Ştiri

Deputatul Mircea-Titus Dobre susține modificarea Legii privind protecția informațiilor clasificate

Printre mai multe propuneri legislative inițiate în ultima perioadă de deputatul Mircea-Titus Dobre (PSD) se numără și cea de modificare a Legii 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate. Proiectul ce se află la Senat, prima cameră sesizată, este semnat de un grup de 69 de parlamentari PSD.

Concret, modificarea Legii 182/2002 presupune inserarea articolul 13¹, după articolul 13: „Art. 13¹ – Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizației de acces pentru persoanele cu atribuții nemijlocite în domeniul protecției informațiilor clasificate se transmit, motivat către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit”, se arată în proiectul de lege.

Pe lângă acest articol, apare şi un art. II care stipulează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea numărul 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică corespunzător.”
Inițiatorii acestei inițiative legislative explică în expunerea de motive că modificarea are rolul creării unei stări de normalitate în ceea ce privește modul de retragere sau de respingere a certificatului ORNISS.

„În cuprinsul Legii, în forma actuală sunt prevăzute dispoziții care permit clasificarea informațiilor astfel încât poate fi eludată legea, pot fi acoperite anumite erori administrative, pot fi private anumite persoane de drepturile legitime sau creează premisele folosirii legii în alte scopuri abuzive. Pentru a crea o stare de normalitate şi legalitate, cel puţin în ce priveşte modalitatea de avizare, retragere, sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces, propunem modificarea şi completarea Legii 182/2002. Considerăm că se impune modificarea şi completarea Legii 182/2002 prin introducerea unui nou articol, având în vedere că avizul, retragerea sau respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces nu se pot realiza decât motivat. Lipsa unei motivări, cum se întâmplă în situaţia actuală, sau motivarea lapidară, lacunară sau obscură este de natură a aduce atingerea mai multor drepturi fundamentale ale persoanei”, scrie în expunerea de motive a iniţiativei legislative”, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, se arată în același document, modificarea are și rolul de a respecta dreptul constituțional al unui cetățean, în scopul satisfacerii unui interes de natură personală în condițiile legii. În acest fel se elimină și posibilitatea săvârșirii unor abuzuri ale instituțiilor împotriva cetățenilor”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top