Comisia Europeană

Fundaţia lui Raed Arafat, proprietara în acte a denumirii şi însemnelor SMURD

Ministerul de Interne face reclamă unei mărci private

Cu toţii suntem familiarizaţi cu denumirea SMURD şi cu autospecialele roşii ale acestui serviciu public, care afişează însemnele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. Conform legii, SMURD funcţionează ca o „structură de intervenţie, în organigrama Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, depinzând organizatoric sau financiar de MAI, de Ministerul Sănătăţii şi de diverse autorităţi locale. Este vorba, aşadar, de un serviciu public.Ceea ce nu ştiaţi este că denumirea şi simbolurile acestui serviciu public sunt mărci întregistrate ale unei entităţi private. Logo-ul şi denumirea SMURD, inscripţionate pe maşinile de intervenţie, pe afişele IGSU şi chiar şi pe documente oficiale aparţin, de drept, fundaţiei subsecretarului de stat Raed Arafat. Ele au fost înregistrate iniţial în 2001 de Societatea de Medicină de Urgenţă şi Catastrofă, sub umbrela căreia activa medicul Arafat la vremea aceea. Anul acesta, marca SMURD a fost reînregistrată la OSIM, titularul fiind Fundaţia pentru SMURD.
Aşadar, avem de-a face o cu o instituţie publică, finanţată cu bani de la buget, care foloseşte ca denumire o marcă înregistrată privat şi care promovează, efectiv, această marcă înregistrată.

Un articol de Răzvan PETRE

Anii SMUCR

Denumirea SMURD a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) prima oară în 2001. Titularul mărcii şi al simbolului consacrat al SMURD era Societatea pentru Medicină de Urgenţă şi Catastrofă (SMUCR). Funcţională şi în prezent, SMUCR are sediul în aceeşi locaţie cu Fundaţia pentru SMURD, pe lista membrilor fondatori figurând nume ale unor persoane din Târgu Mureş şi Cluj (unde au luat fiinţă primele filiale ale Serviciului Medical de Urgenţă).
La începuturile sale, SMURD s-a inspirat, atât în modul de operare, cât şi în alegerea denumirii, din SMUR-ul prezent în ţările francofone (Franţa, Belgia). În condiţiile în care SMURD presta servicii similare cu cele ale Serviciului de Ambulanţă, direcţiile de sănătate au refuzat iniţial să se implice în susţinerea iniţiativei doctorului Arafat. Din această cauză, voluntarii SMURD s-au reorientat către pompieri, serviciul funcţionând sub diferite denumiri – SMUR, SIAMUD. În acest context, Societatea pentru Medicină de Urgenţă şi Catastrofă, fondată şi prezidată de Arafat, a înregistrat denumirea SMURD şi logo-ul în anul 2001.
SMUCR continuă să activeze şi în prezent. Oficial, activitatea acestei asociaţii a rămas în sfera educaţiei (fiind centru de educaţie acreditat de Minister), deşi, potrivit statutului şi activităţilor desfăşurate, ea seamănă izbitor cu Fundaţia pentru SMURD. Marca înregistrată de SMUCR a expirat în 2011.

Fundaţia pentru SMURD preia ştafeta

După ajungerea lui Raed Arafat la Guvern, SMURD-ul, care avea câteva filiale, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Deşi nu avea acest serviciu în subordinea sa, Ministerul Sănătăţii a pompat zeci de milioane de euro pentru dotarea şi extinderea SMURD la nivel naţional.
În ceea ce priveşte marca înregistrată SMURD, ea nu a rămas multă vreme fără stăpân. Odată cu expirarea termenului de protecţie iniţial în 2011, pe adresa OSIM a sosit o cerere de reînregistrare. Deşi marca aparţinuse SMUCR, noua solicitare a venit din partea Fundaţiei pentru SMURD (FpSMURD). Una din diferenţele semnificative între cele două ONG-uri este aceea că în FpSMURD, Raed Arafat este membru fondator unic şi are prerogative care îi permit să taie şi să spânzure (face numiri şi destituiri, decide dizolvarea, prezidează şedinţele Consiliului Director ş.a.).
Spre deosebire de înregistrarea anterioară, FpSMURD a cerut o suplimentare a claselor de produse şi servicii pentru care este înregistrată marca. Astfel, pe lângă „transport medical” şi „servicii medicale de urgenţă” – activităţi pentru care fusese făcută înregistrarea din 2001 – FpSMURD are acum exclusivitatea folosirii denumirii şi logo-ului SMURD şi pentru o nouă clasă. Este vorba despre „aparate şi instrumente ştiinţifice, (…) de siguranţă, salvare şi didactice, (…) extinctoare, echipamente, îmbrăcăminte, încălţăminte, căşti şi măşti de protecţie”, printre alte tipuri de produse. Practic, Fundaţia sau firmele create de Fundaţie sunt singurele care pot produce şi comercializa astfel de aparate, instrumente şi accesorii, sub sigla şi denumirea SMURD.
Noua înregistrare a fost definitivată în vara lui 2012, ea fiind valabilă 10 ani.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă se face că plouă

În urmă cu două săptămâni, am trimis o solicitare de informaţii publice Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în subordinea căruia funcţionează SMURD-ul. Printre altele, am adresat şi două întrebări referitoare la numele şi însemnele serviciului de urgenţă. Angajaţii IGSU, în frunte cu inspectorul general (care semnează răspunsul la solicitare), au redactat în replică o adresă lungă şi alambicată, în care au pornit de la Adam şi Eva şi au adus osanale Fundaţiei medicului Arafat, dar au omis exact pasajele în care ar fi trebuit să ne lumineze asupra proprietăţii mărcii SMURD.
A fost nevoie să apelăm serviciul de relaţii cu publicul al IGSU, unde ni s-a comunicat verbal că logo-ul expediat odată cu răspunsul  la solicitare (care este identic cu marca înregistrată de fundaţia medicului Arafat) este cel sub care funcţionează SMURD-ul. Am încercat ulterior să stabilim dacă IGSU poate dispune de marca SMURD şi dacă Inspectoratul poate da permisiunea folosirii ei de către terţi – de exemplu, către asociaţia care editează DEZVĂLUIRI. În momentul în care am menţionat faptul că fundaţia medicului Arafat are exclusivitate asupra denumirii şi a logo-ului, funcţionara IGSU şi-a pierdut cumpătul. Vizibil iritată, ea a lansat un baraj de acuzaţii ridicole, schimbând vorba şi certându-ne ba pentru că facem propuneri fără substanţă, ba pentru că am vrea să facem profit şi să ne îmbogăţim de pe urma SMURD…

MAI – agentul publicitar al Fundaţiei pentru SMURD

Fundaţia medicului/subsecretarului de stat Raed Arafat nu are în proprietate numai denumirea şi simbolurile SMURD. Ea operează şi site-ul „oficial” de internet al serviciului de urgenţă. Pe pagina IGSU există o secţiune dedicată SMURD, dar aici, în loc să fie oferite informaţii privind acest serviciu, suntem redirecţionaţi către alte site-uri: cel al fundaţiei medicului Arafat şi cel „oficial” al SMURD. Cele două site-uri par trase la indigo, folosesc aceleaşi culori şi mod de aranjare a paginii. Ambele poartă acelaşi mesaj menit să inducă în eroare: „Redirecţionează 2% pentru SMURD” (SMURD nu are buget propriu, iar legea nu permite redirecţionarea a 2% din impozit către instituţii publice, deci afirmaţia e falsă, banii intrând în conturile Fundaţiei). Aceste aspecte nu trebuie să ne mire, de vreme ce Fundaţia are în proprietate atât site-ul propriu, cât şi pe cel „oficial” al SMURD.
Linkurile pe internet nu sunt singura metodă prin care Ministerul Internelor şi IGSU ridică mingea la fileu Fundaţiei pentru SMURD. Toate autoutilitarele folosite de SMURD-ul public sunt inscripţionate cu denumirea şi cu logo-ul aflate de 11 ani în proprietatea fundaţiilor create şi prezidate de Raed Arafat. Astfel, maşinile de intervenţie au devenit un fel de panouri publicitare volante, care promovează o marcă privată.
Un contrast imens este între inscripţia „POMPIERII – SMURD”, scrisă cu litere cât capul unui adult pe fiecare latură a vehiculelor, şi textul care ne anunţă că maşina în cauză a fost achiziţionată de Ministerul Sănătăţii. Această menţiune este făcută cu litere minuscule, undeva spre coada, sau între roţile maşinii, unde poate fi vizualizată optim de câinii vagabonzi…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top