© Fotolia
Legăturile strânse ale Uniunii Europene cu Africa de Sud se reflectă în diferitele forme și niveluri de colaborare dintre cei doi parteneri, printre care se numără în special un parteneriat strategic, o cooperare comercială intensivă și summituri anuale. În prezent sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru cel de al patrulea summit UE-Africa de Sud, prevăzut a avea loc la 15 septembrie 2011 în Africa de Sud.
Relațiile puternice dintre UE și Africa de Sud, care au evoluat începând din 1994, anul care a marcat începuturile democrației în Africa de Sud, au fost consolidate în 2007 prin instituirea unui parteneriat strategic. Acesta se axează pe un dialog politic consolidat privind chestiunile de interes comun, precum schimbările climatice, pacea și securitatea. De asemenea, parteneriatul cuprinde cooperarea sectorială într-un număr mare de domenii, precum mediul, transporturile și migrația. Liniile…
© Fotolia
Legăturile strânse ale Uniunii Europene cu Africa de Sud se reflectă în diferitele forme și niveluri de colaborare dintre cei doi parteneri, printre care se numără în special un parteneriat strategic, o cooperare comercială intensivă și summituri anuale. În prezent sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru cel de al patrulea summit UE-Africa de Sud, prevăzut a avea loc la 15 septembrie 2011 în Africa de Sud.
Relațiile puternice dintre UE și Africa de Sud, care au evoluat începând din 1994, anul care a marcat începuturile democrației în Africa de Sud, au fost consolidate în 2007 prin instituirea unui parteneriat strategic. Acesta se axează pe un dialog politic consolidat privind chestiunile de interes comun, precum schimbările climatice, pacea și securitatea. De asemenea, parteneriatul cuprinde cooperarea sectorială într-un număr mare de domenii, precum mediul, transporturile și migrația. Liniile directoare ale parteneriatului strategic sunt decise în cadrul summiturilor anuale și al reuniunilor ministeriale periodice.
Importanța majoră a Africii de Sud este evidențiată de faptul că această țară este membră a G20 (grupul marilor puteri economice) și a Brics (țările emergente) și că, totodată, este membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în perioada 2011-2012. Guvernanța globală reprezintă un subiect recurent în dialogul din cadrul parteneriatului strategic, fiind unul dintre punctele discutate și în cadrul summitului precedent UE-Africa de Sud, desfășurat la Bruxelles la 28 septembrie 2010. „Guvernanța globală poate fi eficientă numai dacă funcționează în ambele sensuri”, a afirmat președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, în cadrul conferinței de presă care a urmat summitului. „Participarea deplină a economiilor emergente în cadrul sistemului internațional ar trebui să permită repartizarea beneficiilor în mod echilibrat și partajarea responsabilităților în mod echitabil.”
Următorul summit din septembrie , care va fi găzduit de Africa de Sud, va oferi posibilitatea de a întări și mai mult legăturile dintre Uniunea Europeană și Africa de Sud. Printre temele generale prevăzute a fi abordate – dar care vor fi confirmate la o dată mai apropiată de reuniune – se numără schimbările climatice, cooperarea politică și creșterea economică.
Cu cei aproximativ 50 de milioane de locuitori ai săi, Republica Africa de Sud este cel mai mare partener comercial al UE de pe continentul african. În 2010, volumul schimburilor comerciale dintre cele două economii s-a ridicat la aproape 40 de miliarde de euro. UE exportă către Africa de Sud în principal echipamente tehnice și echipamente de transport (50% din totalul exporturilor) și importă din Africa de Sud în principal bunuri prelucrate (35% din totalul importurilor). UE este principalul partener comercial al Africii de Sud, generând 32% din totalul schimburilor comerciale în Africa de Sud în 2010.
Relațiile comerciale și cooperarea pentru dezvoltare dintre UE și cea mai mare putere economică din Africa sunt reglementate de un Acord pentru comerț, dezvoltare și cooperare (TDCA), care a fost semnat în 1999 și a intrat pe deplin în vigoare în 2004. În 2009, TDCA, care acoperă 90% dintre schimburile comerciale bilaterale, a fost extins pentru a include dispoziții referitoare la cooperarea politică și economică.
Punerea în aplicare a TDCA este monitorizată de Consiliul mixt de cooperare, care funcționează totodată drept for pentru dialogul general dintre parteneri. În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului de cooperare, desfășurată la Bruxelles la 20 iulie 2011, au fost discutate chestiuni precum știința și tehnologia, mediul și educația.
În ceea ce privește dezvoltarea, UE este de departe cel mai important donator către Africa de Sud, oferind 70% din totalul asistenței externe pentru aceasta. Un program unic de cooperare pentru dezvoltare, cel mai mare instituit vreodată, cu o valoare de 123 milioane de euro, sprijină sectorul educației primare.
Informații suplimentare:
Comerțul cu Africa de Sud
Relațiile cu Africa de Sud
Acordul pentru comerț, dezvoltare și cooperare cu
Africa de Sud
Delegația UE în Africa de Sud
Comunicatul comun al celui de al treilea summit
UE-Africa de Sud (pdf) (en)