Un articol de MIHAI RAZVAN ROTARU
RAZVAN PETRE
Pacate permise cu aprobarea sefului sectei
„Avem un Dumnezeu sexy si o religie sexy”

Asociatiile non-profit ale Familiei toaca banii filantropilor
A urmat o alta incercare, mult mai prudenta, de a face bani, prin infiintarea organizatiei "Family Care Foundation" (FCF), cu sediul in Statele Unite. Desi vrea sa para o organizatie independenta de secta "Familia", cunoscatorii fenomenului arata ca FCF este una dintre principalele surse de venit ale sectei. Schema e simpla: FCF aduna bani de la sponsori si donatori din Statele Unite si ii trimite gruparilor sectei din intreaga lume. FCF. Pe site-ul "Family Care Foundation", oficialii organizatiei recunosc ca ei nu deruleaza efectiv proiecte, ci obtin finantari pentru alte organizatii, care lucreaza acolo unde exista mai multe probleme sociale. FCF este inregistrata in Statele Unite ca organizatie non-profit si este scutita de taxe. Conform legislatiei americane, orice organizatie non-profit poate sa retina un anumit procent din fondurile derulate, pentru cheltuieli administrative. Restul banilor pleaca catre alte organizatii non-profit infiintate de membrii sectei in intreaga lume. Sam Ajemian, fost membru al sectei, ofera urmatorul exemplu: dintr-o donatie de 100.000 de dolari, FCF opreste 10.000, drept cheltuieli administrative, desi nu deruleaza nici un program. Tot ce face este sa primeasca banii si sa ii transfere unei alte fundatii. In declaratia fiscala, FCF nu este obligata sa precizeze felul in care au fost cheltuiti banii si de aceea chiar si pe cei 90.000 ei ii trec pur si simplu la capitolul "cheltuieli". In acest mod, FCF, ca principal finantator al "Familiei" in intreaga lume, poate trimite restul banilor unei alte fundatii care, la randul ei, sa opreasca 10 procente din suma, dupa care sa retrimita restul unor "frati" care lucreaza sub acoperirea unui alt ONG, intr-un alt stat al lumii. Daca FCF este vaca de muls, organizatiile "independente" din intreaga lume cu care colaboreaza au obligatia sa ofere justificari pentru fondurile primite si sa atraga alte fonduri. De aceea, peste tot in lume, membrii "Familiei" care lucreaza sub umbrela unor fundatii solicita scrisori de multumire tuturor partenerilor, se fotografiaza cu oficiali, filmeaza toate actiunile la care participa, incercand in albume si site-urile de prezentare sa schiteze o lume idilica, cu copii fericiti si autoritati multumite de colaborare.
Ontanu – primarul Bucurestiului si Romania – un stat pauper, dezinformare marca The Family
Un exemplu tipic de asociatie care lucreaza sub umbrela Family Care Foundation este Noi Orizonturi Familia, a carei denumire anterioara, (prea) sugestiva era "Chemarea Dragostei". Aceasta asociatie s-a remarcat ca fiind una din cele mai active din Europa de Est. Imaginea Romaniei intretinuta pe pagina de internet a asociatiei Noi Orizonturi este una deplorabila cu aspecte ce variaza de la patetism si ridicol, la enervant si defaimator. Astfel, Romania este prezentata ca avand, practic, nici un sistem de asigurari sociale. Pensionarii, zic ei, traiesc singuri si izolati in garsoniere, si primesc, cei mai multi dintre ei, intre 15 si 25 de dolari pe luna. Sigur, pensiile sunt mici, dar 450.000 de lei pe luna, in medie, este o subevaluare grosolana. Mai departe, aflam ca primarul Bucurestiului, in pana de resurse, i-a rugat pe membrii asociatiei sa faca ceva. Si ei facura… o manifestare cu cantari, pe care o descriu ca fiind "family-oriented", adica orientata spre familie. Pe final, participantii au primit sacose cu daruri cumparate din banii sponsorilor generosi, iar membrii asociatiei nu au scapat ocazia sa se fotografieze cu persoanele prezente. In fotografia alaturata, sefii asociatiei, Christian Cournede si Cristina Stefanut, il incadreaza pe cel pe care il numesc, in explicatia foto, "primarul Bucurestiului", dupa toate aparentele, cel vizat fiind primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. Imaginea de stat bananier a Romaniei e completata de sectiunea dedicata ajutoarelor pentru sinistratii din Vrancea. Aici Noi Orizonturi s-a implicat in organizarea trasportului catre zonele calamitate si distribuirea catre populatie a ajutoarelor in hrana donate de "sponsori locali" – probabil ajutoarele adunate la corturile din marile orase, donate de catatenii simpli. Asociatia mai bifeaza un eveniment de PR-public relations, si nu uita sa spuna ca ajutorul dat de ei e nepretuit, intrucat suma maxima a despagubirilor alocate de stat nu depaseste 250$ – 7.500.000 de lei…
Computere second-hand la preturi de lux
Asociatia Noi orizonturi functioneaza din 1998 si are ca arii de interes ajutorarea copiilor orfani, a copiilor strazii si a batranilor, imbunatatirea standardului de educatie si, mai nou, interventii in situatii de dezastru natural. La capitolul imbunatatirea standardului educational, Noi Orizonturi Familia e premianta! Pe langa materialele specifice oricarui proiect marca The Family, carti si casete video educative si care ajuta la dezvoltarea personalitatii (sic!), in valoare de 6000$, marinimoasa asociatie doteaza un laborator de informatica al scolii 167 din capitala. Pe pagina de internet a asociatiei gasim patru poze, prezentand secvential 5 computere de tip desktop, orizontale, genul care nu se mai fabrica de vreo 10 ani incoace, asortate cu monitoare de marimi si marci diferite, cel mai probabil tot second-hand. Pentru aceasta dotare exceptionala, Asociatia Noi Orizonturi Familia pretinde ca a platit 6150 de dolari, adica aproape 200 de milioane de lei. Pentru comparatie, atat ar costa 10 computere cu dotari de ultima generatie. Dar partea cea mai tare urmeaza acum: Asociatia e pusa pe fapte mari si renoveaza sala de clasa si o doteaza cu pupitre noi. Renovarea este asa de minutioasa, incat efectele ei sunt invizibile: podeaua e aceeasi, peretii sunt la fel liniati, varul de pe ei e acelasi; mai mult, asa cum se vede in fotografiile de alaturi, tablourile de pe perete sunt neatinse. Singura schimbare vizibila este aparitia unor birouri gen "mobilier ergonomic-economic", din spatele carora elevii zambesc multumiti. Tot multumiti sunt si voluntarii asociatiei care au platit pentru renovarea inexistenta si mobilierul ieftin "doar" (tineti-va bine de birou!) 390 de milioane de lei vechi. Daca sunteti curiosi sa aflati cum se poate "renova" o clasa cu banii cu care se poate construi o scoala comunala, va informam ca asociatia asteapta inca donatori pentru achizitionarea de carti si casete video. Va va costa 6000 de dolari, dar veti aduce caldura si bucurie in casele unor copii. Copiii lui Dumnezeu…
