Fără categorie

Echilibrul de gen: şcolile de afaceri sunt esenţiale pentru încadrarea mai multor femei în posturi-cheie

Bruxelles, 26 septembrie 2011 – Astăzi, Comisarul UE pentru justiţie, Viviane Reding, a avut o întrevedere cu liderii şcolilor de afaceri europene pentru a discuta modul în care se poate îmbunătăţi echilibrul de gen în consiliile de administraţie ale companiilor, prin încurajarea femeilor tinere să urmeze o carieră în afaceri. Cu toate că aproximativ 60% din absolvenţii de universitate sunt femei, acestea reprezintă încă numai 12% din membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari companii europene cotate la bursă şi numai 3% din preşedinţii consiliilor de administraţie. Școlile de afaceri joacă un rol crucial în dotarea femeilor tinere cu competenţele necesare pentru o carieră în afaceri şi în sprijinirea acestora pentru a ajunge la funcţiile cele mai înalte. Prin seminare, programe de formare şi prin oportunităţile oferite privind stabilirea unor reţele de contact, şcolile de afaceri contribuie la pregătirea femeilor pentru o carieră profesională. Inițiativele acestor școli …

Bruxelles, 26 septembrie 2011 – Astăzi, Comisarul UE pentru justiţie, Viviane Reding, a avut o întrevedere cu liderii şcolilor de afaceri europene pentru a discuta modul în care se poate îmbunătăţi echilibrul de gen în consiliile de administraţie ale companiilor, prin încurajarea femeilor tinere să urmeze o carieră în afaceri. Cu toate că aproximativ 60% din absolvenţii de universitate sunt femei, acestea reprezintă încă numai 12% din membrii consiliilor de administraţie ale celor mai mari companii europene cotate la bursă şi numai 3% din preşedinţii consiliilor de administraţie. Școlile de afaceri joacă un rol crucial în dotarea femeilor tinere cu competenţele necesare pentru o carieră în afaceri şi în sprijinirea acestora pentru a ajunge la funcţiile cele mai înalte. Prin seminare, programe de formare şi prin oportunităţile oferite privind stabilirea unor reţele de contact, şcolile de afaceri contribuie la pregătirea femeilor pentru o carieră profesională. Inițiativele acestor școli reprezintă un răspuns la apelul pe care doamna vicepreședinte Reding l-a adresat companiilor pentru ca acestea să se angajeze să sporească în mod voluntar numărul femeilor din consiliile de administrație ale companiilor la 30% până în 2015 și la 40% până în 2020 (MEMO/11/124).

„Școlile de afaceri contribuie la formarea mentalității viitorilor lideri. În aceste școli tineretul se poate forma în vederea unei cariere în afaceri”, a declarat doamna vicepreședintele Reding, comisarul UE pentru justiție. „Împreună trebuie să ne asigurăm că femeile cu talent iau în considerare, în primul rând, un astfel de drum. Sunt deosebit de bucuroasă că școlile de afaceri europene vor să se implice în acest proces. Acest lucru îmi oferă încrederea că sectorul educației este puternic angajat în lupta împotriva eliminării cauzelor inegalității.”

„Această splendidă iniţiativă a Comisiei Europene este în deplină armonie cu obiectivul nostru de a ne concentra pe ceea ce constituie o problemă majoră pentru școlile de afaceri europene și pentru întreprinderile europene – și anume, modul în care putem elimina plafonul de sticlă care blochează drumul absolventelor noastre către cariere internaționale la cel mai înalt nivel, cu toate că sunt la fel de bine pregătite ca și colegii lor”, a spus decanul EDHEC, domnul Olivier Oger.

Întrunirea de astăzi reunește decanii școlilor de afaceri europene și femeile care sunt lideri în afaceri, cu scopul de a dezbate rolul femeilor în guvernanța corporatistă la nivel european. Reuniunea este organizată de EDHEC Business School, de Global Telecom Women’s Network (GTWN) și de McKinsey & Company.

Context

În condiţiile îmbătrânirii demografice în Europa, femeile au un rol esențial pentru îndeplinirea obiectivului de creştere a gradului de ocupare a forței de muncă la 75% (a se vedea IP/10/225) , astfel cum se prevede în strategia Europa 2020. Sunt necesare eforturi comune din partea autorităților publice, a partenerilor sociali și a întreprinderilor pentru a îmbunătăți situația actuală.

Numai 12% din membrii consiliilor de conducere ale celor mai mari companii europene sunt femei, iar în 97% din cazuri, preşedintele consiliului este bărbat. În ultimii ani, progresele au fost foarte lente: în ultimii șapte ani, ponderea femeilor care sunt membri ai consiliilor de conducere în UE a crescut cu puţin peste o jumătate de punct procentual pe an. În acest ritm, dacă nu se iau măsuri, vor mai fi necesari 50 de ani pentru a se ajunge la un echilibru de gen rezonabil (o reprezentare a fiecărui gen de cel puțin 40%) în consiliile de conducere ale companiilor. Între timp, companiile cotate la bursă din UE sunt lipsite de prezența unor femei cu talent în domeniu.

La 1 martie, comisarul UE pentru justiție, doamna Viviane Reding, s-a întâlnit cu directorii și cu președinții consiliilor de administrație ai unor companii cotate la bursă pentru a discuta slaba reprezentare a femeilor în consiliile de conducere ale companiilor. Doamna Reding a lansat un apel către toate companiile europene cotate la bursă să semneze „Angajamentul pentru Europa privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” și să se angajeze în mod voluntar să sporească participarea femeilor în consiliile de conducere la 30% până în 2015 și la 40% până în 2020 (a se vedea IP/11/242 și MEMO/11/124).

„Angajamentul privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere” este disponibil pe pagina de internet a doamnei vicepreşedinte Reding. Acesta va contribui la monitorizarea modului în care companiile acționează în vederea creșterii numărului femeilor care dețin funcții de conducere la cel mai înalt nivel. Fiecare companie cotată la bursă poate semna angajamentul, oferind astfel un exemplu pozitiv. În martie 2012, Comisia Europeană va reevalua situația pentru a constata dacă au fost înregistrate progrese semnificative și dacă au fost elaborate inițiative credibile în materie de autoreglementare menite să sporească participarea femeilor la procesul decizional. În funcție de rezultate, Comisia va decide cu privire la măsurile care trebuie adoptate în continuare.

Pentru informaţii suplimentare:

SPEECH/11/604

Angajamentul privind reprezentarea femeilor în consiliile de conducere il gasiti aici

Comisia Europeană – echilibrul de gen în procesul decizional – click aici

Pagina de web a doamnei Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene șş comisarul UE pentru justiţie:

http://ec.europa.eu/reding

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top