Comisia Europeană

DIGI și RCS & RDS încearcă să își țepuiască clienții

Atenție la țeapa pusă la cale de DIGI și RCS & RDS. Sub pretextul actualizării datelor personale în vederea prevenirii fraudelor, DIGI și RCS & RDS își presează clienții să semneze o ‘Declarație – Acord’ bine meșteșugită de avocați, care permite firmei să vândă CNP-urile, telefoanele, adresele și conturile bancare ale clienților.

În aceste zile, clienții DIGI și RCS & RDS au primit o notificare prin care li se cere imperativ să fie de acord cu noua politică de prelucrare a datelor cu caracter personal, motivind că prin aceasta va crește securitatea datelor și vor fi prevenite fraudele.

Deși acordul pare opțional, clienții care refuză să îl semneze sunt presați și amenințați că se expun riscului de fraudă, iar datele personale nu vor fi protejate.

În realitate, noile prevederi din acest așa-zis acord pentru protecția datelor personale nu au nici o legătură cu creșterea securității și prevenirea fraudelor, obligații impuse operatorilor de date personale prin Legea 677/2001. Dimpotrivă.

La art.4 al Acordului se prevede că RCS & RDS poate transfera datele clienților către “societăți de colectare a debitelor ori de recuperare creanțe” și “orice alt partener contractual sau necontractual din România sau străinătate”. Cum adică “parteneri necontractuali”? Practic RCS & RDS își rezervă dreptul să dezvăluie după bunul plac datele clienților oricărei persoane fizice sau juridice, care pot face absolut orice cu datele deoarece nu se obligă prin contract să respecte scopurile prelucrării indicate la art.2 din Acord. Faptul că partenerii sunt necontractuali înseamnă că nu au nici o răspundere față de clienții RCS & RDS de a păstra confidențialitatea datelor și pot să le publice pe toate gardurile iar dacă sunt din străinătate nici măcar nu se supun legislației din România sau UE.

De fapt, adevăratul risc de fraudă îl reprezintă chiar “Acordul” RCS & RDS, care legalizează vânzarea mascată a datelor clienților. Când veți fi sunați de firmele de teleshopping ca să cumpărați ultima “tigaie minune” sau să investiți la bursă, puteți fi siguri ca RCS & RDS (sau alt furnizor cu care aveți contract) v-a vândut datele personale. Comercianții cumpără aceste date, de regulă la negru, fără contract, pentru a-și targeta campaniile de marketing și a crește rata profitului (de exemplu pentru vânzarea tigăilor sunt sunate doar femeile). La ora actuală, în România traficul de date personale a scăpat de sub orice control, în ciuda amenzilor date de ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal).

Și asta nu e tot. Rudele și cunoștințele clienților RCS & RDS au parte de același abuz, pentru că la art.3 din “Acord” persoanele vizate sunt definite ca fiind inclusiv “orice alte persoane fizice ale căror date cu caracter personal ajung în orice mod la Operator. Clientul îi garantează Operatorului că a obținut în prealabil acordul expres și neechivoc pentru prelucrare al celorlalte persoane fizice ale căror date cu caracter personal devin disponibile Operatorului, Operatorul fiind exonerat de orice răspundere și de plata unor compensații, despăgubiri.”

Dacă aveți cunoștințe în protecția datelor și mai ales în noul Regulament GDPR al UE care va intra în vigoare în 2018, citiți “Acordul” RCS & RDS prezentat mai jos și vă veți lua cu mâinile de cap. Regulamentul GDPR al UE îl puteți citi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/General_Data_Protection_Regulation

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top