Litoralul românesc

Escrocii de criză atacă din nou folosindu-se de Coca-Cola şi Antena1

Claudiu Popescu şi Adrian Pavel, două personaje dubioase pentru care phishingul e un mod de viaţă

Începând cu luna iunie a.c. s-au intensificat alarmant tentativele de fraudă prin intermediul unor email-uri sau SMS-uri cu anunţuri promoţionale false în care este folosit abuziv numele mărcii Coca Cola, dar şi al postului de televiziune Antena 1.
Diferiţi utilizatori de telefonie mobilă sau Internet au primit mesaje prin care erau anunţaţi că au câştigat un premiu oferit de Coca Cola. Pentru a intra în posesia acestuia, li se solicita fie apelarea unui număr de telefonie mobilă, fie cumpărarea unei cartele telefonice de reîncărcare valorică şi, ulterior, comunicarea codului acesteia prin apelarea anumitor numere de telefon sau prin trimiterea unui e-mail. Numele a două personaje (Claudiu Popescu şi Adrian Pavel) care răspund apelurilor celor “încântaţi” de pseudo-premiile câştigate, se regăsesc de altfel şi în discuţiile postate pe forumurile celor ţepuiţi prin această metodă. Reporterii DEZVĂLUIRI au reuşit să stea de vorbă cu cei doi, Claudiu Popescu recomandându-se ca director al firmei de trasport Cargo Curier Expres, iar Adrian Pavel ca operator nr. 3 al al companiei Coca Cola.

Un articol de Ştefan KOSTOFF

 

Tupeu de phishingist

Sub masca unui concurs maraton cu premii, denumit „Gândeşte cu inima”, un program special de computer a transmis simultan pe sute de telefoane mobile ale clienţilor Vodafone, Orange şi Cosmote mesaje capcană prin care oamenii erau anunţaţi că fuseseră aleşi drept câştigători ai unui premiu consistent. Premiul consta în suma de 7500 de euro şi un televizor cu plasmă marca Sony, cu diagonala de 120 de centimetri. Înmânarea premiilor s-ar fi făcut în prezenţa unei echipe de filmare de la Antena 1. Două numere de telefon mobil erau puse la dispoziţia „câştigătorilor”: 0764587235 şi 0786046334. La primul dintre numere a răspuns Claudiu Popescu. După o scurtă discuţie în care acesta a încercat să credibilizeze farsa, reporterii DEZVĂLUIRI l-au întrebat de firma pe care acesta o conduce. Claudiu Popescu a început să spună că firma lui livrează la domiciliul câştigătorilor cei 7500 de euro împreună cu televizorul respectiv. Cerându-i-se amănunte legate de firmă, (firma Cargo Curier Expres nu apare în evidenţele Ministerului de Finanţe şi nici în cele ale Registrului Comerţului), Popescu a intrat în panică şi a spus că firma nu are puncte de lucru în ţară, ci numai în Bucureşti, la adresa Şoseaua Horea Cloşca şi Crişan nr. 83-105. Tot el a recunoscut că este singura persoană de contact a firmei şi că numărul de telefon aparţine unei centrale de mobil controlată de un calculator. Insistând pe dezvăluirea entităţii firmei de transport, dar şi pe modul de plasare a premiilor, Claudiu Popescu a sfârşit brusc discuţia, spunând: „Sunteţi chiar nesimţit, nu vă spun nimic!”.

Ăştia fură şi acidul din Coca Cola

Pseudo-operatorul nr. 3, Pavel Adrian, este şi mai simpatic. Cu o intonaţie demnă de reclamele la inele şi cercei italieneşti, categoria ştifturi, „Adrian Coca Cola” a început discuţia cu descrierea concursului şi modul de înmânare a premiilor. Acesta a spus, în schimb, că premiile vor fi aduse la domiciliul „câştigătorilor” de firma de transport Cargo Curier Expres, dar că „premianţii” vor trebui să plătească suma de 80 de euro reprezentând contravaloarea livrării la domiciliu a premiului. Conform acestuia, plata nu se face direct în lei sau valută, ci prin achiziţionarea de bonuri sau tichete de reîncărcare a cartelelor de mobil pentru reţelele Cosmote şi Orange. Intrând în amănunte, Pavel a spus că trebuie luate patru cartele sau bonuri a câte 10 euro fiecare pentru reţeaua Cosmote şi alte patru de aceeaşi valoare pentru reţeaua Orange. După ce au fost obţinute aceste cartele, „câştigătorul marelui premiu” trebuia să sune la „operatorul nr. 3” al Coca Cola şi să indice seriile tichetelor de reîncărcare şi codurile acestora. În urma acestei operaţiuni, „Adrian Coca Cola” acorda o parolă formată din zece cifre şi litere, parolă care ulterior trebuia dată celor care veneau cu premiul acasă şi uite aşa, cică se ajungea în posesia celor 7500 de euro şi a plasmei. Dar până acum, nimeni nu a câştigat nimic concret, iar destui creduli au plătit cei 80 de euro.

Ce spune Coca Cola?

Într-un comunicat emis spre sfârşitul anului trecut, cei din cadrul oficial al sistemului Coca Cola din România au declarat: “Compania nu este asociată în nici un fel cu aceste SMS-uri sau email-uri, iar numele mărcii Coca Cola este folosit abuziv, fără acordul nostru. Recomandăm consumatorilor să nu răspundă acestor mesaje şi să nu furnizeze informaţii personale sau coduri de reîncărcare valorică pentru cartelele de telefonie mobilă. Dacă au răspuns deja unor mesaje de acest tip, le recomandăm să întrerupă comunicarea cu sursa acestora şi să contacteze autorităţile competente, respectiv cea mai apropiată secţie de poliţie, pentru a se informa asupra modului în care trebuie să procedeze pentru a reclama această tentativă de fraudă şi pentru a-şi proteja informaţiile personale. În cadrul promoţiilor organizate de către Coca Cola în România, există întotdeauna un regulament oficial publicat la data lansării promoţiei respective şi, în acelaşi timp, informaţiile din regulamentul oficial sunt rezumate pe eticheta produselor care participă la promoţia respectivă. Regulamentul este afişat pe site-ul www.cocacola.ro, pe toată durata promoţiei. Coca Cola, în România, nu solicită niciodată prin SMS, e-mail sau apeluri telefonice informaţii despre conturi bancare, parole personale sau coduri de reîncărcare valorică a cartelelor telefonice şi nu condiţionează niciodată participarea la o promoţie, de furnizare a unor astfel de date. Le recomandăm celor care primesc astfel de mesaje să fie întotdeauna circumspecţi şi să le verifice de fiecare dată cu mare atenţie”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top