Ştiri

Deputatul Istvan Antal, despre rolul și importanța APCEMN

În perioada anilor ’80, a fost creată Adunarea Parlamentară pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (APCEMN) ca rezultat al marilor schimbări politice din perioada anilor ‘80 când statele din regiunea Mării Negre au reintrat pe scena politică mondială.

 

Înfiinţată la 26 februarie 1993 ca dimensiune parlamentară a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, APCEMN reuneşte parlamentari din cele 12 ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră.

Deputatul Istvan Antal este membru APCEMN, în comisia de cultură, educație și afaceri sociale. Parlamentarul arată că principalul obiectiv al adunării este de a acorda asistență parlamentelor naționale pentru consolidarea democrației reprezentative, de a sprijini punerea în aplicare a legilor care sunt necesare pentru implementarea proiectelor elaborate în cadrul CEMN şi de a stabili baza legislativă pentru dezvoltarea economică multilaterală, cooperarea culturală şi politică a statelor din regiune.

Adunarea reuneşte 76 parlamentari ai legislativelor din cele 12 ţări membre CEMN (Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Georgia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina). În noiembrie 2004, Serbia şi Muntenegru s-a alăturat acestei Adunări ca membru cu drepturi depline, iar ca urmare a dobândirii independenţei de către Muntenegru, Serbia a rămas ca membru succesor cu drepturi depline. Adunarea Populară a Egiptului, Knesset-ul Statului Israel, Adunarea Naţională a Franţei şi Senatul Francez, Bundestag-ul german, Consiliul Naţional al Republicii Slovacia şi Adunarea Naţională a Republicii Belarus au statutul de observator.

Activităţile Adunării se desfășoară sub forma sesiunilor plenare, două în fiecare an, organizate prin rotaţie în ţările membre care deţin preşedinţia, a reuniunilor de comisii, unele având loc în marja sesiunilor plenare, altele la diverse date, în funcţie şi de evoluţiile internaţionale, conferinţe, seminarii tematice, colocvii și întâlniri cu instituţii ale Parlamentului European.

Parlamentul României a fost reprezentat la Adunare încă din 1993, în calitate de membru fondator, şi are o delegaţie permanentă formată din şapte parlamentari. Membrii delegaţiei sunt repartizaţi, conform regulamentului, în cele 3 comisii, după cum urmează: Comisia economică, tehnologică şi pentru probleme de mediu, Comisia politică şi pentru probleme juridice și Comisia pentru cultură, educaţie şi probleme sociale.

Deputatul UDMR de Constanța a fost prezent la cea mai recentă reuniune (a 50-a) a Comisiei pentru cultură, educație și afaceri sociale din cadrul Adunării parlamentare a cooperării economice a Mării Negre, de la Novi Sad. Aici s-au discutat probleme legate de consolidarea cooperării culturale și a multiculturalismului în statele membre ale cooperării economice a Mării Negre.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top