Politic

Deputatul Huțucă ia atitudine în privința conservării Porții Mari a Cetății Tomis

În luna iunie 2018, Ministerul Culturii a emis aviz favorabil pentru un plan urbanistic de detaliu ce vizează printre altele amplasarea unui bloc la mai puțin de un metru de Poarta Mare a cetății Tomis. Avizul a ieșit la iveală cu ocazia dezbaterii proiectului, iar deputatul Huțucă a adresat o interpelare ministerului în legătură cu acest subiect. Totodată, Bogdan Huțucă a condamnat lipsa de interes a Ministerului Culturii față de conservarea monumentelor de importanță națională, deputatul apreciind pe drept cuvânt că ministerul se comportă în ultima vreme ca o comisie de urbanism.

Deputatul Bogdan Huțucă, președinte al Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, a adresat o interpelare ministrului Culturii, privind avizarea de către acesta a unei construcții, la Constanța, chiar peste un sit arheologic de o mare importanță nu doar pentru oraș, ci pentru întreaga țară.

Prin semnătura ministrului culturii se încuviința demararea procedurilor pentru autorizarea realizării unei construcții civile la o distanță de 0,87 metri de Poarta Mare a Cetății Tomis, una dintre cele mai reprezentative descoperiri arheologice din județul Constanța din ultimele decenii.

Parcela de teren vizată se află pe strada Mircea cel Bătrân, la 50 de metri mai sus de Hotelul Ibis și în zona străzii Dragoș Vodă. Proiectul de ridicare a unui bloc cu 7 etaje pe acest teren a primit – situație rarissimă – aviz negativ din partea Comisiei de Urbanism a Primăriei Constanța. Paradoxurile nu se opresc aici – în ajutorul proiectului a venit Ministerul Culturii, care a emis aviz favorabil pentru construirea blocului.

Având în vedere situația creată, i-am solicitat ministrului culturii să precizeze care sunt considerentele pentru care, în opinia sa, avizul favorabil pentru PUD-ul construcției mai sus amintite a primat în defavoarea măsurilor necesare de conservare și punere în valoare a monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis. De asemenea, i-am cerut să precizeze din ce motiv Ministerul Culturii și Identității Naționale se comportă ca și când ar fi o insituție cu atribuții ce țin strict de o comisie de urbanism și nu, așa cum ar fi firesc, de luarea celor mai corecte și necesare măsuri pentru protejarea monumentelor istorice importante din România și punerea lor în circuitele istorice și turistice care ar putea contribui enorm la dezvoltarea economică și culturală a comunităților”, se arată în interpelarea depusă de parlamentarul liberal Bogdan Huțucă.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top