Ştiri

Edilii Dobrogei cheamă alegătorii la referendum

Primarii USL aşteaptă schimbarea

Referendumul pentru schimbarea preşedintelui României este aşteaptat cu nerăbdare în întreaga ţară. Spiritele sunt în încinse şi printre primarii Dobrogei. Partizanii din PDL ai lui Traian Băsescu visează la o menţinere în funcţie, în timp ce edilii USL, fie ei membri PSD sau PNL, sunt convinşi că referendumul va trece şi că preşedintele României, nu cel interimar, va fi un reprezentant al formaţiunilor lor. Am discutat cu primarii USL din judeţele Constanţa şi Tulcea despre această problemă şi opinia generală este că schimbarea preşedintelui este o cerinţă obligatorie pentru întoarcerea la normalitate a României. Cu toţii, cei pro-demitere fac apel la votanţii comunităţilor locale, îndemnându-i să iasă la vot pe 29 iulie şi să îşi manifeste, aşa cum le dictează inima, acest drept constituţional.

Un articol de Cristian CEALERA

Adrian Vartolomei – primar Ghindăreşti – „Eu voi încerca să îmi conving concetăţenii să vină în număr cât mai mare la vot, peste 60% şi să voteze cum le dictează inima şi conştiinţa. Opinia mea personală este aceea că referendumul o să treacă şi că se va încheia cu demiterea lui Traian Băsescu. Tot ca cetăţean, pot spune că trebuie ca acest referendum să treacă pentru că în ultimul mandat s-au întâmplat multe elemente negative. Pensiile au fost tăiate, după cum bine ştim cu toţii iar această decizie a afectat grav o mare parte a populaţiei. Bugetarii au avut şi ei, cu toţii, de suferit. Şi eu, de exemplu, fiind vice-primar în mandatul trecut am avut salariul tăiat cu 25%. În concluzie, schimbarea preşedintelui ar aduce, din punctul meu de vedere, o revenire la normalitate. Îmi doresc să se nu ne mai fie frică să vorbim la telefon, să nu ne mai temem că suntem ascultaţi”

Traian Dragomir, primar Ciocârlia – „ Este voinţa poporului român şi stă numai în puterea lui să ia o hotărâre în acest sens şi să voteze schimbarea preşedintelui. Ca simplu cetăţean al României, pot spune că unui conducător de stat îi ajung opt ani de mandat pentru a-şi îndeplini proiectele promise, ori acest lucru nu s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu. Când ai Guvernul, eşti preşedinte, când nu ai Guvernul, nu eşti preşedinte”

Niculae Dragomir – primar Ostrov – „ Din moment ce Băsescu a fost suspendat, referendumul trebuie să aibă loc, evident, în condiţii cât mai legale şi mai transparente. Eu, în calitate de organizator al referendumului la Ostrov, voi face tot posibilul ca el să se desfăşoare în condiţii cât mai bune. Consider că oamenii vor veni în număr cât mai mare, întrucât este un eveniment foarte important. Indiferent ce votează, cum le dictează inima, ei trebuie să se prezinte la urne, pentru că aceasta este singura modalitate prin care îşi pot exprima opţiunea. Cine nu se prezintă la acest referendum, din punctul meu de vedere, nu poate avea apoi pretenţii cu privire la ceea ce se întâmplă. De asemenea, consider că cei care îndeamnă lumea să nu se prezinte la vot sunt doar nişte persoane iresponsabile. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu trebuie demis, pentru că a promis una şi a făcut alta. Era clar că, în calitatea sa de preşedinte al României, ar fi trebuit să fie imparţial, ori el a fost părtinitor cu partidul care l-a propulsat. Săptămâna aceasta nu vom face altceva decât să le spunem oamenilor că este un moment foarte important şi că trebuie să vină la vot. Odată ajunşi acolo, îşi pot exprima opţiunea, indiferent care ar fi aceasta.

Ion Oprea – primar Săcele – „Eu personal, voi vota da pentru schimbarea preşedintelui şi sunt convins că se va îndeplini baremul de 51% şi că oamenii vor veni în număr cât mai mare la vot. Referendumul va trece, cu siguranţă. Singurul obstacol este întrunirea acestei condiţii de participare dar sunt convins că acest barem va fi îndeplinit. Motive pentru demiterea lui Traian Băsescu sunt foarte multe. Dacă ne referim strict la cum a fost afectată viaţa unei comunităţi locale, pot să vă spun că de când au ajuns ei la putere, comuna Săcele nu a primit la rectificarea bugetară absolut niciun leu. Trăim din inerţie. Restul este pentru ceilalţi. Din această cauză. Aştept ca lumea să vină la vot, să voteze pentru schimbarea lui Băsescu şi să ajungem astfel la o stare de normalitate.”

George Scupra, primar Ovidiu – „Oamenii trebuie să se prezinte la referendum, indiferent de decizia lor şi de preferinţe. În cadrul audienţelor pe care le-am ţinut, am vorbit cu foarte multe persoane din localitate şi am ajuns la concluzia că primul pas este acela de a  ieşi la vot. Consider că pragul de 51 %, necesar pentru ca referendumul să treacă, este un prag care poate fi atins. Straniu este faptul că, pentru demiterea lui Băsescu este acum nevoie de mai mulţi oameni care să vină la vot, decât atunci când a fost ales preşedinte. Nu este un lucru normal, ca acum să fie nevoie de mai mulţi alegători. Dacă vin pe 29 iulie la urne în jur de opt milioane de oameni, şi nu 9 şi ceva, cât este necesar, atunci Băsescu rămâne preşedinte. Aşadar nu este cea mai fericită decizie. Am tot avut întâlniri zilele acestea, la Poiana, la Culmea şi am discutat despre necesitatea ieşirii la vot. Nu vreau să influenţez pe nimeni dar lumea trebuie să îşi exercite dreptul la vot, indiferent care este acela, fie că e DA, fie că e NU. Din punctul meu de vedere, Băsescu trebuie să fie demis, pentru că acum se văd cu ochiul liber rezultatele mandatului său: a fost o teroare impusă în ultimii ani. Demiterea sa, consider că ne-ar readuce la o stare de normalitate”

Cristian Telehoi – primar Cobadin – „Din punctul meu de vedere, nu mă pot pronunţa eu cu privire la această problemă. Preşedintele Traian Băsescu a făcut foarte multe gafe şi populaţia României este cea care trebuie să se pronunţe cu privire la demisia sa. USL, la nivel naţional, a luat această decizie, dar poporul va fi, evident, cel care va hotărî în ultimă instanţă. Consider totuşi că acest referendum va avea loc într-un moment neprielnic, într-un moment al vacanţelor. În ceea ce priveşte atingerea acelui prag de 51%, consider că acest target nu va fi îndeplinit.”

Eugen Ion  – primar Jurilovca – Din punctul de vedere al cetăţeanului, pot spune că depinde de oameni, dacă vor să iasă la vot sau nu. Dacă timp de opt ani nu s-a făcut nimic, în condiţiile în care a avut şi guvernarea, credeţi că acum s-ar mai putea schimba ceva? De aceea cred că trebuie ca lumea să iasă la vot. Eu fac parte dintr-o formaţiune politică, care şi-a prezentat punctul de vedere şi strategia, aşa că opinia mea politică este în concordanţă cu ideea generală a formaţiunii mele. Ca simplu cetăţean, eu spun că atunci când un om de stat nu a făcut nimic, el trebuie automat schimbat din funcţia deţinută.

Neculae Muşat – primar Cerna –  „Nu am absolut nicio reţinere în a mă exprima din ambele puncte de vedere, şi ca cetăţean al Românei dar şi ca primar al unei localităţi. Consider că acest mod de lucru, care a existat şi în perioada 2004 – 2008, când primul ministru şi preşedintele nu au colaborat, este unul păgubos. Aşa s-a întâmplat şi în ultimii patru ani şi acum vedem rezultatele negative ale acestei situaţii. Aşadar, consider că este bine să existe această demitere, să existe alegeri anticipate. Nu trebuie prelungit interimatul, lucrurile trebuie să intre cât mai rapid în normalitate. Traian Băsescu nu a fost preşedintele unei ţări, ci doar al unei părţi din această ţară şi nu acceptă soluţii viabile pentru binele României. Eu doresc să fie linişte în ţara mea şi vreau ca acea colaborare între instituţiile statului să fie una bazată pe Constituţie. Constituţia trebuie să fie clară, ca la circulaţie, de fapt, ca la semafor: dacă este verde, am voie să fac un lucru, dacă este roşu, nu am voie. Nu există loc de interpretări într-un astfel de caz. De aceea, eu pledez pentru această demitere a lui Băsescu, este un lucru bun. Chiar dacă preşedintele nu ar face parte din partidul meu, ceea ce contează cel mai mult este ca acest nou preşedinte să facă treabă. Acest nou preşedinte trebuie să fie unul cu mintea acasă „ cu ţiglele pe acoperiş”, cum se mai spune în popor şi care să muncească pentru bunăstarea României. Nu mă interesează aşadar neapărat din ce partid vine sau dacă eu l-am votat sau nu, mă interesează să fie un preşedinte bine-intenţionat, care să asigure legalitatera şi care să muncească pentru binele semenilor săi. În ultimii ani, unele instituţii ale statului au cheltuit o grămadă de bani pe tot felul de prostii, pentru tot felul de vânători politice. Fiecare a citit legea cum a vrut, preşedintele a citit-o şi interpretat-o cum a dorit el. De când Traian Băsescu a ajuns preşedintele României, am avut parte numai de scandaluri şi nu a existat o conexiune normală cu alte instituţii ale statului. Pe medici i-a făcut cum a vrut el, pe poliţişti i-a jignit, pe ziarişti la fel: a avut aşadar conduite neconforme cu funcţia atâ de importantă pe care a deţinut-o. Nu contează neapărat din ce partid faci parte, contează cel mai mult să fii om şi să vizezi existenţa uneui stări de normalitate.

Ion Herdean – primar Istria – Trebuie să iasă lumea la vot, pentru schimbare, pentru a reveni la o stare de normalitate. Cred că va veni lumea la referendum şi că se va atinge astfel pragul de 51% şi că vor fi îndeajuns de multe voturi favorabile pentru suspendarea preşedintelui. O astfel de schimbare este imperios necesară şi sunt convins că electoratul, mult mai matur acum, va amenda toate greşelile comise de Traian Băsescu, în ultimii ani. Acest electorat va vota pentru existenţa unui climat politic de linişte şi siguranţă. Avem nevoie de aceste două elemente şi mai ales, de o guvernare care să fie, în primul rând, preocupată de asigurarea unor condiţii optime de trai pentru toţicetăţenii ţării.

Alexe Anastase, primar Mihail Kogălniceanu de Tulcea – „Sunt reprezentant al USL-ului şi consider că este imperios necesară demiterea preşedintelui. Şi ca cetăţean, şi ca primar, îmi doresc să intre totul pe un făgaş de normalitate. Nu  mai avem nevoie de acele momente în care Băsescu tot dă vina pe altcineva şi spunând că nu este sprijinit de Guvern. Când vom ajunge ca toţi să tragem la aceeaşi căruţă, atunci totul va fi bine. Când nu te hotărăşti să faci acest lucru, atunci doar creezi probleme şi de aceea am ajuns noi acum în această situaţie. Dacă poporul român a decis în această vară că are încredere în USL, atunci este clar, din punctul meu de vedere, că şi preşedintele trebuie să fie tot din cadrul aceleiaşi formaţiuni politice, USL. De fapt, ceea ce contează cel mai mult este să avem un preşedinte al ţării care să fie interesat de binele comunităţii, ori actualul preşedinte a demonstrat că nu se poate debarasa de vechile metehne. Din acest motiv, trebuie „să rupem pisica” şi să votăm schimbarea, pentru că avem un scop bine determinat şi anume binele României.    

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top