Fără categorie

Destramarea miturilor si clarificarea confuziilor privind accesarea fondurilor nerambursabile

Care este diferenta dintre fondurile europene, structurale si nerambursabile, cum se pot acestea obtine si ce trebuie un solicitant sa faca pentru a pune mana pe butoiul cu miere, fie el intern sau extern, aflam dintr-un interviu acordat de Alter Ego Solutions publicatiei AllNews4All. Nu in ultimul rand, specialistii in consultanta vor destrama, in premiera, cateva din miturile privind accesarea acestor resurse financiare.

image

Reporter: Inainte de a intra in detalii legate de miturile create in jurul obtinerii banilor nerambursabili, sa eliminam principala confuzie întalnita in randul populatiei, aceea legata de nominalizarea acestor resurse financiare.

Alter Ego Solutions (AES): Aveti dreptate, un aspect important, pe care este imperios necesar sa il clarificam, inca de la inceput, este diferenta intre fonduri europene – fonduri structurale si de coeziune – fonduri nerambursabile. Fondurile nerambursabile sunt de cele mai multe ori confundate…

Care este diferenta dintre fondurile europene, structurale si nerambursabile, cum se pot acestea obtine si ce trebuie un solicitant sa faca pentru a pune mana pe butoiul cu miere, fie el intern sau extern, aflam dintr-un interviu acordat de Alter Ego Solutions publicatiei AllNews4All. Nu in ultimul rand, specialistii in consultanta vor destrama, in premiera, cateva din miturile privind accesarea acestor resurse financiare.

image

Reporter: Inainte de a intra in detalii legate de miturile create in jurul obtinerii banilor nerambursabili, sa eliminam principala confuzie întalnita in randul populatiei, aceea legata de nominalizarea acestor resurse financiare.

Alter Ego Solutions (AES): Aveti dreptate, un aspect important, pe care este imperios necesar sa il clarificam, inca de la inceput, este diferenta intre fonduri europene – fonduri structurale si de coeziune – fonduri nerambursabile. Fondurile nerambursabile sunt de cele mai multe ori confundate cu fondurile europene sau cu cele structurale. Sa intelegeti, fondurile structurale sunt acordate Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, cu scopul reducerii diferentelor de dezvoltare economica si sociala intre statele membre. Aceste fonduri fac parte din numeroasele resurse financiare oferite de UE, supranumite Fonduri europene. Astfel, Fondurile structurale si de Coeziune (cunoscute si sub numele de Instrumente structurale) sunt doar o parte din fondurile europene acordate de UE pentru Romania si ambele fac parte din categoria fondurilor nerambursabile. Aplicata in Romania, notiunea de finantare nerambursabila cuprinde atat finantarile nationale, cat si pe cele externe.

R: Au aparut o serie de mituri privind accesarea acestor resurse. Sa incercam sa abordam cateva dintre ele. Spre exemplu, este adevarat ca, în 2-3 luni de la depunerea proiectului la finantator, se pot primi banii nerambursabili?

AES: Acest termen, de 2-3 luni, reprezinta varianta optimista pentru obtinerea unui răspuns ce vizeaza un proiect depus spre finantare. In realitate, lucrurile nu stau deloc asa si pot spune, din propria experienta, ca un raspuns poate veni chiar si dupa un an (in cazuri excepționale). Daca totusi ne referim la cazurile uzuale, un beneficiar poate primi un raspuns de la finantator in aproximativ 6 luni, bineinteles, cu unele abateri care, de obicei, prelungesc această perioada.

În situatii foarte rare, se intalnesc linii de finantare prin care se pot primi banii intr-un termen atat de scurt si, in general, acestea sunt finantari nationale cu sume destul de mici, de pana la 10.000 Euro.

R: Sunt aceste fonduri deja rezervate pentru cei “ cu influenta”?

AES: Aceasta afirmatie consider ca reflecta realitatea intr-o foarte mica masura si reprezinta o exceptie. Fara sa ne abatem de la subiect, pot afirma ca depunerea unui proiect spre finantare este posibila de catre orice entitate, atat timp cat se incadreaza in cerintele finantatorului. Evident, si calitatea proiectului depus joacă un rol esențial în procesul de evaluare care determină, în mod decisiv, acceptarea sau respingerea proiectului.

R: Fondurile se primesc inainte de plata efectiva a produselor/serviciilor aprobate prin proiect?

AES: In general, principiul de finantare este bazat pe decontarea ulterioara a cheltuielilor efectuate. Acest fapt determina ca plata produselor/serviciilor aprobate prin proiect să fie realizata in baza documentelor justificative, rezultate pana la momentul depunerii dosarului de rambursare.

Exceptie de la aceasta situatie constituie prefinantarea, care poate reprezenta pana la 35% din valoarea nerambursabila aprobata. Aceasta reprezinta un avans si este virata în contul beneficiarului, inca de la inceputul implementarii unui proiect, urmand a fi recuperata treptat, pana la finalizarea proiectului.

R: Un alt mit nascut in jurul acestui subiect se refera la faptul ca, prin accesarea resurselor financiare nerambursabile, beneficiarul nu trebuie sa contribuie cu nimic, din punct de vedere financiar, la implementarea proiectului. Ce ne puteti spune despre aceasta ipoteza?

AES: Este total gresit sa spunem ca beneficiarul nu este obligat sa aduca un aport propriu de resurse financiare. In general, un proiect este compus din cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile si TVA-ul aferent acestor cheltuieli. Schema de finantare (care se aplica de regula tuturor proiectelor), prevede decontarea unui anumit procent din cheltuielile eligibile. Astfel, beneficiarul este obligat sa sustina personal cuantumul valorii cheltuielilor neeligibile si TVA-ul aferent ambelor categorii de cheltuieli.

Exceptii exista si aici pentru entitatile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA. In aceasta situatie, TVA-ul aferent cheltuielilor eligibile poate fi decontat in cuantumul procentului alocat valorii nerambursabile.

R: Poate o persoana sa acceseze singura fonduri nerambursabile sau se recomanda contractarea serviciilor unei companii de consultanta?

AES: Oricine este interesat de accesarea fondurilor poate sa o faca si individual insa, de cele mai multe ori, contractarea unui consultant pentru intocmirea Dosarului de finantare mareste considerabil sansele sale de acceptare spre finantare, datorită know-how-ului detinut de societatea de consultanta, iar solicitantul de fonduri nerambursabile este scutit de multe batai de cap. In primul rand, timpul alocat (de catre beneficiar) intocmirii Dosarului de finantare se diminueaza cu aproximativ 95%. In al doilea rand, un bun consultantsștie sa evite greselile de forma si continut, astfel incat proiectul sa fi trecut cu bine prin evaluarea conformitatii. Un pas gresit poate duce chiar la respingerea proiectului de catre finantator, deci, la ratarea unei sanse de materializare a ideii de afaceri.

Romania are la dispozitie numeroase fonduri nerambursabile pentru imbunatatirea economiei, a mediului sau a societatii. Toate aceste resurse financiare se pot accesa doar in baza unui dosar intocmit in conformitate cu specificatiile finantatorului. Aceasta documentatie este necesara deoarece, in acest mod, sunt selectate doar proiectele care ating toate obiectivele liniei de finantare si care conduc la indeplinirea scopului final propus prin alocarea resurselor respective.

Membra a Alter Ego Group, parte a VP Holding, Alter Ego Solutions este o companie ce are ca obiect de activitate furnizarea de servicii de consultanta in obtinerea de finantari nerambursabile, consultanta in dezvoltarea afacerilor si implementarea sistemelor de management, in conformitate cu standardele ISO.

Din anul 2001, pana in prezent, Alter Ego Solutions a realizat peste 160 de proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, in judetele Olt, Dolj, Constanta, Valcea, Gorj, Ilfov, Prahova, Bacau, Ialomita si Bucuresti. Valoarea cumulata a proiectelor implementate de specialistii Alter Ego Solutions depaseste suma de 120 milioane Euro.

www.alterego-solutions.ro

Manager Executiv-Irina Ion

AUTOR:

Cristina Miia – Redactor sef AllNews4All, cu sprijinul drei Corina Sterea, consultant al Alter Ego Solutions

Nume: Camelia Enache
Companie: VP Holding
E-mail:
Website: http://allnews4all.ro

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top