Actualitate

Expoziție scenografică la Muzeul de Artă Constanța, cu ocazia Zilei Demnității, organizată de Comunitatea Elenă

Sâmbătă, 28 octombrie, ora 12.30, în incinta Muzeului de Artă Constanța vor fi expuse operele de artă ale doamnei Hristofenia Cazacu, pictor scenograf și scenograf la peste 150 de spectacole susținute pe scenele Operei Române din Iași, Operetei de Stat din București, Operei Naționale din București, Timișoara, Galați, Constanța, Botoșani și Craiova, pe scena Teatrului Național din Weimar, a Operei Naționale din Russe și a Operei Populare din Sarajevo, Germania, Elveția, Statele Unite ale Americii, China, Olanda și Luxemburg. Medaliată cu premii în întreaga sa activitate, inclusiv cu Medalia „Meritul Cultural Clasa I”.

Copiii Comunității vor recita câteva poezii pe tema simbolului ,,NU”, va fi prezentat un foarte scurt film despre istoria acestei zile istorice și va fi organizat un mic bufet.

Evenimentele vor fi organizate de către Comunitatea Elena Elpis Constanța împreună cu Ambasada Republicii Elene din România, pentru a celebra împreună Ziua Marelui NU sau Ziua Demnității.

În data de 28 octombrie, Grecia serbează Ziua Demnităţii, considerată a doua sa Zi Naţională, ziua când Grecia sărbătoreşte comemorând eroii căzuţi în lupta antifascistă.

Este ziua în care, în anul 1940, ambasadorul Italiei la Atena i-a înmânat generalului Ioannis Metaxas un mesaj de la Mussolini prin care îi cerea acestuia ,,permisiunea” de trecere nelimitată a trupelor italiene prin Grecia către ,,punctele strategice” din zonă, adică nici mai mult, nici mai puțin decât să se alăture fascismului. Premierul a refuzat ferm, cu un NU categoric, care marchează de fapt, în esență, intrarea Greciei în cel de-al doilea război Mondial.

Deviza lor a fost ,,Libertate sau moarte”, dând dovadă de o combativitate extraordinară și un patriotism adevărat, fapt ce l-a facut pe Churchill, urmărind desfășurarea luptelor, să spună: ,,nu grecii luptă ca eroii, ci eroii luptă ca grecii”.

Pentru Grecia, această zi are, pe lângă însemnătatea istorică, o importanță morală aparte. Aminteşte de valorile elene şi, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.

„Avem plăcerea să vă invităm să fiti alături de Membrii Comunității Elene Elpis Constanța, președintele Comunității, domnul Anton Antoniadis, doamna ambasador al Republicii Elene în România, excelenta sa doamna Sofia Grammata, președintele Uniunii Elene din România, deputat Dragoș Gabriel Zisopol, la evenimentele de sâmbătă, 28 octombrie:

– ora 11.00, serviciu religios la Biserica Greacă Metamorphosis Constanța

– ora 12.30, expoziția și momentul poetic al copiilor, la Muzeul de Artă Constanța

„Încă o dată, suntem onorați să vă avem ca oaspeți și vă așteptăm cu drag la sărbătorirea aceastei zile, deosebită pentru istoria statului Elen”, a transmis Anton Antoniadis, Președintele Comunității Elene Elpis Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top