Politic

Felix Stroe, despre măsurile economice ale guvernului: Demagogie și incompetență

Senatorul PSD Felix Stroe a criticat într-o conferință de presă măsurile de relansare economică a coaliției de guvernare. Stroe i-a acuzat pe guvernanți de demagogie și incompetență, referindu-se la eșecul Măsurii 3 de acordare de granturi pentru IMM-uri și la scăderea sumei ce ar urma să îi revină României din fonduri europene, prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

„După retragerea Măsurii 3, după ce DNA a început urmărirea în REM, existând suspiciuni rezonabile de fraudă, așteptăm un comunicat oficial în care să fim anunțați când urmează să fie lansat un program similar.

Mă gândesc la reprezentații celor 27.000 de firme, împreună cu angajații și familiile lor, care ar fi fost ajutați de aceste investiții, ce produceau efecte economice benefice pentru România.

200 de milioane de euro ar fi declanșat, ca bulgărele de zăpadă care se rostogolește la vale, un efect benefic pentru economie. S-a renunțat oficial și la aceasta, nu se știe când se va introduce ceva similar.

Cei care până ieri demarau ca principal obiectiv lupta cu corupția au dovedit, din păcate pentru ei, demagogie.

Îmi declar nemulțumirea profundă, împreună cu colegii mei deputați, față de dispariția oficială a Măsurii 3 privind sprijinirea cu 200 de milioane de euro, a IMM-urilor pentru investiții, anunțată de Guvern”, a transmis Stroe.

PNRR, netransparent și neconvingător

Președintele organizației județene Constanța a PSD s-a declarat contrariat de neputința guvernanților de a prezenta public un plan național de redresare și reziliență (PNRR) care să fie credibil.

„Și pentru acest vestit plan (PNRR) cu care guvernanții s-au întors acasă de patru ori, au fost date ghiduri. Alte țări au făcut deja treabă. Noi suntem la o nouă încercare. În sfârșit primul ministru a anunțat că se va consulta cu toate partidele politice astfel încât să facem un plan care să fie al României.

Spunea președintele PSD Marcel Ciolacu la televizor că nu este planul unui guvern anume, ci este al României și avea dreptate. Acum sunt ușor contrariat, parca erau 79,6 miliarde, nu? Iar acești 79,6 miliarde era ceva! NU spunea așa? S-a ajuns la 29 de miliarde… și să vedem dacă le vom lua și pe astea. Deci atenție, nu se supără cei de la Bruxelles, că noi nu o să luăm banii ăștia. Pentru că banii ăștia sunt alocați și-i va lua un alt stat”.

Stroe a amintit că în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu au fost țări care au făcut absorbții de peste sută la sută, pentru că au lucrat competent în aceste domenii și au luat și banii altor state, precum România, care nu au fost în stare să scrie destule proiecte.

Stroe a dat ca exemplu cererile de finanțare pentru irigații, unde România a cerut bani pentru reconstruirea acelorași sisteme de irigații din urmă cu 50 de ani, energofage și mai ales mari consumatoare de apă, în condițiile în care astăzi sunt finanțate sisteme moderne, prin picurare. Șeful PSD Constanța spune că aceste proiecte au fost respinse tocmai pentru că Uniunea Europeană nu finanțează risipa.

„Este încă o nerealizare importantă care arată incompetența celor care sunt așezați astăzi în fruntea țării. Repet și vorbesc în cunoștință de cauză, așa cum Guvernul României, pentru axele de finanțare pe care România le-a semnat cu UE, elaborează acele celebre ghiduri pentru cei care aplică pentru fonduri, tot așa și UE are ghiduri pentru țări. Ce mare lucru este să iei ghidul și să citești ceea ce trebuie să faci?”, a adăugat Felix Stroe.

Spitalul Foișor a fost evacuat pentru un singur caz de Covid

Senatorul constănțean a amintit și de situația Spitalului Foișor din București, care a fost evacuat noaptea la ordinul ministru Sănătății, spital unde ar fi fost înregistrat un singur caz de COVID:

„În timp ce în toată țara numărul de paturi ocupate în ATI-uri au scăzut la jumătatea din capacitatea din ATI-uri, pentru un singur bolnav de COVID, unul singur, care a stat timp de 15 zile în ATI-ul Spitalului Foișor, au fost trimiși acasă oameni care trebuiau operați.

Când evacuezi bolnavii dintr-un spital ca să îl declari spital Covid, trebuie să te gândești la zecile de mii de bolnavi care nu mai beneficiază de sistemul de tratament. Și răspunsul domnului ministru de atunci a fost că bolnaii ar putea să meargă la spitale private. Păi spitalele private sunt finanțate tot de la bugetul de stat, iar pacienții trebuie să vină în plus cu o coplată. Deci îndreptam banii de la casele de sănătate către spitalele private și pe ale statului le blocăm și le facem spitale COVID?!”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top