Fără categorie

Festivalul de Film de la Cannes sărbătoreşte 20 de ani de program MEDIA

Cea de-a 20-a aniversare a programului MEDIA pentru cinema al Comisiei Europene va fi, la 16 mai, subiectul discuţiilor din cadrul evenimentului anual „Rendez-vous european” de la Festivalul de film de la Cannes. Comisarul european pentru cultură, Androulla Vassiliou și Gilles Jacob, preşedintele festivalului, vor prezida evenimentul la care vor participa 20 de regizori de film europeni, printre care Costa Gavras, Théo Angelopoulos, Radu Mihăileanu și Jaco Van Dormael. Ei vor discuta realizările fondului MEDIA și viitorul creației de film în Europa. În acest an, MEDIA susține 20 de filme prezentate la festival, inclusiv 8 aflate în competiția pentru cel mai important premiu al festivalului, Palme d’Or. Printre filme, realizate de regizori noi, dar și de unii celebri, se numără „La Piel Que Habito” (Pedro Almodóvar), „Melancholia” (Lars von Trier) și „Le Havre” (Aki Kaurismäki). A se vedea lista completă în anexă. Programul MEDIA a investit, din 1991, peste 1,5 miliarde EUR în industria…

Cea de-a 20-a aniversare a programului MEDIA pentru cinema al Comisiei Europene va fi, la 16 mai, subiectul discuţiilor din cadrul evenimentului anual „Rendez-vous european” de la Festivalul de film de la Cannes. Comisarul european pentru cultură, Androulla Vassiliou și Gilles Jacob, preşedintele festivalului, vor prezida evenimentul la care vor participa 20 de regizori de film europeni, printre care Costa Gavras, Théo Angelopoulos, Radu Mihăileanu și Jaco Van Dormael. Ei vor discuta realizările fondului MEDIA și viitorul creației de film în Europa. În acest an, MEDIA susține 20 de filme prezentate la festival, inclusiv 8 aflate în competiția pentru cel mai important premiu al festivalului, Palme d’Or. Printre filme, realizate de regizori noi, dar și de unii celebri, se numără „La Piel Que Habito” (Pedro Almodóvar), „Melancholia” (Lars von Trier) și „Le Havre” (Aki Kaurismäki). A se vedea lista completă în anexă. Programul MEDIA a investit, din 1991, peste 1,5 miliarde EUR în industria europeană de cinema.

„Sunt încântată că filmele europene sunt din nou prezente în forță la Cannes: este cea mai bună recompensă posibilă pentru cei 20 de ani de susținere de către noi a industriei filmului”, a declarat doamna comisar Vassiliou. „Banii pe care i-am investit au avut un efect major asupra industriei și au contribuit la asigurarea diversității culturale și a unei oferte mai variate pentru public. În plus, ei au stimulat dezvoltarea creației europene de film. Fără acest sprijin, unele filme excepționale nu ar fi ajuns niciodată pe ecran.”

În timpul festivalului, doamna comisar va reafirma, de asemenea, angajamentul Comisiei Europene de a menține programul MEDIA în cadrul bugetului viitor al UE. „S-au exprimat îngrijorări în acest sens în ultimele luni și doresc să risipesc aceste temeri o dată pentru totdeauna. Programul MEDIA nu dispare. Suntem deciși să continuăm pe baza succeselor sale și să facem programul și mai eficace în crearea de locuri de muncă și în răspunsul la noi provocări precum digitizarea.”

În timpul vizitei sale de trei zile la festival, doamna comisar va avea întâlniri, printre alții, cu ministrul francez al culturii, Frédéric Mitterrand, reprezentanți ai industriei și unele personalități care contribuie la realizarea filmelor.

La 15 mai, doamna comisar Vassiliou va înmâna Premiul MEDIA „European Talent” 2011 pentru cel mai bun proiect de film scenaristelor Virág Zomborácz și Hanna Sköld (a se vedea IP/11/550).

De asemenea, ea se va întâlni cu echipa filmului „17 filles” de Delphine și Muriel Coulin, prezentat în cadrul selecției „Semaine de la Critique” (săptămâna criticilor). Bazat pe o poveste adevărată, filmul spune povestea unui grup de eleve de liceu care decid să rămână însărcinate în același timp.

În seara aceleiași zile, ea va asista la proiecția filmului alb-negru „The Artist”, al regizorului francez Michel Hazanavicius, a cărui poveste se petrece în Hollywood-ul anilor ’20. Este vorba despre norocul schimbător al unei tinere actrițe (Bérénice Bejo) și al unui star al filmului mut (Jean Dujardin). Zorii „filmelor vorbitoare” înseamnă ridicarea la statutul de star pentru ea – și lovitura de grație pentru cariera lui.

La 17 mai, Comisia organizează o dezbatere cu fondurile naționale și regionale de film despre noile instrumente financiare de sprijin pentru industria filmului.

Context

Programul MEDIA investește 755 de milioane EUR în industria filmului european pentru perioada 2007-2013 (de la lansare, în 1991, s-au acordat peste 1,5 miliarde EUR). Obiectivul este îmbunătățirea distribuției și promovării filmelor europene și consolidarea competitivității sectorului. Aproximativ jumătate din finanțare se îndreaptă către distribuitorii care prezintă filme realizate în afara propriilor piețe interne, 20 % se alocă pentru dezvoltarea industriei filmelor, iar restul pentru promovare și formare. Societățile de producție selectate pentru sprijin primesc subvenții, în medie, de 50 000 EUR.

Filme care au primit sprijin din partea MEDIA au câștigat la Festivalul de Film de la Cannes 12 trofee Palme d’Ór, 13 Mari premii și 9 premii pentru Cel mai bun regizor (a se vedea lista mai jos).

Pentru informații suplimentare:

Programul MEDIA:

http://ec.europa.eu/media

Festivalul Internațional de Film de la Cannes:

http://www.festival-cannes.fr

Pagina de internet dedicată doamnei comisar Vassiliou:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

Anexa I: Filme MEDIA prezentate la Festivalul de la Cannes în 2011

COMPETIȚIE

LA PIEL QUE HABITO – Pedro ALMODÓVAR (Spania)

L’APOLLONIDE – SOUVENIRS DE LA MAISON CLOSE – Bertrand BONELLO (Franța)

 LE GAMIN AU VÉLO – Jean-Pierre et Luc DARDENNE (Belgia, Franța, Italia)

LE HAVRE – Aki KAURISMÄKI (Finlanda, Franța)

LA SOURCE DES FEMMES – Radu MIHĂILEANU (Franța)

HABEMUS PAPAM – Nanni MORETTI (Italia)

THIS MUST BE THE PLACE – Paolo SORRENTINO (Italia, Franța, Irlanda)

MELANCHOLIA – Lars VON TRIER (Danemarca, Suedia, Franța, Germania, Italia)

FILM DE ÎNCHIDERE

LES BIEN-AIMÉS – Christophe HONORÉ, (Franța)

UN CERTAIN REGARD

L’EXERCICE DE L’ETAT – Pierre SCHOELLER (Franța)

SEANCES SPECIALES

MICHEL PETRUCCIANI – Michael RADFORD (Franța, Germania, Italia)

QUINZAINE

LA FÉE – Dominique Abel, Fiona Gordon et Bruno Romy (Franța, Belgia)

CODE BLUE – Urszula Antoniak (Țările de Jos)

THE OTHER SIDE OF SLEEP – Rebecca Daly (Țările de Jos, Ungaria, Irlanda)

LES GÉANTS – Bouli Lanners (Belgia, Franța, Luxemburg)

PLAY – Ruben Östlund (Suedia)

JEANNE CAPTIVE – Philippe Ramos (Franța)

CORPO CELESTE – Alice Rohrwacher (Italia)

IMPARDONNABLES – André Téchiné (Franța)

SEMAINE DE LA CRITIQUE INTERNATIONALE

17 FILLES – Delphine Coulin, Muriel Coulin (Franța)

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top