COMUNICATE

Fabula ANL

Urmarind replica “Adevarat vorbeam/ Ca voi egalitate, dar nu pentru catei”, Agentia Nationala de Locuinte (ANL) face gafa dupa gafa, prin care se conexeaza adevaratele intentii cu masca altruista. Aceasta agentie s-a înfiintat prin Legea 152/1998, iar proiectele sale urmau sa ajute tinerii pâna în 35 de ani, cu venituri reduse, oferindu-le un apartament, în schimbul unei chirii mai mici. Initial repartizarea locuintelor se facea pe baza unor criterii guvernamentale, dar se accentua dupa niste preferinte hotarâte de consiliile locale, fiind favorizati cei care lucrau în administratie, sectorul public si care aveau venituri mai mari. Acum, doar teoretic, principiile repartizarii tin de starea civila, numarul de persoane aflate în întretinere, vechimea cererii, nivelul de studii sau pregatire profesionala. Tinerii care provin din centre de plasament, cei care au adoptat sau adopta copii si tinerii evacuati din case nationalizate sunt avantajati. Situatia, în realitate, sta cu totul altfel.

Un articol de Andreea PAVEL

Mitul ANL darâmat si pe Str. Iasomiei, nr. 13

În cartierul Tomis Nord exista un astfel de ANL, în care locuiesc unele dintre cele mai sonore nume locale. De la juristi, sau doctori renumiti, pâna la jandarmi, sau fotbalisti. Cunoscând verticalitatea usor flexibila a “ANL-istilor” echipa “Dezvaluiri” a investigat cazul. Astfel au fost constatate o serie de abateri grave. V. M., în vârsta de 53 de ani, îi cunoaste pe toti cei care locuiesc vizavi de blocul ei, pe Str. Iasomiei, nr. 13. Aceasta ne-a povestit despre doua familii care traiesc în acel ANL, platind o subchirie unei alte persoane, chiriasului initial. Acest lucru ar duce la sistarea contractului dintre ANL si chirias. Situatia exista de 4 ani, dar nimeni nu s-a sinchisit sa verifice periodic daca totul este în regula, mai ales ca acestea au un regim special, fata de un bloc obisnuit. Alta situatie ar fi cea a unui tânar care locuieste cu parintii lui, în ANL, pâna când e gata vila. Am încercat în nenumarate rânduri sa stam de vorba cu familiile despre care am auzit ca, voit sau nu, încalca legea. Ne-am lovit însa de menajere, de latratul câinilor, sau de usile metalice prevazute cu sisteme de alarma. Curios e ca cei care raspund la interfon, brusc nu mai sunt acasa, la doar câteva secunde, când aud soneria. În concluzie, ANL apartine celor mai saraci (dintre cei mai bogati): zona este dosnica, blocul are design de hotel, în parcare se înghesuie cele mai “simple” masini, interfonul “modest” prezinta doar numere de apartamente si se isca cel mai rece razboi al privirilor, atunci când un strain calca pe teritoriul oropsitilor.

“Ãia de la RADPP sunt afurisiti, nu vorbesc despre ANL!”

Sunt vorbele unei persoane din Consiliul Judetean Constanta (CJC), vizavi de Regia Autonoma a Domeniului Public si Privat (RADPP). Toate încercarile de a obtine opinia oficiala în acest caz au fost distruse pas cu pas. CJC ne-a îndrumat catre inspectorul Garniceanu, care însa nu mai lucra de doi ani pentru ANL, apoi am fost trimisi la inspectorul Radu Stoian (responsabil însa de constructie, nicidecum de repartizare). Acesta din urma ne-a pus legea în brate, sugerându-ne destul de brutal sa nu calcam pe la RADPP. Tot pe linia documentarii, am dat de o lege stufoasa, care bate câmpii cu gratie despre constructie, si “diluata” pentru ca vorbeste vag si ambiguu despre conditiile repartizarii. Tocmai pentru a ne lamuri situatia, am încercat, în zadar, sa-l gasim pe directorul RADPP, Radu Babus. Ultima încercare de a vorbi cu un oficial ar fi fost sa-l urmarim pe Radu Mazare, pentru a-l întreba personal despre problema ANL-urilor, pentru ca brusc, toti adjunctii si purtatorii de cuvânt ne îndruma la sefii lor. Ãi mai de sus.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top