Exclusiv

Firma „Vătafului” Traian Rece, bănuită că a spart un dig de protecție din Deltă

Primarul comunei Ceatalchioi din Delta Dunării, Tudor Cernega, a fost sesizat săptămâna trecută că au apărut două breșe în digul de apărare împotriva inundațiilor ce protejează 3 sate din zonă.

Am fost sesizat de cineva că în acest dig de apărare au fost săpate cu excavatorul două breșe. Digul are o lungime de 42 de kilometri și protejează incinta agricolă Sireasa, dar și satele Ceatalchioi, Plauru și Sălceni, cu pășune și pădure, aproape 9000 de hectare. Am mers la fața locului și am găsit două mari breșe, sub care erau introduse conducte, care făceau legătura între Canalul 36 și Canalul colector din incinta agricolă în care își desfășoară activitatea SC Agrodelta Sireasa.

Firma „Vătafului” Traian Rece, bănuită că a spart un dig de protecție din Delta Dunării

Autoritățile locale au descoperit două breșe într-un dig de protecție împotriva inundațiilor din Delta Dunării. Primarul comunei Ceatalchioi spune că breșele au fost făcute cu un excavator, în zona în care lucrează firma "Vătafului" Deltei Traian Rece. Scopul se pare că e acela de a aduce apă pentru irigații în incinta agricolă. Lucrarea neautorizată pune în pericol locuitorii din 3 sate.https://www.dezvaluiri.ro/firma-vatafului-traian-rece-banuita-ca-a-spart-un-dig-de-protectie-din-delta/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Vineri, 19 iulie 2019

Digul e practic compromis, trebuie să se intervină urgent. Digul este proprietatea Consiliului Județean, iar valoarea lui depășește un milion de euro pe kilometru. Cel mai probabil, breșele au fost făcute ca să se bage apă în canalele de desecare, pentru a crește pânza freatică în scopul de a iriga”, a spus primarul Cernega în exclusivitate pentru ziarul Dezvăluiri.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Prefectura, Poliția, Apele Române și Consiliul Județean Tulcea și-au desemnat reprezentanți care au mers la fața locului.

Poliția a început cercetările și a fost deschis un dosar penal pentru distrugere, care a primit număr unic de la Parchet și au fost audiate mai multe persoane. Urmează o evaluare a pagubelor, iar digul trebuie reconstruit.

Beneficiară a intervenției abuzive asupra digului este SC Agrodelta Sireasa, controlată de controversatul om de afaceri Traian Rece. Fost senator al României, Rece a cumpărat prin privatizare această societate de la Autoritatea pentru Privatizarea şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS), în anul 2003 și de atunci a început un război absurd cu mai multe instuții ale statului, pretinzând dreptul de proprietate asupra mai multor terenuri, ba chiar și asupra digurilor de protecție împotriva inundațiilor.

Pretențiile lui Traian Rece sale sunt absurde, în condițiile în care:

Decizia nr. 341/2001 a Curții Constituţionale a României a constatat că dispoziţiile art. 10 alin. 2 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Deltei Dunării”, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 69/1996, sunt constituţionale şi că terenurile din RBDD fac parte din domeniul public, neputând intra în proprietatea societăţii comerciale născute prin reorganizare potrivit Legii nr. 15/1990, cu titlu de aport în natură la patrimoniul societăţii.

Raportul Corpului de control al primului ministru înregistrat la Consiliul Judeţean Tulcea sub nr. 19084/17.10.2014 concluzionează de asemenea că terenurile din amenajările agricole sunt domeniul public de interes judeţean. Nici nu poate fi altfel cu atât mai mult cu cât, pe lângă destinaţia de apărare împotriva inundaţiilor şi protejării unor terenuri agricole, aceste diguri servesc drumului judeţean.

S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. îşi desfăşoară activitatea în cadrul Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, iar terenul agricol pe care îl exploatează împreună cu asociaţii era concesionat de către S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. de la Consiliul Judeţean Tulcea, în baza contractelor nr. 61/1998 şi 165/1999

– până la data privatizării, Societatea a întocmit documentaţia în conformitate cu HG 834/1991 pentru obţinerea titlului de proprietate pentru terenurile aferente construcţiilor, documentaţia fiind respinsă pe motiv că în cadrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu se acordă titlul de proprietate pe terenuri decât persoanelor fizice conform Legii nr. 18/1991;

– După privatizare, între S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. şi Consiliul Judeţean Tulcea urma să se încheie un protocol pentru predarea digurilor şi canalelor către Consiliul Judeţean. Astfel, capitalul social al S.C. AGRODELTA SIREASA S.A. şi numărul de acţiuni putând suferi modificări.

Potrivit celor consemnate în Procesul Verbal de negociere SE/1304 din 24.04.2003, preţul pe acţiune ofertat de acesta a fost de aproximativ zece ori mai mic decât valoarea nominală a acţiunii, respectiv un preţ de 2.510 lei, pentru o acţiune cu o valoare nominală de 25.000 lei. În timpul negocierilor investitorul şi-a menţinut preţul de ofertă propus, motivat fiind, între altele, de faptul că în capitalul social şi în raportul de evaluare sunt cuprinse valori foarte mari, ponderea deosebită având-o digurile ce fac obiectul HG 1360/2001 care vor trece în proprietatea Consiliului Judeţean Tulcea cu titlu gratuit.

Agrodelta Sireasa lucrează 5000 de hectare fără să aibă un contract de concesiune valid

Cu toate acestea, SC Agrodelta Sireasa a inițiat peste 80 de litigii de carte funciară şi alte zeci de litigii privind concesiunile şi dreptul de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor speciale din Amenajarea Agricolă Sireasa, inclusiv drumul judeţean DJ 222N, blocând o investiție cu finanțare europeană. Este vorba de proiectul de reabilitare a Drumului Județean 222N (Tulcea-Chilia Veche, 69 de km), singura cale de acces pe uscat spre zona continentalăpentru locuitorii mai multor așezări din Delta Dunării.

Baronul Deltei Traian Rece BLOCHEAZĂ o investiție de 40 milioane euro din fonduri europene!

Cu toate că se pretinde proprietar al terenurilor agricole pe care le exploatează, SC Agrodelta Sireasa a iniţiat 4 litigii prin care solicită prelungirea duratei concesiunilor în aceleaşi condiţii contractuale, adică un termen de 20 de ani, cu menţinerea redevenţelor pe care le-a plătit conform vechilor contracte, care au expirat în 2017 și 2018, adică 19 Euro/ha. Între timp însă, Consiliul Județean a obținut prin licitație valori ale redevenţelor de peste 150 Euro/ha, iar Agrodelta Sireasa refuză să elibereze cele aproximativ 5000 de hectare pe care le-a avut în concesiune, pe motiv că există cele 4 litigii în instanță. În tot acest timp, firma lui Traian Rece lucrează terenurile agricole fără să aibă un contract de concesiune valid!

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top