Politic

Deputatul George Șișcu: Impozitarea excesivă a muncii în România, o dezbatere necesară dar care trebuie abordată cu atenție

Deputatul George Șișcu consideră că este important să existe o dezbaterea despre impozitarea muncii în România, dar aceasta trebuie făcută într-un mod responsabil. Deputatul atrage atenția că implementarea unor schimbări fiscale bruste în România ar putea avea consecințe negative asupra colectării veniturilor la bugetul statului. Iar aceasta ar însemna mai puțini bani disponibili pentru sectoare precum sănătate și protecție socială.

„Dezbaterea despre impozitarea excesivă a muncii în România, una dintre cele mai mari la nivel european, este una necesară. În același timp, atunci când partenerii noștri de coaliție lansează public rezolvarea, în ideea unei impozitări mai mari a zonei de business, intrăm pe un teren extrem de alunecos. Abia au fost operate modificări ale Codului Fiscal, intrate în vigoare la 1 ianuarie, iar stârnirea unui iureș public despre cum vor crește unele taxe, cu promisiunea că va fi scăzută povara fiscală pe muncă, inducând angajaților ideea că vor câștiga mai bine dacă angajatorii lor vor plăti altfel de taxe, mai mari, este ultimul lucru de care avem nevoie acum.
PNL a fost criticat aspru pentru alianța de guvernare cu PSD, dar vedem astăzi un motiv în plus, esențial, pentru care PNL nu trebuia să părăsească Palatul Victoria sau să lase total frâiele colegilor de stânga. În ultimii ani am ajuns la un echilibru în privința taxării, iar nivelul de colectare prin conformarea voluntară a crescut de la un an la altul. Este meritul politicilor liberale! Nu am umblat la fiscalitate, iar în această guvernare cu social-democrații reușim să cenzurăm eventualele excese ale partenerilor noștri, care mai propovăduiesc uneori „jupuirea antreprenorilor“.
O schimbare peste noapte a fiscalității în România ar duce la colectare mai slabă, deci am avea bani mai puțini la bugetul statului tocmai pentru sănătate și protecție socială, eventual am risca dezechilibrarea sistemului de pensii. Pentru că nimeni nu face business pentru a pierde, iar o fiscalitate excesivă va produce falimente în lanț.
Dacă ar fi existat până azi o soluție simplă prin care să reducem povara fiscală pe muncă fără să dezechilibrăm bugetul de stat, ea ar fi fost deja aplicată, chiar și de către colegii de la PSD, care au guvernat cel mai mare număr de ani această țară din 1990 până azi. Nu au avut-o, este evident.
Sper că vremea de tristă amintire a formulelor de tipul „omul gras stă în spinarea omului slab“ să fi trecut și să privim cu multă rațiune care sunt politicile publice și fiscale pe care le putem aplica azi fără să bulversăm un sistem care azi funcționează”, a transmis George Șișcu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top