Comisia Europeană

EXCLUSIV: Arhiepiscopul Teodosie, urmărit penal în dosarul fermei Nazarcea

După aproape șase săptămâni de la descinderea în ferma Nazarcea, procurorii DNA Constanța au decis începerea urmăririi penale împotriva Arhiepiscopului Teodosie. Alături de acesta, mai sunt urmăriți penal și alți preoți cu funcții de conducere în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Teodosie este primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care intră pentru a doua oară în atenția procurorilor DNA.

Un articol de Călin GAVRILAŞ

Teodosie, primul ierarh al BOR pus sub control judiciar?

Conform unor surse din Arhiepiscopia Tomisului, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început urmărirea penală împotriva IPS Teodosie pentru fapte care privesc primirea unor fonduri APIA pentru culturi inexistente în ferma Nazarcea, fermă aflată în folosința Arhiepiscopiei Tomisului încă din anul 2002. Se pare că procurorii DNA au dispus și măsura controlului judiciar împotriva lui Teodosie, iar faptele penale pentru care este acuzat s-ar încadra la o pedeapsa cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare.
Alături de ierarh sunt cercetați penal și preoții Ciprian Cojocaru – paroh al Bisericii Sf. Maria (zona Far), consilier juridic și economic al Arhiepiscopiei Tomisului la vremea săvârșirii faptelor, Gheorghe Nadoleanu – paroh al bisericii Palazu Mare, consilier programe-dezvoltare, Aurelian Ștefan – paroh al bisericii Izvorul Tămăduirii (bd. Tomis nr. 332), consilier Programe Dezvoltare și Agricultură, precum și alte persoane responsabile de dezastrul din ferma Nazarcea.
La finalul lunii august, procurorii DNA însoțiți de inspectori APIA au descins în ferma Nazarcea pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, nu doar pe hârtie. Pe hârtie, Arhiepiscopia Tomisului stătea bine, deoarece reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au declarat că în ultimii șase ani, clericii au luat aproximativ 1,2 milioane de lei ca subvenție pentru culturile de pe cele 350 de ha. Doar că, în teren, reprezentanții APIA, DNA și cei ai Arhiepiscopiei Tomisului nu au mai găsit mare lucru nici din livadă, nici din vie.

Ferma Nazarcea, cadoul „otrăvit” primit de la Adrian Năstase

Ferma Nazarcea a fost oferită de Guvernul Adrian Năstase Arhiepiscopiei Tomisului prin Hotărârea de Guvern 300/2002. Atunci executivul a decis transmiterea terenului agricol în suprafață de 350 ha (viță-de-vie și livadă n.n), proprietate privată a statului, din administrarea Agenției Domeniilor Statului în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. De asemenea, aceeași hotărâre prevedea și transmiterea cu plată a imobilului „Grup Social Culme”, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, din proprietatea Societății Comerciale „Nazarcea-Ovidiu” – S.A., cu sediul în municipiul Constanta, în proprietatea publică a statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi în folosință Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Tomisului. 

Grupul Social Culme era compus din: pavilioane, dormitoare, magazii, șoproane, cantine, băi, rezervoare, instalație electrică, alee acces la activul „Grup Social Culme”, alee acces la cantină, cămine, împrejmuire gard din beton – suprafața construită = 10.230,86 mp.

Pentru ca darul să fie deplin, același Guvern, prin Hotărârea 299/2002 (deci, anterioară celeilalte) alocă suma de 3 miliarde lei Arhiepiscopiei Tomisului pentru achiziționarea unui imobil (adică, pentru cumpărarea Grupului Social Culme). Pe scurt, Arhiepiscopul Tomisului a primit 350 de hectare de teren și o fermă de la apropiatul său, Adrian Năstase. Cum arată Ferma Nazarcea după 13 ani de folosință a ei de către Arhiepiscopie? Livada defrișată pe suprafețe mari, iar vița-de-vie lăsată să se sălbăticească în mare măsură. Ceea ce a fost una dintre fermele etalon ale României, pare acum o fermă părăsită, jefuită și nelucrată. În schimb, bisericile constănțene vând vin de Nazarcea din anii de glorie ai fermei, 2001-2002.
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a mai fost în vizorul DNA în anul 2009 în celebrul caz „România Liberă” fiind acuzat de luare de mită. Alături de el au fost implicați în dosar și Arhidiaconul Bogdan Chiriluță, consilier cultural al Arhiepiscopiei și Preotul Cosmin Brăescu, inspector în cadrul departamentului cultural. Dosarul a fost redeschis în anul 2014, pentru ca DNA să decidă scoaterea de sub urmărire penală a celor trei suspecți.
Vom reveni cu detalii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top