Exclusiv

Dezastru la Herghelia Mangalia. Directorul Ancuța e cinic: „Caii mai și mor. E ca la fotbal”

Ce se întâmplă atunci când pădurarii ajung să se ocupe de caii statului din herghelii? Se alege praful: cai morți, angajați amenințați, bătuți, accidentați de cai „sălbăticiți” pentru că stau închiși în grajduri. Acesta este bilanțul de la Herghelia Mangalia, de când este condusă de Constantin Ancuța.

În ultimele luni s-au înmulțit accidentele la herghelie, fapt care i-a determinat pe mai mulți angajați să se plângă de managementul directorului Ancuța, precum și de comportamentul lui față de oamenii din subordine. Aceștia ne-au relatat mai multe incidente, sub protecția anonimatului, și ne-au trimis fotografii și filmulețe realizate în herghelie.

Cine ar vrea să cumpere un cal agresiv?”

Marius Vasile, inginer zootehnist, s-a transferat în urmă cu doi ani, de la Herghelia Jegălia la Mangalia, la solicitarea lui Gheorghe Dima, directorul Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Vasile avea să regrete toată viață decizia luată.

”Domnul Dima mi-a transmis că la Mangalia se deschide un hipodrom și mi-a propus să merg acolo, ținând cont de experiența mea de călăreț și antrenor de călărie. Eu am fost secretarul general al Federației Ecvestre, sunt antrenor cu acte, am făcut școala de antrenori, sunt inginer zootehnist, am făcut călărie la clubul Dinamo și aveam multă experiență. Am acceptat pentru că m-am gândit că pot să ajut. De aceea am intrat în acest sistem, ca să ajut. Și am crezut că la Mangalia au nevoie de specialiști. M-am înșelat amarnic”.

Marius Vasile a înțeles în scurt timp că la Mangalia lucrurile nu stau deloc cum ar trebui, începând de la alimentația proastă și insuficientă, continuând cu lipsa de mișcare a cailor, care stau închiși în grajduri și cu lipsa de interes a conducerii:

„Hrana nu este suficientă pentru că pe terenul deținut de herghelie sunt cultivate plante tehnice, pentru vânzare, în loc să se producă hrană pentru cai.

Caii nu fac mișcare dirijată conform tehnologiei, cu excepția iepelor mamă, care ies toamna pe miriște. De aceea se sperie ușor și nu se mai poate lucra cu ei, iar uneori se produc accidente. Din cauza asta ajung caii la abator, pentru carne. La 7 zile după fătare trebuie să începi să lucrezi cu calul. Și atunci, dacă ai un cal prietenos, cu care poți lucra, acesta se poate vinde, dar altfel… Cine vrea să cumpere un cal agresiv?!”.

Un cal a murit cu o țeavă înfiptă în abdomen, din cauza incompetenței conducerii

„Anul trecut a murit un cal pentru că domnul Ancuța a pus să fie montată o poartă de metal în fața grajdului armăsarilor. Calul a intrat cu burta în țeavă. La cai, porțile trebuie să fie din lemn, pentru evitarea accidentelor. În plus, bariera trebuia să se ridice, ca la trecerea la nivel cu calea ferată, nu să se deschidă în față.”.

Inginerul Vasile ne-a povestit că nici dresajul și antrenamentele nu se desfășoară cum ar trebui. Călăreții angajați ai hergheliei ar trebui să pregătească caii pentru probele de calificare, ce se desfășoară de două ori pe an, conform Legii 389/2005.

Această perioadă de pregătire ar trebui să dureze șase luni, dar asta s-ar întâmpla doar pe hârtie, căci în realitate dresajul nu durează mai mult de 3 săptămâni, maxim o lună. Pentru că a încercat să îi convingă pe angajații hergheliei să își facă orele de dresaj cu caii, Vasile a fost bătut crunt.

Sunt mutilat, am rămas cu o gaură în față

”Ei erau obișnuiți să primească un spor de 10 la sută din salariu, plus 32 de ore suplimentare, fără să vină la muncă. Eu am refuzat să le semnez documentele ca să fie plătiți fără să fi muncit. Atunci m-au amenințat că mă bat. I-am spus despre amenințări și domnului Dima, voiam să îmi dau demisia, dar el mi-a spus să mă întorc…

M-am întors și într-o zi unul dintre călăreți m-a lovit cu pumnul în față, mi-a spart arcada zigomatică și am avut 25 de zile de îngrijiri medicale. Nu au anunțat ITM, deși s-a întâmplat la ora 10, în timpul programului. Au făcut un simulacru de anchetă, fără niciun proces verbal, niciun document scris.

Bătaia a fost filmată, s-a întâmplat în fața unei camere de supraveghere, am făcut sesizare la poliție și după aproape 3 ani nu s-a întâmplat nimic. Agresorului i-a fost desfăcut contractul de muncă cu acordul ambelor părți, iar apoi a fost reangajat.

Sunt mutilat, am o gaură în față. Consider că vinovat este Dima. Eu am vrut să ajut la schimbarea sistemului, dar nu se vrea. Nu vrea domnul Dima, care îl ține pe Ancuța și pe alții”, ne-a relatat Vasile.

Directorul Ancuța tratează cu multă lejeritate tot ce s-a întâmplat și consideră că a fost o chestiune personală, uitând că s-a întâmplat în timpul programului:

A fost o altercație între ei, ca bărbații, treaba lor, nu ne băgăm noi în chestii personale. Într-adevăr, (agresorul-n.red.) a fost reangajat pentru că avem nevoie de oameni. Oamenii vin, se angajează, pleacă, vin iar înapoi și se angajează, care e problema?

Au participat la un concurs de anduranță, fără potcoave

Acești cai hrăniți prost și nepregătiți, participă și la concursuri. Adrian Cristea, reprezentant al Asociației crescătorilor de cai Shagya Arab ne-a povestit cum s-au prezentat doi cai de la Herghelia Mangalia la un concurs de anduranță care a avut loc anul acesta la Rădăuți:

Cei doi cai de la Mangalia erau despotcoviți și asta la un concurs de anduranță, pe teren pietros! La prima buclă au fost trași pe dreapta, unul șchiopăta și celălalt era cu semnul întrebării. În străinătate se folosesc potcoave anatomice din cauciuc, iar noi participăm la o cursă de anduranță cu cai fără potcoave! În aceste condiții, riscul de accidentare este foarte mare.

Cei de la Mangalia ar avea condiții de antrenament foarte bune, ar putea ieși cu caii pe plajă, ar putea să facă performanță. Dar atunci când nu ai un om de cal în fruntea sistemului…”.

Întrebat despre acest episod, Ancuța a găsit niște scuze puerile și a dat vina pe unii care… „Vor să bagă strâmbe”:

„Pe transport, noi nu potcovim caii. Când am fost anul trecut, a fost alt traseu, acum a fost alt traseu… Nu poți potcovi caii cu două zile înainte de anduranță. Îi potcovești cu o lună înainte. Sunt chestii tehnologice. Dar există fel și fel de oameni care nu se pricep și dau din… Când merge o treabă bună, cineva încearcă să bagă strâmbe, știți?!”.

Toți specialiștii în domeniu cu care am stat de vorbă sunt de acord că RNP Romsilva a moștenit o comoară atunci când a preluat, în 2002, Herghelia Mangalia (alături de celelalte herghelii de stat din România), cu un fond genetic unic, ușor izolat de restul lumii, înființată de regele Ferdinand, cu scopul de a crește armăsari de montă publică pentru Dobrogea. Descendenții acestora erau folosiți și de către armata română.

În prezent, când armata nu mai folosește cai, armăsarii de montă publică din herghelii ar trebui să fie puși la dispoziția privaților. Acesta este motivul pentru care statul român plătește o alocație lunară pentru hrana acestor cai. În realitate, acești armăsari ies din herghelii pentru montă extrem de rar și în tot acest timp proprietarii de cai folosesc armăsari clandestini, chiar dacă legea zootehniei interzice acest lucru.

Mai mulți cai valoroși au ajuns la abator pentru că nu aveau teste ADN

Lipsa testelor ADN la cai este o altă mare problemă, căci au fost situații în care caii au ajuns la abator pentru că nu s-a putut demonstra descendența lor. La câțiva ani după ce Romsilva a preluat hergheliile din România, „specialiștii” de la păduri au considerat că nu este important să continue să facă teste ADN la cai, așa cum impune Organizația Mondială a Cailor Arabi (WAHO), a mai declarat Adrian Cristea.

Chiar dacă în ultimii ani s-a revenit la decizie, mai mulți cai valoroși (ai căror părinți au murit) și produșii lor au ajuns să fie vânduți la preț de carne, unii chiar pentru abatoare.

Au murit cei mai frumoși cai din herghelie, pepinierii Samuel și Cocor

Am reușit să aflăm pe surse că, în ultimele câteva luni, în herghelie au murit mai mulți cai. Doi dintre ei sunt pepinierii Samuel și Cocor (câștigător al premiului WAHO pentru cel mai frumos cal al anului 2006).

Caii mai și mor”, ne-a explicat cu cinism directorul Ancuța, care ne-a confirmat că doi pepinieri au murit din cauză de colică și o iapă, în urma unui accident.

„Din cauza temperaturii ridicate au făcut colică. Colica nu poate să fie din cauza hranei… Nu există așa ceva. Noi nu avem mâncare proastă. Am încercat din răsputeri să îi salvăm, dar nu am avut ce face.

Iapa a fost călcată de alți cai, dar nu din cauză că nu sunt obișnuiți la pășune, ci pentru că s-a ridicat praf. Se mai întâmplă accidente, că suntem o fermă zootehnică. Caii mai și… mor”.

Nu ne-am mulțumit cu explicațiile pădurarului Ancuța și am cerut un punct de vedere unui medic veterinar recunoscut în branșă, Florin Mlagiu. Iată ce ne-a declarat despre colica la cai:

„Colica reprezinta un sindrom destul de frecvent întâlnit la cai și se manifestă printr-un disconfort sau durere, fie suportabilă, fie atroce, la nivel abdominal. Ea poate avea cauze multiple, printre care:

1: Colica de nisip (când caii înghit nisip), acei cai care sunt hrăniți pe teren nisipos sau cu furaje murdare cu nisip.

2: Supra alimentare

3: Paraziți gastro-intestinali

4: Program de masă neregulat, modificări bruște ale tainului administrat

5: Mâncare de proastă calitate, furaje mucegăite sau putrede

6: Lipsa apei, deshidratarea”.

I s-a făcut rău, pentru că a băut cafea și energizante pe stomacul gol”

Tabloul trist al unei herghelii de top conduse de neprofesioniști este completat de o serie de accidente de muncă, angajați loviți de cai și chiar un călăreț care a căzut din șa în timpul unei curse la Ploiești (internat în spital cu leziuni). Conform surselor noastre, stând mai tot timpul legați în grajd, caii nu sunt obișnuiți cu oamenii, se sperie ușor și uneori au reacții agresive atunci când îngrijitorii intră să îi curețe sau să îi adape.

Și în cazul nostru, directorul Ancuța a găsit repede niște explicații. Stilul înflorit și umorul involuntar îi aparțin, desigur:

Unui călăreț i s-a făcut rău, tot din vina lui, că a consumat cafea pe stomacul gol și a băut și energizante și i s-a făcut rău și a căzut după (SIC!) cal. A avut o cădere de calciu. Se întâmplă, ca la fotbal, ce Doamne iartă-mă. Asta e!”.

Actele medicale nu confirmă însă spusele directorului hergheliei în legătură cu pretinsa cădere de calciu.

Mihai Răzvan ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top