Comisia Europeană

Expropriaţii din Murfatlar, în pragul revoltei

În „Dosarul Autostrada”, păgubiţii arucă vina pe Berceanu  

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au publicat într-o ediţie trecută o anchetă despre nemulţumirile expropriaţilor din oraşul Murfatlar care consideră că au fost luaţi în batjocură din cauza sumelor ridicole pe care le-au primit. În 2010, casa de avocatură “Boştină şi Asociaţii” a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru asigurarea serviciilor de expropriere pentru ultimele tronsoane ale autostrăzii. Diferenţele mari dintre sumele acordate pentru un metru pătrat expropriat i-a determinat pe locuitorii din Murfatlar să dea în judecată statul român. Câteva dintre motivele furiei acestora sunt reprezentate de faptul că, deşi Guvernul a stabilit că expropriaţii vor primi între 5 şi 38 de euro pentru un metru pătrat, locuitorii din Murfatlar primesc doar un euro. Pe de altă parte, aceştia sunt despăgubiţi pentru o anumită suprafaţă, dar în realitate suprafaţa pe care expropriaţii o pierd este mult mai mare, iar pentru diferenţa ce nu este amintită în contracte, păgubiţii vor continua să plătească impozit.  

Un articol de Andreea PAVEL

Expropriaţii: “Berceanu şi-a bătut joc de noi”

Furia expropriaţilor i-a adus pe aceştia în pragul revoltei. Ştiind că jurnaliştii DEZVĂLUIRI vor veni să documenteze o anchetă în ce priveşte acest subiect, aceştia s-au mobilizat şi şi-au dat întâlnire în primărie. La întâlnire, cu toţii au arătat cu degetul spre fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, pe care l-au asociat cu principalul vinovat pentru situaţia în care s-a ajuns. “Noi nu înţelegem de ce Radu Berceanu a zis că preţul va fi stabilit de o firmă şi nu de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. El e principalul vinovat de faptul că expropriaţilor din Murfatlar li se comite acum o mare nedreptate. Am dat deja Statul în judecată şi nu ne rămâne decât să mergem până în pânzele albe pentru a ni se face dreptate”, ne-a declarat unul dintre expropriaţi.
Nemulţumirile locuitorilor din oraşul Murfatlar sunt îndreptăţite. Aceştia plătesc un impozit de două ori mai mare pentru terenuri, comparativ cu expropriaţii din comunele constănţene şi, cu toate acestea, primesc 1 euro pentru nu metru pătrat, în timp ce, spre exemplu,  locuitorii din comuna Peştera primesc între 6-7 euro pentru aceeaşi suprafaţă.

Deşi Guvernul a stabilit între 5-38 euro/mp, expropriaţii primesc 1 euro

Culmea absurdităţii în “dosarul Autostrada, episodul Murfatlar” ne este prezentată de Sava Neculai, unul dintre expropriaţi: “Eu nu înţeleg cum este posibil ca noi să primim 1 euro pentru un metru pătrat, în condiţiile în care Guvernul a stabilit ca expropriaţii vor primi sume cuprinse între 5 şi 38 de euro pentru un metru pătrat! Este inadmisibil. Comisia de verificare a drepturilor de proprietate nici măcar nu ne-a dat explicaţii pentru acest lucru, iar noi nici măcar nu am avut dreptul să asistăm la şedinţa de evaluare”, ne-a declarat expropriatul.

“Ne despăgubesc pentru 3000 mp, dar ne iau 5000 mp!”

O altă nemulţumire a locuitorilor din Murfatlar este aceea că aceştia vor fi nevoiţi să ocolească aproximativ 30-40 de km, în unele situaţii, pentru a ajunge la terenurile ce le rămân, iar costurile pentru irigaţii în acest caz, vor depăşi profitul din producţie. Pe de altă parte, fără acordul lor, expropriaţilor li s-au mai luat cu japca alţi metri din pământ pentru drumul de exploatare, pentru care vor continua să plătească impozit, dar pentru care nu au primit nici un ban despăgubire! “Ei comit o altă nedreptate prin faptul că pe hârtie scrie că ne despăgubesc pentru 3000 de mp, dar în fapt ei ne iau 5000 de mp, pentru că restul se duc la drumul de exploatare şi alte pierderi, pentru care noi vom continua să plătim impozit, dar nu vom fi despăgubiţi”, ne-a declarat Neculai Sava, care a jucat rolul purtătorului de cuvânt al expropriaţilor, la întâlnirea cu jurnaliştii DEZVĂLUIRI.

Virgula în loc de punct a lăsat un expropriat fără bani

Prin Hotărârea de stabilire a despăgubirilor cu nr. 56 din 13.10.2010, Ştefan Şoavă a fost despăgubit cu 1.200 RON pentru un teren. Aceasta urma a fi plătită la CEC Constanţa în cel mult trei luni de zile de la data emiterii hotărârii, adică cel târziu în luna ianuarie. Nu mică i-a fost mirarea omului când, ajuns la CEC şi solicitând suma respectivă, angajaţii sucursalei i-au zis că acesta are de primit… 1,2 lei. Cum a fost posibil acest lucru? Din cauza “atenţiei” sporite de care au dat dovadă reprezentanţii comisiei, la întocmirea procesului verbal, aferent Hotărârii nr. 56 din 13.10.2010. În loc de punct, aceştia au pus o virgulă, astfel încât, despăgubitul primeşte ridicola sumă de 1,200 RON (12 mii de lei vechi) în loc de 1.200 RON (12 milioane de lei vechi)! Ca şi cum suma de 1.200 RON n-ar fi fost ridicol de mică pentru terenul pe care l-a pierdut, acum expropriatul trebui să se lupte cu morile de vânt ca să primească măcar aceşti bani şi nu… un leu şi douăzeci de bani.

Primarul, prins la mijloc

Administraţia locală din oraşul Murfatlar este prinsă la mijloc, în frunte cu primarul Gheorghe Cojocaru. Acesta i-a asigurat, pe fiecare în parte, că vor beneficia de tot sprijinul pe care îl poate oferi în acest context. Din păcate, însă acesta nu deţine pârghiile necesare pentru a rezolva nemulţumirile localnicilor: “Atât cât am putut face, am făcut.  Dacă vor avea nevoie de sprijinul meu şi în viitor, fără discuţie îi voi ajuta, dacă îmi va sta în putinţă. I-am sfătuit, pentru început, să conteste decizia. Ulterior se va forma o altă comisie, despre care sperăm că va face dreptate”, ne-a declarat primarul.

“Becali vrea să jecmănească încă o dată Statul!”

Un alt motiv de supărare al expropriaţilor din Murfatlar este tupeul lui Gigi Becali de a cere 900 de euro pentru un metru pătrat, în condiţiile în care este la rându-i expropriat, în “dosarul Autostrada”. Acesta a cumpărat terenurile din Pipera cu un preţ de nimic, iar acum evaluatorii au stabilit că Becali va primi 40 de euro pentru un metru pătrat. Afaceristul a vociferat în stilu-i caracteristic, spunând că un metru pătrat în Pipera valorează între 800 şi 1000 de euro/mp şi că dacă va primi doar 40 de euro pentru un metru pătrat i se va comite o nedreptate. “Becali nu face decât să jecmănească Statul a doua oară. După ce că a cumpărat terenurile cu un preţ de nimic, acesta are tupeul acum să ceară atâţia bani pentru un metru pătrat!”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top