Opinii

Eroii Comunei Luncavița în 100 de ani: Prizonierul care a ajuns primarul comunei

În anul Centenarului, un proiect inedit a fost demarat în comuna tulceană Luncavița la inițiativa primarului Ștefan Ilie care este și profesor de istorie.
„Proiectul Eroii Comunei Luncavița în 100 de ani își propune marcarea Centenarului României prin elogierea acelor personalități locale, ale căror de fapte trebuie să se păstreze în memoria colectivității”, spune edilul.

Chiar dacă proiectul depus în anul 2016 pentru finanțare la Cancelaria Primului Ministru nu a găsit deschiderea la București, administrația locală va aloca fonduri pentru implementarea lui pe parcursul acestui an, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
Primul personaj „erou al Luncaviței” este Ștefan Antohi (foto sus), a cărui poveste de viață a fost expusă de Ștefan Ilie chiar de Ziua Regalității, 10 mai.
Ostașul luncăvițean, se arată în prezentare, participând la marea bătălie din 6 august 1917 de la Mărășești, în care trupele române au învins pe cele ale feldmareșalului Makenzen, cade prizonier și este dus într-un lagăr din Germania, lângă Bavaria, unde pătimește eroic, ajungând la cei 30 de ani și 1,88 metri în înălțime, la numai 40 de kg.
Se întoarce în țară în 1919, după ce armata română eliberează Budapesta, la soție și la fetița de 5 ani, se remarcă prin hărnicie și altruism, iar în anul 1946 este ales primar.
Nu va ocupa această funcție decât câteva luni, deoarece nu acceptă ordinele noilor autorități, iar în perioada următoare se remarcă ca unul dintre principalii potrivnici ai colectivizării, refuzând înscrierea în gospodăria agricolă, ceea ce i-au atras confiscarea celor 8 ha de teren pe care îl deținea în proprietate.
În anii de comunism nu a fost elogiat niciodată pentru faptele de vitejie, deoarece partidul nu acorda nicio atenție veteranilor din Primul Război Mondial, însă a reușit să se descurce singur, având o familie numeroasă, cu nouă copii, trăind alături de soția Maria 63 de ani de căsnicie.
A fost unul dintre pionierii apiculturii în Luncavița, a colindat liber în activitatea pastorală și a plecat la cele veșnice în anul 1977, la vârsta de 90 de ani.
Informațiile adunate și prezentate sunt culese din articolul „6 august 1917 – Și altfel de eroi”, apărut în anul 2012 în revista Porto Franco, autor General/Rt/ Neculai I. STAICU-BUCIUMENI, de la rude și alți localnici care l-au cunoscut pe Ștefan Antohi.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top