Actualitate

FOTO: Zeci de terase au rămas în GROPI, în urma LĂRGIRII PLAJELOR din zona Mamaia – Năvodari

Lucrările de lărgire a plajelor din zona Mamaia-Năvodari sunt îngreunate de mai mulți operatori de turism care dețin construcții în zonă. Deși au fost notificați încă din luna august de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) despre începerea lucrărilor, deținătorii construcțiilor nu și le-au mutat, obligându-i pe constructori să le izoleze de miile de tone de apă și nisip vărsate prin conducte, pe plajă. Construcțiile în cauză au rămas astfel izolate de restul plajei, în adevărate gropi create prin creșterea nivelului nisipului.

Ca totul să fie și mai complicat, cele mai multe din construcțiile în cauză au fost edificate în baza Planului Urbanistic Zonal din vremea lui Mazăre, act care a fost recent desființat în instanță (deocamdată doar în primă instanță) și riscă să fie oricum demolate.

Directorul general al ABADL, Bogdan Bola, spune că din cauza indolenței unora, muncitorii sunt nevoiți să facă „balet printre construcții cu utilajele” și că acest comportament ar putea să întârzie lucrările, astfel încât la începutul sezonului următor plaja să fie ocupată de utilaje și nu de turiști:

Încă mai sper ca acest lucru să fie înțeles de operatori – nu ne dorim să le afectăm activitatea sau să punem piedici turismului, însă nu ne vom bloca în reaua voință a unora care nu vor/pot să înțeleagă importanța acestui proiect de stopare a eroziunii costiere! Trebuie construite adevărate fortărețe în jurul acelor construcții, tocmai pentru a încerca să le protejăm. Și tot noi suntem <ăia răi…>.

Mai grav este că UNII operatori nu înțeleg un lucru simplu – cu cât ne întârzie nouă lucrările, cu atât este mai mare riscul pentru ei ca la începutul sezonului estival viitor să ne găsească tot pe noi pe plajă… și nu pe turiști! Dacă vom lucra împreună, vara viitoare cu TOȚII ne vom bucura de plaje mai mari!”.

Bola atrage atenția că gropile rămase pe plajă nu vor putea fi acoperite de operatorii de turism când vor avea ei chef, pentru că e vorba de modificarea profilului plajelor făcute pe bani europeni, iar asta ar însemna dosar penal pentru cei care ar încerca acest lucru.

UNII operatori nu înțeleg nici astăzi că mărirea plajelor NU se face pentru EI, nu este cu scop peisagistic, ci pentru a stopa fenomenul de eroziune costieră, care <mușcă> din plajele noastre cam doi metri pe an… în fiecare an!

Și NU, plajele despre care vorbim NU sunt plaje private, doar pentru că există un contract de închiriere, ci sunt PLAJE PUBLICE, bunuri ale Statului Român date în exploatare, în anumite condiții clare.

Imaginile vorbesc de la sine și nu cred că trebuie să comentăm cine și cum are dreptate aici. Nu este încă prea târziu să reglăm această situație și să nu mai fim nevoiți să facem balet printre construcții cu utilajele. Pentru că asta înseamnă <More time, more machines, more money>, așa cum ni s-a explicat de antreprenor.

Încă mai sper ca acest lucru să fie înțeles de operatori – nu ne dorim să le afectăm activitatea sau să punem piedici turismului, însă nu ne vom bloca în reaua voință a unora care nu vor/pot să înțeleagă importanța acestui proiect!

NU, cel mai important proiect de țară al României nu se va opri sau bloca din această cauză, însă penibilul situației în care suntem puși (ca țară) este unul extrem de mare”, a mai transmis Bogdan Bola.

(Foto Facebook – Bogdan Bola)

M.R.R

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top