Fără categorie

Eurodeputații resping cererile guvernelor de reducere a bugetului UE pentru 2012

Eurodeputații resping cererile guvernelor de reducere a bugetului UE pentru 2012
Eurodeputații resping cererile guvernelor de reducere a bugetului UE pentru 2012 Strategia de creștere UE 2020 nu ar trebui să cadă victimă climatului actual de austeritate, deoarece investițiile în creștere sunt necesare pentru ieșirea Europei din criză, a spus socialista Francesca Balzani (Italia), explicând de ce a hotărât miercuri comisia pentru bugete să adauge 30 de milioane de euro la rubrica bugetară UE 2020 și să reducă cheltuielile legate de administrație și politica externă.

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Strategia de creștere UE 2020 nu ar trebui să cadă victimă climatului actual de austeritate, deoarece investițiile în creștere sunt necesare pentru ieșirea Europei din criză, a spus socialista Francesca Balzani (Italia), explicând de ce a hotărât miercuri comisia pentru bugete să adauge 30 de milioane de euro la rubrica bugetară UE 2020 și să reducă cheltuielile legate de administrație și politica externă.

Deputaţii europeni de la comisia pentru bugete au respins reducerile propuse de Consiliu pentru politica de coeziune, revenind la propunerea inițială a Comisiei. Comisia parlamentară a mai cerut 250 de milioane de euro în plus pentru producătorii de fructe și legume, pentru evitarea crizelor precum cea de anul trecut (Escherichia coli), 100 de milioane de euro în plus pentru ajutarea Palestinei și 25 de milioane de euro în plus pentru Frontex.

Cum este adoptat bugetul

În aprilie 2011, Comisia Europeană a propus un buget de 147,4 miliarde de euro în angajamente (132,7 miliarde în plăți) pentru 2012 – cu o creștere de 3,7% (respectiv 4,9%) față de 2011. Acesta reprezintă 1,12% din VNB-ul UE. În contextul crizei și al datoriilor mari ale statelor membre, comisarul pentru buget Janusz Lewandowski a descris propunerea drept „un act delicat care echilibrează austeritatea cu măsurile pentru creștere“.

  • angajamente: ce se angajează UE să plătească, nu neapărat doar pe parcursul unui an
  • plăți: ce plătește UE într-un an

În iunie 2011, deputaţii europeni au susținut creșterea de 4,9% față de 2011, cerând statelor membre să explice public și să identifice clar prioritățile publice ale UE sau proiectele pe care le vor amâna sau anula.

Pe 25 iulie 2011, Consiliul a optat pentru o înghețare a bugetului, permițând o creștere de 2,02% față de 2011, inflația fiind estimată la 2%. Consiliul a explicat că poziția sa a luat în considerare „eforturile de consolidare fiscală ale statelor membre“, în paralel cu permiterea finanțării priorităților UE.

Ce urmează

Negocierile dintre Parlament și Consiliu au început pe 11 iulie. Comisia pentru bugete de la Parlamentul European va vota săptămâna viitoare o rezoluție privind propunerea de buget, explicând cifrele pe care le propune.

În noiembrie începe o perioadă de 21 de zile de „conciliere“. Dacă Parlamentul European și Consiliul ajung la un acord, bugetul final ar putea fi adoptat înainte de sfârșitul lunii noiembrie.  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top