Politic

Felix Stroe nu se sperie de FMI: Deciziile le ia Guvernul României!

Președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, a ținut să îi liniștească pe românii care au văzut în vizita delegaților FMI în România un motiv de îngrijorare. Senatorul constănțean observă că vizitele delegațiilor FMI în România și în alte țări emergente „a devenit un fel de bau-bau, în absența unei cunoașteri reale a scopului acestor vizite”.

Stroe a ținut să spună că vizita FMI este una periodică și nu este legată de pachetul de măsuri de echilibrare bugetară luate de guvern, iar analiza prezentată reflectă strict opiniile FMI, care sunt doar orientative pentru România, iar deciziile le ia Guvernul României.

PSD nu e de acord cu unele opiinii ale FMI

Stroe a mai spus, invocându-l pe Marcel Ciolacu, că nu se impun alte decizii de ordin fiscal, precum unele dintre cele evocate de delegația FMI (creșterea TVA prin uniformizarea cotei sau a prețurilor la energie ori alimente, prin manifestări de piață liberă, fără plafoanele impuse).

În ciuda acestor diferențe de opinie, Stroe spune că „experții FMI au apreciat performanța actului guvernamental, care a făcut ca România să facă față cu bine unor situații critice, precum războiul cu Ucraina și crizele succesive post-pandemie. Și arată clar că nu avem nevoie ca România să aibă un pachet de asistență financiară de la FMI. Nici delegația nu recomandă acest lucru”.

Totuși, FMI a (și) lăudat România

„În ciuda încetinirii, creșterea economică va rămâne robustă. Inflația va scădea de la 7,5 la sută la finele lui 2023, la 4,5 la sută în 2024. Angajamentul BNR de a menține rata dobânzii este potrivit. Privind în perspectivă, angajamentul public al BNR de a menține ratele la un nivel scăzut până în 2023 este adecvat, având în vedere inflația de bază încă ridicată și riscurile de creștere a salariilor”, a spus Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI pentru România.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top