Fără categorie

Dosar DNA: Șmecherie cu iz penal la Autoritatea Navală Română

În luna mai 2017, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanța dispuneau trimiterea în judecată a fostului director general al Autorității Navale Române (ANR), Cazan Liviu-Aurelian, ”cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave”. Doar că, nici nu a început bine procesul, că procurorii DNA l-au trimis din nou în judecată, într-un alt dosar, deoarece a încercat printr-o șmecherie să scape basma curată din primul proces. De data aceasta Cazan nu mai e singur, alături de el sunt urmăriți penal și Matei Cristian, director general al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu și Trandafir Răzvan-Gabriel, director general interimar al Autorității Navale Române.

Prietenul la nevoie se cunoaște

Cazan Liviu-Aurelian, director general al ANR la data comiterii faptelor, este acuzat de procurori că în luna martie 2016, ”a încălcat, cu rea credință, prevederile legale privitoare la buna gestiune financiară a fondurilor publice angajând o cheltuială nelegală (discreționară, supraevaluată, vădit contrară principiilor regularității și economicității plăților), aspect care a produs un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 849.646,092 euro (cu TVA), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Compania Națională „Administrația Porturilor Dunării Fluviale S.A” Giurgiu (CN A.P.D.F.)”, condusă de Matei Cristian.
De fapt, procurorii DNA susțin că în luna martie 2016, Cazan Liviu-Aurelian a achiziționat două corpuri de clădire (unul fiind în stare avansată de degradare) la un preț supraevaluat, de 1.380.381 euro de la Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” (C.N. A.P.D.F.) S.A. Giurgiu. Ar fi făcut acest lucru, spun anchetatorii, pentru a ajuta această companie să iasă din insolvență. La baza semnării contractului de vânzare-cumpărare au stat motive tehnice false, introduse artificial. De fapt, Cazan a sărit în ajutorul prietenului său, Matei Cristian, care risca să-și piardă postul de director general al companiei din Giurgiu dacă aceasta ar fi intrat în insolvență.
”Acțiunile deliberate ale inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, care a urmărit „cu orice preț” achiziția ambelor imobile, deși numai unul era util Autorității Navale Române, au condus la efectuarea unor plăți ilegale, ceea ce a produs un impact negativ asupra bugetului Autorității Navale Române, cu consecințe deosebit de grave”, spun procurorii. În consecință, Cazan a fost trimis în judecată la Tribunalul Constanța.

Șmecheria penală încercată pentru salvarea lui Cazan Liviu-Aurelian

Dacă în prima instanță fostul director ANR a încercat să sară în sprijinul prietenului său, Matei Cristian – director general al CN APDF Giurgiu cumpărându-i la preț supraevaluat două imobile pentru ca să scape de insolvență, acum a venit rândul prietenului să-i întoarcă serviciul.
Trimis în judecată, fostul director ANR își exercită influența asupra lui Trandafir Răzvan Gabriel – actualul director general ANR și Matei Cristian (se pare că cei trei sunt buni prieteni) pentru a semna un act adițional la contractul de vânzare – cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul C.N. A.P.D.F. Giurgiu în patrimoniul Autorității Navale Române (ANR). Actul adițional s-ar fi semnat cu încălcarea dispozițiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea credință, acte ce țin de atribuțiile de serviciu, conducere, administrare și control. ”Aceste demersuri ale inculpaților au condus la producerea unui prejudiciu C.N. A.P.D.F. Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română.
Acționând în această manieră, inculpații Matei Cristian și Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos, îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian”, spun procurorii în comunicatul DNA. Așadar, cei trei au încercat prin semnarea acestui act adițional diminuarea prejudiciului creat prin semnarea contractului de vânzare-cumpărare, astfel încât să obțină în instanță achitarea sau o condamnare cu suspendare a fostului șef ANR.
În consecință, cei trei au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, pentru infracțiunile de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului (Matei Cristian); complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și favorizarea făptuitorului (Trandafir Răzvan-Gabriel); instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și instigare la favorizarea făptuitorului (Cazan Liviu-Aurelian).

Un articol de Călin Gavrilaș

 

  

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top