Ştiri

Geoană, apărătorul pretins al drepturilor cetăţeneşti

Mircea Geoana

Mircea GeoanaLiderul PSD nu a ridicat un deget în Senat împotriva legii prin care se înregistrează apelurile telefonice

Săptămâna trecută, jurnalistul Cătălin Tolontan i-a luat un interviu lui Mircea Geoană, care s-a folosit de acest prilej pentru a se prezenta ca fiind un om onest şi dedicat protejării drepturilor tuturor românilor. Pe lângă fatidica afirmaţie cum că îl consideră pe S.O. Vântu ca fiind un om malefic şi turbulent, cu care s-ar fi întâlnit doar de câteva ori în viaţă, Geoană a mai strecurat în interviu o altă gogoaşă: Preşedintele PSD a profitat de ocazie pentru a denunţa legea reţinerii datelor prelucrate de furnizorii de servicii electronice, declarând că s-a opus ferm acestui act. Mergând pe firul evenimentelor, am descoperit că, în realitate, Mircea Geoană şi colegii săi de partid au girat acest act îndoielnic, la trecerea lui prin Parlament. Mai mult, în timp ce colegii săi votau aprobarea legii, preşedintele PSD nici măcar nu se afla la serviciu, în Senat, el fiind ocupat, ca şi acum, cu trasul sforilor şi cu formarea de alianţe politice. În America, gestul lui Geoană, de a se prezenta, în fals, ca un apărător al celor mai înalte principii, se numeşte „self-promotion”. În română, avem un termen mai simplu – minciună.

Un articol de Răzvan PETRE

Una din temele de campanie pe care Mircea Geoană şi-a axat discursul a fost aceea că Traian Băsescu a instituit o teroare a serviciilor secrete, ceea ce a făcut ca românul de rând să se teamă să îşi folosească telefonul, pentru că riscă să fie ascultat şi înregistrat. Aceste idei au fost reluate pe tot parcursul campaniei. Chiar şi la dezbaterea finală, în discursul cu care a deschis confruntarea, Mircea Geoană a spus acelaşi lucru.
În interviul dat lui Cătălin Tolontan, liderul PSD a nuanţat acestă temă, dând ca exemplu de măsură securistică luată de Traian Băsescu tocmai Legea 298/2008, prin care operatorii de telefonie mobilă şi de Internet sunt obligaţi să reţină şi să pună la dispoziţia autorităţilor date privind numerele de telefon apelate, SMS-urile trimise, data şi ora la care o persoană se conectează la Internet ş.a.m.d.

„Securitatea lui Băsescu” – solicitată de UE, iniţiată de Tăriceanu şi votată de PSD

Proiectul a ceea ce avea să devină Legea 298/2008 a fost pus pe masa Parlamentului de către Guvernul Tăriceanu, acesta fiind singurul iniţiator al actului legislativ. În fapt, nici măcar guvernul nu şi-a bătut prea mult capul cu această lege, ea fiind traspunerea unei Directive Europene. Concret, UE a cerut implementarea directivei, iar oamenii lui Tăriceanu au luat legea europeană, au tradus-o şi au înaintat-o deputaţilor şi senatorilor, cel mai probabil, fără ca textul în cauză să fie analizat de vreun specialist. Mai departe, proiectul de lege a trecut prin Parlament cu viteza fulgerului, lucru facilitat de faptul că PSD (care sprijinea din umbră Guvernul Tăriceanu) l-a susţinut la vot. Traian Băsescu s-a întâlnit cu Legea 298/2008 de-abia la capătul procesului legislativ, când a îndeplinit o formalitate, promulgând actul.

Geoană – ultimul român care a aflat de Legea 298

Proiectul legii 298/3008 a ajuns pe masa Senatului la sfârşitul lui februarie 2008, fiind aprobat şi trimis spre promulgare patru luni mai târziu. Spre sfârşitul anului, actul legislativ a intrat în atenţia mass-media, care a relatat pe larg prevederile care erau menite a ajuta instituţiile Statului să lupte împotriva terorismului şi a criminalităţii de orice fel. Imediat au apărut şi comentariile negative, criticii notând faptul că anumite pasaje din lege puteau da naştere unor abuzuri îndreptate împotriva drepturilor cetăţeneşti esenţiale. Timp de aproape o lună, Legea 298 a ţinut capul de afiş al ziarelor şi al buletinelor de ştiri. În aceste condiţii, preşedintele PSD a făcut o mişcare caracteristică, pozând, peste noapte, în prietenul poporului. Concret, el a cerut organizarea unei dezbateri publice, deşi ştia foarte bine că acest lucru nu este posibil decât înainte, iar nu după ce un act legislativ este votat. Prima reacţie a lui Mircea Geoană împotriva legii 298/2008 a venit pe data de 21.01.2009, adică fix la o zi după intrarea în vigoare a acestui act, când deja nu se mai putea face nimic. Asta deşi legea se afla la dispoziţia senatorilor de un an de zile. Oare ce a făcut Mircea Geoană în acest răstimp?

Mircea, fă-te că lucrezi!

În 2008, Geoană era un Nimeni, în Parlamentul României. Fiind ales senator în 2004, pe vremea când era mascota PSD, cu eticheta de „Prostănac” lipită în frunte, el nu prinsese nici un post important. Deşi era mare şef la partid, la Senat îşi petrecea timpul între şedinţele plictisitoare din Comisia de Externe şi partidele de tenis de la Grupul de prietenie cu Rusia şi cu Regatul Haşemit al Iordaniei. În aceste condiţii, Geaonă şi-a redus prezenţa în Parlament la minim, fiind, în schimb, ocupat cu organizarea campaniei pentru alegerile locale şi parlamentare. Sfârşitul lunii mai l-a prins pe Geoană pe teren, susţinând candidaţii la locale ai PSD, iar luna iunie s-a consumat toată, în tratativele desfăşurate cu Partidul Conservator, în vederea formării Uniunii Naţionale  PSD+PC. Pe 17 iunie, cu mai bine de şase luni înainte ca Geoană să se declare adversarul terorii securiste impuse prin legea 298, preşedintele PSD a avut prima întâlnire oficială cu Dan Voiculescu şi ceilalţi lideri ai PC, în care s-au pus bazele alianţei dintre cele două partide. Tot pe 17 iunie, Legea 298/2008 a fost adoptată în Senat, cu 78 de voturi pentru, 2 abţineri şi nici un vot împotrivă. Mircea Geaonă nu a votat, nefiind prezent la şedinţa Senatului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top