Actualitate

Ecoturismul în cea mai sigură destinație turistică – Delta Dunării

Pentru a veni în sprijinul operatorilor din turism, puternic afectați de măsurile anti COVID-19, în perioada 04-07 august 2020, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării împreună cu Consiliul Județean Tulcea au organizat un press-trip prin care au readus în atenția turiștilor români, cea mai sigură destinație turistică în perioadă pandemică – Delta Dunării, cu accent pe ecoturism, trasee de caiac/canoe sau canotci și gastronomie deltaică.

În cadrul acestui eveniment, jurnaliștii prezenți au redescoperit Delta Dunării, destinația ideală de vacanță în acest an și probabil și în anii următori, care prin specificul turismului deltaic, asigură distanţare socială şi oferă siguranţă sanitară.

Jurnaliștii au putut să constate că operatorii turistici dezvoltă noi unităţi de cazare prietenoase cu mediul, păstrând specificul cultural şi că încearcă să-şi atragă oaspeţii cu produse turistice inedite, dezvoltând acest concept, atât de necesar Deltei, de ecoturism – vizitare lentă și responsabilă a destinației. Ofertele turistice actuale, care nici nu existau în urmă cu câţiva ani, arată importanța fondurilor europene pentru dezvoltarea ecoturismului.

„Există turism și după COVID-19. Cu toate că turismul în județul Tulcea a fost cel mai afectat din cauza măsurilor dispuse, constatăm că Delta Dunării a reușit să devină una dintre cele mai căutate destinații de vacanță, înregistrând o creștere între 15%-52% față de aceeași perioadă a anului trecut. De ce? Operatorii din turism nu au crescut prețurile, au implementat măsurile necesare pentru a asigura siguranța sanitară și nu în ultimul rând, turismul deltaic oferă prin specificul său distanțare socială și siguranță, alături de peisajul mirific reprezentat de o Rezervație a Biosferei.

Pentru ca Delta Dunării să devină un simbol al ecoturismului pe plan mondial, este nevoie ca Asociația de Management al Destinației Turistice să depună eforturi conjugate cu toți stakeholderii, la care să se alăture și Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) care trebuie să urgenteze implementarea proiectului privind zonele de campare, precum și asigurarea măsurilor de siguranță pe traseele de caiac-canoe, aceasta presupunând inclusiv acțiuni de decolmatare și să nu uităm de managementul integrat al deșeurilor în Rezervație”, a precizat Cătălin Țibuleac, preşedintele AMDTDD.

În press-trip jurnaliștii au avut posibilitatea să viziteze capabilitățile de cazare ecologică de la Lunca, Sarichioi, Enisala, Crișan și să experimenteze o plimbare cu bicicletele nautice pe lacul Razelm și cu caiacele pe canalele Deltei din zona Mila 23-Crișan.

Destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord, are oferte pentru toate categoriile de turiști, respectiv cazare de la o margaretă, până la resorturi clasificate 4 sau 5 stele în Mahmudia, Crișan sau municipiul Tulcea, iar administratorii de pensiuni și hoteluri au implementat măsuri stricte, care asigură turiștilor siguranța sanitară atât de necesară.

Jurnaliștii au vizitat o parte din oferta turistică culturală a destinației, cetatea Enisala din comuna Sarichioi, cetatea Aegyssus din Tulcea, Muzeul de istorie și arheologie și Monumentul Independenței din municipiul Tulcea.  

Despre AMDTDD

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării este o organizație neguvernamentală, cu personalitate juridică, înființată în luna aprilie 2018, cu scopul de a promova și de a dezvolta, pe termen scurt, mediu și lung, Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Membrii asociației sunt: Consiliul Județean Tulcea; Primăria Municipiului Tulcea; Primăria Comunei Jurilovca, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Judeţeană Tulcea, „Complex Delta” S.R.L; „Europolis” S.A. „Holbina – Trei Bibani” S.R.L.; „Primăria Comunei Crișan., Complex Cormoran; Complex Egreta Hidroturism; Asociaţia Eco Delta Dunării, formată din: Complex Green Village; Green Delta Tour S.R.L.; Touring Delta S.R.L.; Ibis S.R.L.; Descoperă Delta Dunării S.R.L.; Compania de Turism S.R.L. Ivan Patzaichin; Eden Travel Partener SRL; Hotel Delta Est – Sulina; Asociația operatorilor din agricultura ecologică „Bio România” – filiala Tulcea.

Actualitate

To Top