Politic

Deputatul Radu Anișoara își sprijină alegătorii. Ministrul Culturii a fost luat la întrebări!

În calitatea sa de deputat PSD de Tulcea, Anișoara Radu încearcă din răsputeri să-i sprijine pe cei care i-au oferit încrederea și votul. În acest sens, recent, deputatul Anișoara Radu i-a adresat o întrebare oficială ministrului Culturii și Identității Naționale Valer Daniel Breaz. Întrebarea vizează situația imobilelor declarate monument istoric fără acordul prealabil al proprietarilor.

În speță este vorba despre situaţia unui imobil declarat monument istoric fără acordul prealabil al proprietarului somat acum de Primăria Tulcea să plătească impozit pe clădire de 500%.

Mai jos vă prezentăm textul acestei intervenții:

Stimate domnule Ministru,

Am primit o sesizare din partea unui tulcean care se confruntă cu o situație complexă pe care aș dori să o putem rezolva cu mențiunea că în situația semnalată se află mulți români.

Este vorba despre o casă cu o vechime de peste 200 de ani situată în centrul Municipiului Tulcea și aparține încă din anul 1898 acestei familii.

În anul 2013 acești oameni au primit o adresă de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Tulcea prin care erau înștiințați de faptul că imobilul din str. Gavrilov Corneliu, nr.148, Tulcea este înscris în Lista Monumentelor Istorice din România –M.OF.R, Partea I, nr.670bis/01.10.2010, vol.V, jud.Tulcea, p.2236, poziţia 487, cod TL II m B 05978. Proprietarii spun că nu au fost întrebați dacă sunt sau nu de acord cu acest statul al casei și nici nu știau care vor fi urmările.

În conformitate cu modificările şi completările aduse Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi a Hotărârii Consiliului Local nr.279/2017 privind stabilirea Impozitelor şi Taxelor Locale aferente anului 2018, nu se datorează impozit pentru clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologie, care au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr.422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare.

Pentru a beneficia de scutirea de impozit i-au fost solicitate în februarie 2018 următoarele documente: o cerere; autorizaţia pentru executarea lucrărilor şi procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

Cetăţeanul a solicitat Primăriei Municipiului Tulcea încă din anul 2016 informaţii cu privire la documentele necesare pentru a demara lucrările de renovare/reabilitate ale fațadei imobilului, însă obţinerea avizelor este foarte costisitoare.

Arhitecţii acreditaţi pe care i-a contactat, şi care sunt puţini la număr la nivel naţional, i-au solicitat 20.000 de euro doar pentru autorizarea devizului pentru întregul imobil în condițiile în care sunt necesare reparații doar pe banda de jos a peretelui de fațadă.

Trebuie să specific faptul că astfel de reparații constând în vopsirea întregii fațade au mai fost făcute dar au fost deteriorate de apa de ploaie care inundă rapid zona, după scurgere rămâne mult noroi pe care lucrătorii de la Serviciile publice le spală cu jet de apă care deteriorează banda de jos a peretelui situat cu fața spre stradă.

În noiembrie 2018, Primăria Municipiului Tulcea a notificat această familie printr-o somație prin care sunt informați că, în cazul în care în termen de 6 luni de la primirea (somaţiei) nu reabilitează/renovează imobilul, vor fi obligați să plătească un impozit pe clădire de 500%.

Oamenii sunt pensionari și nu au sumele considerabile necesare autorizării devizului + lucrările efective, care sunt cu adevărat speciale, și nici timpul pentru finalizarea acestor lucrări. Având în vedere această situaţie, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

Care este procedura de declasare a imobilului, de scoaterea lui de pe Lista momumentelor istorice la cererea expresă a proprietarilor?

Ce soluţii are această familie, având în vedere costurile ridicate și termenul foarte scurt, pentru a nu ajunge în situaţia de a plăti un impozit majorat de 500%?

Vă mulţumesc! Solicit răspuns scris.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top