Fără categorie

gdfsuez » Lansare proiect “Valea Teleajenului – ECOmunitatea Ta !”

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă – împreună cu GDF SUEZ Energy România lansează  oficial astăzi, 11 mai, o nouă iniţiativă menită să ajute românii să se implice activ în îngrijirea naturii: proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, susţinut şi de Iuliana Tudor, vedeta postului public de televiziune.

Proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!” se desfăşoară în zona Măneciu-Cheia şi vizează comunităţile locale din zonă şi turiştii care vizitează această regiune. Această iniţiativă este o etapă-pilot a unui program pe care ViitorPlus intenţionează să îl extindă în ţară.

,,Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta !’’ este un proiect complex având 3 direcţii de acţiune majore:

  • educarea, informarea şi sensibilizarea locuitorilor din zona Valea Teleajenului şi a turiştilor privind necesitatea colectării deşeurilor în spaţiile special amenajate în vederea reciclării şi păstrării curăţeniei; în acest sens, în luna aprilie, 1000 de elevi din zona respectivă -reprezentând p…

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă – împreună cu GDF SUEZ Energy România lansează  oficial astăzi, 11 mai, o nouă iniţiativă menită să ajute românii să se implice activ în îngrijirea naturii: proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, susţinut şi de Iuliana Tudor, vedeta postului public de televiziune.

Proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!” se desfăşoară în zona Măneciu-Cheia şi vizează comunităţile locale din zonă şi turiştii care vizitează această regiune. Această iniţiativă este o etapă-pilot a unui program pe care ViitorPlus intenţionează să îl extindă în ţară.

,,Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta !’’ este un proiect complex având 3 direcţii de acţiune majore:

  • educarea, informarea şi sensibilizarea locuitorilor din zona Valea Teleajenului şi a turiştilor privind necesitatea colectării deşeurilor în spaţiile special amenajate în vederea reciclării şi păstrării curăţeniei; în acest sens, în luna aprilie, 1000 de elevi din zona respectivă -reprezentând peste 60% din elevii care studiază în Măneciu- au participat la sesiuni educaţionale privind aceste aspecte;
  • lansarea şi distribuirea Hărţii Reciclării în varianta tipărită şi on-line– un instrument inedit şi util care vine în întâmpinarea nevoilor de informare a populaţiei cu privire la centrele de colectare a deşeurilor din zonele oraşelor Bucureşti şi Ploieşti;
  • acţiunea de igienizare a a zonelor de agrement de pe Valea Teleajenului din data de 11 iunie.

Proiectul abordează şi propune soluţii pentru două probleme stringente ale comunităţilor locale din România: colectarea selectivă a deşeurilor şi curăţenia zonelor de agrement. România colectează anual doar 1% din deşeuri în vederea reciclării acestora, în condiţiile în care ţinta ţărilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deşeurile menajere până în 2020[i]. Zonele de agrement atrag turişti din diferite oraşe, iar aceştia nu-şi asumă responsabilitatea pentru păstrarea curăţeniei zonelor respective. De aceea, proiectul îşi propune să sensibilizeze şi să responsabilizeze, localnicii şi turiştii, deopotrivă, privind păstrarea curăţeniei în spaţiile de agrement şi încurajarea reciclării prin informarea publicului larg în privinţa localizarii diferitelor centre de colectare selectivă.

În cadrul acestui program, a fost lansat astăzi şi blog-ul www.ecomunitateata.ro , unde vor fi descrise în amănunt etapele proiectului şi unde cei interesaţi pot găsi detaliile  privind acţiunii de igienizare din data de 11 iunie.

ViitorPlus lansează totodată un instrument inovator, practic şi util locuitorilor şi turiştilor din oraşele Bucureşti si Ploieşti, o premieră în România – Harta Reciclării. Pe această hartă, care va putea fi gasită în variantă tipărită şi on-line, vor fi identificate toate centrele de colectare a tuturor deşeurilor reciclabile din zonele Bucureşti şi Ploieşti (puncte stradale, magazine şi depozite de colectare).

Harta Reciclării va fi distribuită în cadrul activităţilor de informare destinate turiştilor derulate în luna mai şi în cadrul evenimentului de igienizare din 11 iunie. Începand de astazi, ea poate fi accesată online la adresa www.hartareciclarii.ro, precum şi accesând link-urile prezente pe website-urile www.ecomunitateata.ro, www.viitorplus.ro şi www.gdfsuez-energy.ro.

O dată la şase luni, adresele punctelor de colectare indicate pe Harta Reciclării vor fi verificate pe teren, complet sau prin sondaj.

Acţiunile din cadrul proiectului sunt sprijinite de către autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ din zonă care doresc să facă din comunitatea lor un mediu mai sănătos de care să se bucure în mod responsabil.

,,Am ales să susţinem acest proiect din două motive: protecţia mediului înconjurător reprezintă o axă majoră a politicii noastre de responsabilitate socială şi angajaţii noştri au solicitat să se implice în astfel de proiecte, conştienţi de rolul pe care îl au în misiunea de a păstra un mediu curat pentru generaţiile viitoare. Compania încurajează constant voluntariatul intern şi de la an la an avem un număr tot mai mare de colegi care se implică în diferite proiecte derulate împreună cu partenerii noştri. Pentru acţiunea din 11 iunie, aproximativ o sută dintre angajaţii noştri din Ploieşti şi Bucureşti vor participa la proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, a declarat Eric Stab, Preşedintele Consiliului de Administraţie al GDF SUEZ Energy România.

Iuliana Tudor a spus: “Pentru mine, faptul că am devenit mamă este o motivaţie extrem de puternică să fac orice efort să ajut societatea românească să meargă pe un drum bine ales. Cred că o atitudine corectă faţăa de tot ce ne înconjoară implică obligatoriu grija de natură, de resurse, de cei mai necăjiţi. Cum proiectul lansat astăzi se desfăşoară şi în zona şi pentru zona unde m-am născut şi am copilărit – în judeţul Prahova, cât şi acolo unde trăiesc acum – Bucureşti, mă implic şi îl susţin cu mare drag şi îi rog pe toţi cei care pot ajuta la rândul lor, să facă la fel. Ideal, un mediu înconjurător dezvoltat armonios în următorii ani ne va dovedi că am mers pe drumul bun.”

Dr. Teodora Pălărie, Vicepreşedinte al ViitorPlus, a declarat: “2011 este Anul European al Voluntariatului. Proiectul pe care îl lansăm astăzi, „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, se desfăşoară cu sprijinul voluntarilor: localnici, turişti, angajaţi ai GDF SUEZ Energy România, autorităţi, instituţii locale, studenţi şi bineînţeles, al Iulianei Tudor, partenerul nostru extraordinar în acest proiect. Proiectele noastre aşa se desfăşoară mereu – adunăm laolaltă reprezentanţi ai cât mai multor grupuri sau instituţii şi le propunem să lucrăm împreună pentru un scop comun şi simplu: dezvoltarea durabilă a societăţii româneşti. Îmi place să cred ca în cei 5 ani de cand existăm, noi am descoperit o formulă magică – toate proiectele noastre au avut succes şi toţi cei pe care i-am cooptat vreodată alături de noi au lucrat şi lucrează din greu şi foarte bine împreună, fie că sunt directori de instituţii, angajaţi ocupaţi, oameni săraci sau tineri dornici să ajute.”

[1] http://ec.europa.eu/environment/waste/pdf/WASTE%20BROCHURE.pdf

***

GDF SUEZ Energy Romania este filiala primei companii de utilităţi din lume după cifra de afaceri şi unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România având 1,3 milioane de clienţi. În 2009, GDF SUEZ Energy România a intrat pe piaţa furnizării de energie electrică pentru clienţii business.

Printre proiectele de responsabilitate socială derulate de către companie amintim: programul educaţional privind sursele de energie şi utilizarea lor ,,Întalnire cu energia’’, programul educaţional ,,Educaţie prin turism’’, parteneriatul încheiat cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec privind acţiunea de colectare a bateriilor şi acumulatorilor portabili în 42 de locaţii din zona de activitate a companiei.

Persoana de contact GDF SUEZ Energy România:

Ramona Sărărescu, tel. 021 301 30 93, [email protected]

ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă este o organizaţie nonprofit care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educaţie şi conştientizare, producţie de confecţii textile naturale, construcţie de colectoare solare şi dotare a unor obiective sociale cu sisteme de încâlzire a apei menajare ce utilizează energia soarelui, proiecte ce contribuie la soluţionarea unor probleme sociale şi de mediu în diferite judeţe ale ţării precum, Constanţa, Călăraşi, Prahova, Ilfov, Sălaj şi Teleorman sau în Bucureşti. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizaţiei de până acum sunt „Adoptă un copac!”, „Sacoşa de pânz㔺i „Recicleta”.

Pentru mai multe detalii privind proiectele ViitorPlus puteţi accesa www.viitorplus.ro

Persoana de contact ViitorPlus – asociaţia pentru dezvoltare durabilă:

Teodora Pălărie, tel. 0735 854 169 [email protected]

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top