Fără categorie

Dumitru Moinescu (PD-L): Candidez la Primăria Medgidia şi voi câştiga!

Declaraţii în exclusivitate pentru Dezvăluiri

Dezvăluiri: Ca fost primar, cum evaluaţi modul în care a funcţionat administraţia locală în ultimii trei ani? De la alegerile din 2008 şi până acum?
Dumitru Moinescu: Prost… Şi când spun prost spun că argumentul este că n-au adus nici un proiect important în Medgidia. La predarea gestiunii oraşului, eu am lăsat proiecte finanţate. Am lăsat proiectul de tramă stradală, de nouă milioane de euro, care se execută de trei ani încoace, am lăsat proiecte de apă şi canalizare în zona de nord a oraşului, de trei milioane. Am lăsat proiectul de gestiune a deşeurilor, care înseamnă 38 platforme ecologice, patru maşini de colectare a gunoaielor şi trei instalaţii de compactare a deşeurilor reciclabile. Şi am mai lăsat în bugetul primăriei 100 miliarde din creditul bancar. Lucrările din 2008 până acum sunt realizate exclusiv din aceşti bani.

Dezvăluiri: Vreţi să spuneţi că actuala administraţie a continuat proiectele dumneavoastră, fără să vină cu altele noi?
D.M.: Da, proiectele mele au fost preluate şi continuate şi nu a existat nici un proiect nou în această perioadă.  Din 2009, actuala conducere a primăriei se chinuie să finanţeze un proiect de plan integrat de dezvoltare urbană, proiect care a fost corectat de vreo patru, cinci ori şi nici acum nu este finanţat.

Dezvăluiri: De ce a fost corectat?
D.M.: Corectat pentru că au greşit indicatorii tehnico-economici, calcularea TVA-ului, hotărârile de consiliu, au făcut o grămadă de greşeli şi când a ajuns proiectul la Agenţia de Dezvoltare Regională de la Brăila, oamenii de acolo au sesizat greşelile şi proiectul a fost trimis spre corectare. Şi ca să faceţi o comparaţie între ce înseamnă viteza de la gând la faptă, în 2007, când s-au deschis finanţările proiectelor europene, eu am început proiectul de drumuri care se realizează în momentul de faţă, în noiembrie. În martie s-a trecut de a treia fază de selecţie şi proiectul a fost declarat eligibil şi finanţabil, iar pe 28 mai s-a primit confirmarea finanţării proiectului. Deci la nouă luni de când s-au deschis finanţările, proiectul a primit finanţare. Din 2008, domnul Iordache  a avut la dispoziţie toate programele europene care sunt în derulare, a aplicat numai pe unul din ele, Programul Operaţional Regional şi, din 2009 până acum nu a reuşit să finanţeze unul. El, în doi ani şi jumătate, nu a finanţat un proiect, iar eu, în nouă luni de zile, am finanţat cel mai mare proiect din Medgidia, de nouă milioane de euro.

Dezvăluiri: Cum ar trebui să înţelegem aceste greşeli despre care vorbiţi şi ritmul lent în care spuneţi că s-a lucrat din 2008 până acum?
D.M.: Nerealizarea unor proiecte este legată de incapacitatea lor, sau mai degrabă de incompetenţa lor, atât timp cât ghidul de finanţare este clar, deci trebuie să îl citeşti şi să îl aplici. Cât despre ritmul lent, domnul Iordache neaducând alţi bani, trebuie să arate an de an că s-a făcut câte ceva. De aceea a întins proiectul meu, care trebuia să dureze 18 luni, pe 36 de luni, ca să poată să prezinte ceva medgidienilor.

Dezvăluiri
: Care ar fi în acest moment principalele trei probleme ale Medgidiei?
D.M.: Eu cred că sunt mai multe, dar voi enumera doar trei dintre ele. Una dintre problemele importante ale Medgidiei este prezenţa RAJA în oraş care majorează tariful în etape succesive, până când populaţia nu va mai putea plăti furnizarea apei potabile şi aici cred că trebuie să intervină actualul consiliu local ca să reglementeze situaţia cu RAJA.
Al doilea este legat de faptul că întârziem cu obţinerea de finanţări europene şi mai sunt doar doi ani până când se încheie bugetul 2007-2013 şi, poate cea mai importantă problemă, este lipsa locurilor de muncă. Medgidia suferă din cauza lipsei locurilor de muncă.
Dacă în 2008, în vară, Medgidia avea 50160 de locuitori, astăzi Medgidia are 47000 locuitori, iar motivul depopulării este exact acesta, lipsa locurilor de muncă. Oamenii se mută acolo unde îşi găsesc de serviciu. Se mută în Constanţa, în Cernavodă, în alte locuri, unde există locuri de muncă.

Dezvăluiri
: Cum se pot crea locuri de muncă, repede, în Medgidia?
D.M.: Problema nu este să fie create repede, ci să fie permanente. Locuri de muncă care să nu apară azi şi să dispară mâine, ci să acopere o generaţie, o perioadă de 25-30 de ani, pentru că un loc de muncă care apare azi şi dispare peste şase luni nu e loc de muncă, ci e o angajare temporară, iar soluţia pentru problema locurilor de muncă este parcul industrial.

Dezvăluiri: Practic, şansa Medgidiei este să redevină un oraş industrial, aşa cum a fost?
D.M.: Da. Medgidia are un liceu teoretic şi două tehnice, care pregătesc oameni care, după ce termină şcoala, nu îşi găsesc de muncă. Avem la Constanţa universitate care pregăteşte copii din Medgidia, care nu îşi găsesc loc de muncă. Noi trebuie să facem ceva pentru ca oraşul să se întoarcă la statutul pe care l-a avut cândva, acela de oraş în  care industria generează locuri de muncă. Şi soluţia este parcul industrial.

Dezvăluiri: Mai credeţi în acest proiect? În ultimii ani, subiectul pare să nu mai fie de actualitate.
D.M.: Proiectul ăsta nu se realizează, din cauza incompetenţei celor care conduc în prezent oraşul. La momentul în care eu am părăsit conducerea primăriei, am lăsat acolo studiul de prefezabilitate al acestui proiect şi am lăsat şi contacte cu trei investitori care voiau să facă uzine, fabrici în parcul industrial. Este vorba de nişte chinezi care vroiau să facă un automobil de mic litraj cu care să pătrundă pe piaţa Europei, era vorba de un investitor din Turcia care voia să facă o fabrică de anvelope şi era vorba de un investitor din Spania care voia să vină să facă o fabrică de detergenţi. Negocierile cu ei erau destul de avansate, numai că s-a schimbat conducerea primăriei şi oamenii care nu-şi găsesc interlocutori în autoritatea locală, părăsesc locul.

Dezvăluiri
: Să înţeleg că a fost o problemă de comunicare?
D.M.: Nu. A fost o problemă de ambiţie. Domnul Iordache a declarat în perioada campaniei  din 2008 că asta e o fantezie, o iluzie, o himeră a lui Moinescu. În momentul în care a luat cunoştinţă de studiul de fezabilitate şi a cerut şi părerea consultantului cu care eu lucram la început pentru acest proiect, şi-a dat seama că este un proiect viabil. În timpul anului 2009 chiar se apucase să completeze avizele necesare proiectului, dar după aceea l-a abandonat. Pentru că el este învăţat cu rezultate de azi pe mâine. Rezultatele se obţin în timp şi mai ales prin muncă susţinută. Dacă iei analogia cu agricultura, azi pui în pământ un pomişor, aştepţi trei ani să treacă pe rod şi abia peste şapte ani te înfrupţi din roadele livezii. Aşa e şi cu parcul industrial. Nu este un lucru care să se facă bătând din degete, ci e un lucru care să se poată construi prin muncă, prin competenţă şi muncă asiduă, şi dacă parcul industrial era programat să se realizeze în 10 ani, după 10 ani puteam să ne  imaginăm cum ar fi arătat Medgidia în anul 2020, în anul 2025.

Dezvăluiri
: Dacă ne întoarcem la comparaţia cu livada, au trecut cinci ani şi nu s-a întâmplat aproape nimic.
D.M.: Sădim de la anul! Voi candida şi voi ieşi primarul oraşului. Şi se va relua proiectul.

Dezvăluiri
: Medgidia, în acest moment, are o problemă de subfinanţare? Bugetul este subfinanţat?
D.M.: Nu. Veniturile proprii ale Medgidiei sunt aceleaşi ca în 2004-2008, sursele de la bugetul de stat sunt tot aceleaşi. Problema este că nu mai avem programe de investiţii. Adică, Primăria Medgidia nu a aplicat pe programele europene şi nu a adus un leu în plus. Iar programul pe care îl făcusem eu în Primărie, în perioada aia, era ca între 2007 şi 2013 să aducem în Medgidia programe în valoare de 55 de milioane de euro. Pornisem bine. În primul an, 2007-2008, adusesem nouă milioane de euro, mai aveam puţin să ne ducem la îndeplinire planul. Iar dacă aduceam cele 55 de milioane de euro, Medgidia ar fi arătat altfel acum.

Dezvăluiri: E prima oară când o spuneţi public…
D.M.: Da, până acum nu am spus-o pentru că am făcut nişte evaluări în interiorul partidului şi am avut mai multe propuneri pentru candidatura de primar, dar în momentul de faţă ne-am decis: Eu voi candida la Primăria Medgidia.

Dezvăluiri: Deci avem o ştire?
D.M.: Da.

Dezvăluiri
: Care e profilul candidatului cu şanse? Luând în calcul şi profilul electoratului din Medigidia.
D.M.: Oamenii din Medgidia sunt cei care muncesc din greu ca să îşi câştige existenţa, sunt oameni care au învăţat în perioada 2004-2008 ce înseamnă confortul acasă, pentru că în perioada aceea s-au reabilitat sistemele de încălzire. De atunci, Medgidia are apă caldă permanent şi căldură cât este necesară. Electoratul din Medgidia a văzut că s-au schimbat condiţiile din şcoli. Pentru că toate şcolile au fost reabilitate şi au fost încălzite, acum avem şi un comerţ civilizat. Am realizat două supermarketuri şi prin asta, şi costul vieţii a scăzut, pentru că cele două supermarketuri vin cu preţuri pe care medgidianul le poate accepta.
În legătură cu profilul celui care trebuie să câştige Primăria Medgidia, trebuie să fie un om care se scoală devreme, se culcă târziu şi între sculat şi culcat munceşte pentru binele medgidienilor.

Dezvăluiri: Referitor la USL, credeţi că va funcţiona această alianţă, la Medgidia?
D.M.: Dacă ne luăm după manifestările de pe acum, nu cred că va funcţiona. La ultima şedinţă de consiliu, spre exemplu, a fost respinsă o iniţiativă a domnului Iordache cu voturile PD-L, dar şi cu o parte din voturile PSD. Deci PSD a votat împotriva înţelegerii din USL.

Dezvăluiri: Putem să ne gândim la faptul că PSD încearcă să joace tare şi să-şi impună un candidat propriu?
D.M.: Da, sigur.

Dezvăluiri: Cine credeţi că va fi candidatul? Doamna Vlădescu?
D.M.: E treaba lor să-şi aleagă un candidat. Doamna Vlădescu este un posibil candidat şi e un consilier activ în cadrul consiliului.

Dezvăluiri: Cine v-ar conveni să fie candidat din partea PSD?
D.M.: Pe mine mă interesează candidatura mea, PSD are propria logică politică, să facă ce vor. Noi suntem pregătiţi să ne luptăm şi cu PSD şi cu PNL.  

A consemnat Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top