandru, Secretar de Stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Într-o perioadă în care vorbim tot mai apăsat despre nevoia digitalizării instituțiilor statului român (și chiar o realizăm, iar prin PNRR ritmul va fi tot mai accelerat), o industrie emergentă concentrată în zona tehnologiei blockchain, propune conceptul de web3, o evoluție radicală a ceea ce numim astăzi Internet. Companii mari din lume, dar și guverne, implementează deja soluții digitale bazate pe blockchain.
Astăzi pare, cu adevărat, că acesta este viitorul, iar start-up-uri sau firme mari de la noi dezvoltă deja proiecte web3 și imaginează un viitor în care România va fi un hub important în lume în cadrul acestei noi evoluții tehnologice. Odată obținută această poziție, vom înceta să mai fim doar un furnizor de talente pentru proiecte outsourcing ale unor companii multinaționale care își deschid aici filiale, și vom deveni un producător de plusvaloare într-un domeniu nou, foarte profitabil. Inutil de spus ce impact uriaș ar avea o asemenea realizare pentru economia românească, odată adoptată pe scară largă la nivel mondial tehnologia blockchain. Aceasta are potențialul de a rezolva multe dintre problemele cu care ne confruntăm astăzi la nivel de societate. Implementată corect, această tehnologie ar aduce mai multă încredere inclusiv între societate și stat, prin transparentizarea proceselor și a datelor”, a transmis deputatul George Șișcu. 

Despre Web 3.0

Web 3.0 este următoarea fază a Internetului, care este încă în dezvoltare – în prezent nu există o definiție definitivă a ceea ce este sau va fi Web3. În general, însă, Web 3.0 se referă la internetul creat și furnizat de rețele descentralizate precum Bitcoin și Ethereum. Mai precis, este o nouă modalitate prin care indivizii pot folosi internetul fără a renunța la confidențialitate și la datele lor valoroase.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top