Mediul sub lupă

Drept la replică

Publicăm mai jos Dreptul la replică referitor la articolul “Șefa AJOFM Tulcea își păstrează scaunul, deși împotriva ei a început urmărirea penală”, trimis redacției de către Iuliana Lefter.

Urmare a apariției articolului “Șefa AJOFM Tulcea își păstrează scaunul, deși împotriva ei a început urmărirea penală” , in ediţia din data de 03.03.2014 a publicației Dezvaluiri.ro, sub semnătura domnului director Mihai Răzvan ROTARU, va rog sa publicați următorul – Drept la replica – in integralitate.  
    Înainte de toate, apreciez interesul arătat de ziarul dumneavoastră in mod special  fata de persoana mea, in calitate de director executiv al  AJOFM Tulcea.
Daca demersul dumneavoastră nu ar fi tardiv fata de aspectele invocate si atât de tendențios fata de persoana mea, aş putea crede ca va interesează aflarea adevărului, dar cum constat ca tot articolul conține de fapt frânturi de informații, se cuvine a clarifica aceasta  situație din respect pentru cititorii dumneavoastră. Impactul jurnalistic pe care aţi vrut sa-l provocați introducându-mă in topul milionarilor in euro, probabil ca a avut efect, dar substanța acestui articol este lipsita de orice fundament real.  Prin urmare:

    1.Faţă  de primul subtitlu al articolului : „Iuliana Lefter – afaceri de peste 6 milioane de euro pe fonduri europene, cu ONG-ul părinților” , precizez  ca nu exista nici o afacere, nici cu părinții si nici cu alte persoane, suma la care se face referire  reprezintă bugetul estimat a doua proiecte.  Deci,  așa-zisa afacere  reprezintă de fapt doua proiecte care au obținut finanțare europeana având ca  beneficiar AJOFM Tulcea, fiind o oportunitate de dezvoltare a serviciului public de ocupare si implicit a serviciilor pentru  clienții acestuia, șomeri, persoane aflate in căutarea unui loc de munca. Exclus ca eu sau părinţii mei sa fi beneficiat de vreun leu sau euro din aceste bugete.
2. Faţă de următorul subtitlu: „Lefter a vrut să înregistreze proiectele la ORDA, pe persoană fizică”, menționez ca potrivit  Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, art. 1 si următoarele , dreptul  de autor asupra unei opere de creație intelectuala este legat de persoana autorului , ia naștere in momentul creației (nu prin înregistrare), comporta atribute de ordin moral şi patrimonial. Înregistrarea la ORDA este facultativa, nu da naștere vreunui drept de autor sau recunoașterea acestuia, la fel cum si anularea acestei înregistrări nu anulează vreun drept de autor. In virtutea acestor prevederi si a faptului ca cele doua proiecte au fost create de mine in beneficiul AJOFM Tulcea, am înregistrat la ORDA cele doua lucrări, pe cheltuiala mea, fără  sa am  vreun beneficiu prezent sau viitor ci doar pentru protejarea creaţiei.
3.  Referitor la partenerul Asociația Pro Dinamic si la declarația privind neîncadrarea in situația de conflict de interese sau incompatibilitate, menționez ca la depunerea cererii de finanțare ,  intre parteneri a fost semnat un „Acord de parteneriat” care in articolul 1 stabilește:   Art.1 Acordul de asociere
„Prin semnarea prezentului Acord de Parteneriat, părţile îşi exprimă acordul de asociere în vederea implementării proiectului „Formarea continuă – premisa calității in SPO”. Este în înţelegerea părţilor că prezentul acord reprezintă o convenţie privind cooperarea parţilor în atingerea scopului comun, nu reprezintă prestări de servicii între parteneri şi nu dă naștere unei noi persoane juridice constituite între parteneri”.
Acordul de parteneriat , așa cum se vede, reprezintă o asociere in vederea implementării unui proiect ce depindea de un eveniment viitor, respectiv de evaluarea si aprobarea finanțării de către organismele competente in acest sens. Conflictul de interese este descris in toate documentele ca fiind acea situație care poate influenta decizia acestor organisme ce reprezintă interesele financiare ale Uniunii Europene, fata de solicitanții unor finanțări. In cazul prezentat in articol, in Anexa pe care o publicați, tocmai acest lucru am declarat, ca atât AJOFM Tulcea cat si partenerii nu se afla in conflict de interese , fata de interesele financiare ale UE.  Ulterior, după evaluarea si aprobarea de către organismele menționate a cererii de finanțare , si cu mult înainte de semnarea contractului de finanțare, asociații care ar fi pus in discuție o eventuala situație de conflict, s-au retras, si astfel se vede foarte clar ca nu un interes patrimonial a generat aceasta asociere.
4. Ultimul subtitlu: „Apartament din Tulcea închiriat cu 3500 lei pe lună”, este de asemenea o afirmație neverificata, absolut mincinoasa, fata de care eu am răspuns la întrebarea adresata telefonic, legată de aceasta suma, ca nu am aceasta informație. Am rugat redactorul sa adreseze in scris întrebări la care dorește răspunsuri, dar acesta s-a mulțumit cu răspunsuri telefonice pe care le-a interpretat după bunul plac.  După  o verificare rapida pot sa afirm ca valoarea chiriei la care se refera articolul este de 1900 de lei /luna si se înscrie in preturile pieței locale. De altfel pentru acest contract s-a derulat o procedura publica de achiziție, verificata cu ocazia unui control al organelor de specialitate in anul 2012.
Toate afirmațiile articolului de presa demonstrează dorința nemăsurata a politicului de a-si impune omul  la conducerea AJOFM,  sens in care lucrează cu devotament din 2012, apelând la întregul arsenal ce-l are la îndemână : ameninţări, șantaj, intimidări ,calomnii, presiuni inclusiv mediatice in ultima instanţă. Toata aceasta încrâncenare, menita sa-mi afecteze viaţa personala si profesionala, compromite implicit si activitatea  instituției in care lucrez si are ca scop  îndepărtarea mea din „scaunul” mult râvnit, pentru  a da mana libera unor interese de grup, care de altfel s-au si manifestat in timpul absentei mele pe parcursul anului 2013.
Fata de afirmația ca nimeni nu a verificat aspectele descrise in articolul dumneavoastră, va precizez ca,  încă din iunie 2012 am fost subiectul a numeroase sesizări neoficiale , pe aceeași filiera politica, fiind verificate nu doar cele expuse ci si alte ”suspiciuni” sugerate de „persoane de bine” , nefiind dovedită nici măcar una .
Cu stimă, Iuliana LEFTER

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top