Fără categorie

Episcopul acuzat de homosexualitate, Corneliu Onilă, s-a stabilit la mănăstirea Văratec. Reacția Patriarhiei Române

În luna august 2017 Patriarhia Română anunța că episcopul Corneliu, acuzat de homosexualitate, a devenit „un simplu călugăr”, iar prin decizia Sfântului Sinod s-a anunțat că acesta se va retrage la o reședință din județul Hunedoara unde va fi la dispoziția Bisericii. Numai că „simplul călugăr” se pare că nu e deloc simplu, iar de ascultare sau smerenie din partea celui care a afectat grav imaginea BOR nici nu poate fi vorba.

 

Ultima veste apărută în spațiul public despre episcopul Corneliu este că s-a retras la mănăstirea Văratic unde locuiește în condiții foarte bune în Casa „Episcop Partenie Ciopron” din incinta complexului monahal. Aceeași reședință a avut-o și Mitropolitul Bartolomeu al Clujului în perioada….

Reacția Patriarhiei Române

Deși în luna august 2017, după un Sinod extraordinar în care s-a discutat cazul episcopului Corneliu, Patriarhia Română asigura credincioșii că acesta a devenit „un simplu călugăr”, iar prin decizie a Sinodului s-a decis să se retragă într-o locuință din județul Hunedoara, se pare că Onilă nu vrea să lase în pace Biserica nici după palma pe care i-a dat-o prin apucăturile sale homosexuale.

„Vă pot spune doar Patriarhia Română nu poate avea o poziție oficială în legătură cu gradul de smerenie, pocăința și bun simț din viața nimănui. Decizia Sf. Sinod în legătură cu acceptarea retragerii din funcție a fostului episcop de Huși nu îi stabilea acestuia un domiciliu (forțat). Atunci însă s-a menționat faptul ca Episcopia Devei și Hunedoarei se oferise să-i pună la dispoziție o locuință. Fostul episcop a refuzat-o ulterior, dorind, se pare, să rămână în zona Moldovei, ceea ce vedem că s-a și întâmplat. Singurii care pot oferi detalii și, eventual, o poziție oficială, sunt așadar cei în jurisdicția cărora se afla fostul episcop, ei fiind și cei care l-au sprijinit în demersurile sale de schimbare a domiciliului”, ne-a comunicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Reacția Mitropoliei Moldovei

Am întrebat, așadar, și la Mitropolia Moldovei cum se face că Episcopul Onilă este tratat în continuare cu atâta delicatețe și se pare că i se fac toate mofturile, în timp ce, dacă ar fi fost vorba de vreun simplu cleric, demult era exclus din cler și BOR s-ar fi spălat pe mâine de un asemenea individ.

Părintele Constantin Sturzu, responsabilul cu comunicarea în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ne-a declarat că decizia de a-i acorda această locuință la mănăstirea Văratic aparține Mitropoliei.

„Statutul oficial al PS Corneliu este, deocamdată, de episcop care s-a retras, la cererea sa, din funcție. Ca atare, are dreptul de a primi, în mod statutar, precum oricare alt episcop care nu ar mai fi în funcție, o astfel de locuință. Acum dânsul locuiește într-o parte (ca spațiu, e vorba de mai puțin de o treime) a Casei „Episcop Partenie Ciopron” de la Mănăstirea Văratec, cea pe care putea să o pună la dispoziție Mitropolia Moldovei și Bucovinei în această situație”, a declarat părintele Sturzu.

Simplu călugăr sau episcop retras?

În luna august 2017, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române declara că „fostul episcop de Huşi va locui într-o casă pusă temporar la dispoziţia lui, este o locuinţă modestă, care necesită reparaţii şi nu va mai primi salariu de episcop, pentru că nu mai ocupă această funcţie. Acesta va primi o remuneraţie în funcţie de munca prestată…Retragerea fostului episcop de Huşi a adus aceleaşi consecinţe practice ca şi caterisirea, deci, nu mai are dreptul să slujească pentru că nu mai face parte dintr-o treaptă clericală, este un simplu monah…fostul episcop de Huşi nu mai reprezintă instituţia Bisercii, dar poate fi un simplu călugăr pentru că misiunea Bisericii este aceea de a vindeca moral o persoană căzut, astfel, Corneliu Bârlădeanu se află într-un proces de pocăinţă”.

Deși, din spusele de mai sus ar trebui să înțelegem că persoana Corneliu nu mai are calitatea de episcop, conform Mitropoliei Moldovei și Bucovinei el „este, deocamdată, episcop care s-a retras. Ca atare, are dreptul de a primi, în mod statutar, precum oricare alt episcop care nu ar mai fi în funcție, o astfel de locuință”.

Conform adresei numărul 8788/18 august 2017 transmisă de Cancelaria Sfântului Sinod și semnată de Patriarhul Daniel, „Sfântul Sinod a hotărât: (3) aprobă ca episcopul retras (Corneliu n.n.) să aibă domiciliul în Episcopia Devei și Hunedoarei, de unde va primi și sprijinul financiar necesar, urmând ca, la momentul potrivit, Sfântul Sinod să decidă cu privire la slujirea liturgică”.

Așadar, deocamdată în jurul episcopului homosexual Corneliu Bârlădeanu sunt multe neclarități, reprezentanții Bisericii contrazicându-se în declarații și abordări. Cert este că episcopul face ce vrea el în cadrul BOR, acceptă sau refuză reședințe, fiind departe de smerenia și părerea de rău a unui „simplu călugăr”. Singura întrebare care persistă este: „De ce acceptă șefii BOR un astfel de comportament, de ce nu l-au caterisit pe Corneliu și nu au închis definitiv acest capitol rușinos din istoria BOR?”

Un articol de Călin Gavrilaș

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top