Opinii

Fostul primar din Hârşova, acuzat că a băgat primăria în datorii

Tudor Nădrag, primarul oraşului Hârşova, îngroaşă rândurile edililor care nu mai ştiu pe unde să scoată cămaşa din cauza datoriilor pe care administraţiile locale le-au acumulat pe vremea foştilor primari. Actualul primar din Hârşova denunţă o faptă a lui Ionel Chiriţă, fostul edil, despre care spune că este o escrocherie: „În 2007 şi în 2008, Chiriţă a semnat două contracte cu firma REPRUT, pentru amenajarea unui covor asfaltic, în oraş, iar clauzele contractului arată foarte clar faptul că, la mijloc, a fost vorba de o înţelegere necurată între cele două părţi”, ne-a declarat primarul oraşului. Tudor Nădrag ne-a povestit că un metru pătrat de covor asfaltic costa în 2008, conform contractului, 122,83 RON (plus TVA!), iar în 2007 costa 103,4 RON, fără TVA, în condiţiile în care în 2010, primarul Nădrag a reuşit să pună covor asfaltic cu 60 RON pe mp! Diferenţa imensă dintre preţuri este explicată de primarul hârşovean: „Chiriţă a pus o condiţie la licitaţie, din cauza căreia nu s-a mai înscris nici o altă firmă. A spus că plata se va face în trei ani. Sigur că nici unei firme nu i-a convenit şi nu s-a înscris la licitaţie. Singura firmă participantă a fost cea care ştia despre ce şmecherie este vorba. Astfel, aceasta a câştigat, cu preţul ăsta exorbitant, iar contractul din 2007 a fost achitat imediat! Deşi, primăria şi-a luat angajamentul să achite în trei ani! Apoi, contractul din 2008, cu datoriile imense, le-a lăsat moştenire, pentru că nu a mai ieşit primar”, ne-a declarat Tudor Nădrag.

DNA a constatat lucrări supraevaluate

În urmă cu un an şi jumătate, Tudor Nădrag a sesizat DNA cu privire la şase lucrări realizate în Hârşova, pe vremea lui Chiriţă, despre care, edilul a considerat că sunt supraevaluate: „Chiriţă a renovat un azil de bătrâni cu 20 de miliarde de lei vechi, în condiţiile în care există primari care construiesc instituţii de la zero şi ajung la opt miliarde, cu tot cu mobilier! Şi renovarea aia a fost vai de capul ei, pentru că după inundaţiile din anii trecuţi a trebuit să refacem acoperişul şi să renovăm din nou. Din această cauză am sesizat DNA cu privire la mai multe astfel de lucrări care par adevărate găuri negre pe unde s-au scurs zeci de miliarde”, a declarat Tudor Nădrag. Reprezentanţii DNA au solicitat primăriei să înceapă evaluarea lucrărilor şi să le comunice. Astfel, primarul Nădrag a apelat la o firmă de experţi autorizaţi. După spusele primarului, raportul acestora deja arată că lucrarea de la azilul de bătrâni a fost supraevaluată cu cel puţin 2,5 miliarde de lei vechi, fără a fi luate în considerare preţurile exorbitante.

Ce-a urmat după Chiriţă?

În 2008, când a ajuns primar, Tudor Nădrag mai că regreta că a câştigat alegerile, când a văzut în ce situaţie se află Primăria Hârşova: o gaură ce părea imposibil de acoperit, de 60 de miliarde de lei, lăsată “moştenire”, sute de cazuri sociale, o rată a şomajului “campioană” pe ţară, lucrări supraevaluate, datorii la bănci, început de criză economică şi doar 20 de miliarde în Primărie. “Aveam 700 milioane de lei vechi lunar, doar datoria la bancă, pentru un credit care s-a dus pe apa sâmbetei. Apoi, au urmat cazurile sociale, pe care trebuia să le soluţionez cumva, investitorii nici nu mai vroiau să audă de Hârşova, din cauză că li se ceruse şpagă ca să vină în Hârşova, nu existau destule locuinţe pentru hârşoveni. Totul era un dezastru. Mi-au trebuit trei ani doar ca să achit o mare parte din datorii şi să aduc oraşul pe linia de plutire, cât de cât. Ca să nu mai spun că am prins şi criza economică”, a conchis primarul Tudor Nădrag. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top