PD-L Constanţa acuză: dosarul fraudării alegerilor la Eforie e blocat din motive politice
Organizaţia judeţeană a PD-L Constanţa acuză că dosarul privind fraudarea alegerilor pentru funcţia de primar din Eforie este ţinut pe loc din motive politice.
Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan Doru COPOŢ
Acuzaţia pleacă de la relaţiile incorecte dintre primarul Ovidiu Brăiloiu şi o serie de procurori şi poliţişti cu putere de decizie. Semnatarii plângerii spun că deşi au prezentat probe concludente care demonstrează că Brăiloiu ar fi obţinu in mod ilegal un nou mandat, poliţiştii şi procurorii nu le-au luat în seamă.
În sprijinul acestor afirmaţii stau o serie de documente care demonstrează legăturile dintre oamenii legii şi primarul Brăiloiu. Unul dintre ele scoate la lumină faptul că poliţistul care a instrumentat cazul, Radu Dragoş, şeful biroului Judiciar din cadrul Poliţiei Eforie ar fi construit ilegal un etaj al hotelului deţinut de soţia sa. Acesta ar fi călcâiul lui Ahile pentru Dragoş, care s-ar putea trezi cu mansarda dărâmată dacă l-ar supăra pe Brăiloiu.
La o săptămână după turul doi al alegerilor locale, reprezentanţii PD-L au trimis Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa o plângere în care acuzau nereguli grave în procesul de votare. Documentul avea ataşat declaraţii ale persoanelor ce puteau să depună mărturie în acest sens. Plângerea a fost trimisă pentru cercetări la Poliţia Eforie. În timp ce şeful Poliţiei Eforie, Gabriel Coteanu, declară că s-au făcut toate cercetările necesare şi dosarul a fost retrimis Parchetului cu “soluţie corespunzătoare”, reprezentanţii PD-L afirmă că poliţiştii nici măcar nu s-au uitat pe documente, nicidecum să facă vreo anchetă, iar persoanele ce doreau să dea declaraţii au fost lăsate să aştepte zile în şir în faţa sediului poliţiei, fără a fi audiate.
În consecinţă, organizaţia judeţeană PD-L Constanţa a trimis, luni, 18 august, o nouă plângere, adresată de această dată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. “Prin maşinăria pusă la punct de PSD Eforie s-au folosit toate modalităţile şi posibilităţile de fraudare şi viciere a rezultatului alegerilor, dintre acestea, cumpărarea votului fiind cea mai răspândită, alături de introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot, în numele unor persoane decedate sau plecate din localitate”, se arată în document.
Poliţistul şantajabil
Plângerea face referire şi la relaţiile incorecte dintre primarul Brăiloiu şi procurori sau poliţişti. Unul dintre poliţiştii vizaţi este şeful biroului Judiciar din cadrul Poliţiei Eforie, Radu Horaţiu Dragoş, care a instrumentat plângerea. Dragoş ar fi şantajabil şi la dispoziţia lui Brăilou pentru că soţia poliţistului a construit un hotel în Eforie, pe strada Bucovinei, fără să respecte regimul de înălţime.
Primăria Eforie a emis în 2003, Autorizaţia de construire nr. 42, pe numele soţiei poliţistului, Ileana Dragoş, pentru “Construcţie locuinţă S+P+2e (5 apartamente)”. În 2007, reprezentantul aceleaşi primării Eforie semnează Procesul Verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 1208 din 18.07, pentru construcţia imobilului cu S+P+2e.
În vizită la hotelul familiei Dragoş
La faţa locului lucrurile stau însă cu totul altfel. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au putut vedea cu ochiul liber că hotelul familiei Dragoş are subsol, parter şi trei etaje în loc de două, lucru pe care reprezentantul primăriei nu l-a putut observa! Mai mult, patroana (angajată pe salariu de bugetar la SC Utilserv-din subordinea Primăriei) se ocupă de cazarea turiştilor la propriul hotel. Crezând că suntem turişti, patroana ne-a arătat o cameră de 120 RON pe noapte, ba a avut şi “amabilitatea” să se prezinte (puteţi urmări un fim realizat cu camera ascunsă pe www.dezvaluiri.ro, secţiunea DEZVĂLUIRI TV – http://www.dezvaluiri.ro/Video/46-Video/983-hotelul-ilegal-al-politistului-dragos-din-eeforie.html ).
Am încercat să discutăm şi cu poliţistul Dragoş despre situaţia de incompatibilitate în care se află, dar ni s-a spus că nu se află în sediul poliţiei. În schimb, şeful Poliţiei Eforie, Gabriel Coteanu, s-a oferit să ne ofere “informaţii” despre dosarul fraudării alegerilor. “Noi am făcut cercetări în acest dosar şi l-am retrimis Parchetului cu soluţie corespunzătoare”. Nu am reuşit să aflăm mai multe lucruri, pe motiv că nu suntem parte în dosar. Pe de altă parte, nici reprezentanţii PD-L nu pot primi documente (listele electorale care demonstrează neconcordanţe între semnături şi persoane), deşi sunt direct implicaţi, pe motiv că aceasta lucru ar încălca legea… confidenţialităţii datelor cu caracter personal.
în schimb, Coteanu a acceptat să medieze o discuţie între noi şi Dragoş, pe subiectul hotelului ilegal. Pentru şeful său Dragoş era în sediu şi a apărut imediat. “Nu am nimic de declarat, îmi pare rău, hotelul este pe firmă, soţia mea se ocupă”, a spus el, fără să poată explica etajul în plus ori vulnerabilitatea sa în faţa primarului Brăiloiu. Contactat telefonic, şeful IPJ Constanţa, Aurelian Zaheu, a mărturisit că nu are cunoştinţă despre hotelul ilegal a lui Dragoş, dar a promis că dacă va primi o sesizare oficială în acest sens va dispune verificări.
Vom prezenta în ediţiile viitoare alte cazuri care demonstrează legăturile incorecte dintre primarul Ovidiu Brăiloiu şi poliţiştii din Eforie.
Brăiloiu, legături bolnăvicioase
Nemulţumiţi de modul în care s-a derulat ancheta privind alegerile locale de la Eforie, PD-L Constanţa a formulat o nouă plângere, către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Semnatarii plângerii explică de ce s-au adresat acestei instanţe superioare. “Imparţialitatea procurorilor de la Parchetele inferioare ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, a calităţii persoanelor şi relaţiilor de prietenie. Astfel, este de notorietate relaţia de prietenie dintre Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi preşedintele PSD Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Şi pentru a evita orice fel de suspiciuni cu privire la modalitatea în care se desfăşoară ancheta sau a unui interes personal, se impune ca ancheta să fie efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. De asemenea, apreciem că ancheta nu poate fi efectuată de reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în condiţiile în care ataşăm documente cu privire la atribuirea de către numitul Brăiloiu a unor suprafeţe de teren, în mod nelegal, către procurori din cadrul acestui Parchet. Mai mult decât atât, apreciem că ancheta penală nu poate fi efectuată de Poliţia Eforie, întrucât atât şeful de post, comisar Gabriel Coteanu, cât şi subcomisarul Radu Dragoş au strânse legături cu numitul Brăiloiu”.
“Fraude electorale prin toate metodele”
Reprezentanţii PD-L Constanţa acuză că membrii PSD au folosit toate metodele pentru fraudarea alegerilor de la Eforie. Conform acestor surse, în urne au fost introduse mai multe buletine de vot decât numărul real de persoane care s-au prezentat la vot. La numărătoare realizată de membri PD-L în faţa secţiilor de votare a reieşit faptul că au votat 5912 persoane, iar buletinele de vot valabil exprimate în urne a fost de 6196, cu o diferenţă de 284 de voturi în plus. Reprezentanţii acestui partid afirmă că mai multor persoane li s-au oferit sume de bani cuprinse între 20 şi 500 RON pentru a-l vota pe Brăiloiu şi prezintă cu o listă de persoane ce ar putea declara acest lucru.
Semnatarii plângerii solicită numărarea semnăturilor aplicate pe listele electorale şi compararea cu numărul de votanţi declaraţi că au participat la vot, precum şi verificarea amănunţită a acestor liste semnate în secţiile de votare, pe care ar fi trecute ca fiind prezente la vot persoane decedate cu mult timp înainte, precum şi persoane care la data respectivă nu se aflau în localitate. “În acest sens, ataşăm o listă de 552 persoane din care 120 decedate şi 432 care nu puteau vota pentru că ori erau plecate din localitate ori s-au mutat definitiv, ori nu s-au prezentat, dar majoritatea sunt pe listele electorale că ar fi votat”, se arată în plângere.