Politic

Deputatul George Șișcu chestionează autoritățile despre problema cormoranilor

Ultimele dezbateri legate de problema păsărilor ihtiofage (care se hrănesc cu peşte) a supus atenţiei publice o problemă importantă: raportul dintre exploatarea resursei pisciole, importantă pentru hrana românilor şi protecţia unor specii de păsări care se hrănesc cu peşte. Iată ce spune în legătură cu acest aspect deputatul PNL de Tulcea George Şişcu:

„Tot mai multe voci spun că aceste păsări, în special cormoranii şi pelicanii, produc pagube însemnate asupra resursei piscicole şi afectează buna funcţionare a fermelor de creştere a peştelui. De aceea, reprezentanţii fermelor pisciole solicită ca statul să îi despăgubească pentru aceste pierderi. Pe de altă parte, organizaţiile de mediu militează pentru găsirea unor soluţii neletale, ţinând cont şi de faptul că vorbim de specii protejate de lege.
Această temă ar putea aduce în discuţie şi cota anuală de peşte din Marea Neagră la care are dreptul România. Din cauza lipsei unei flote de pescuit, România pescuieşte tot mai puţin în fiecare an, reducându-şi astfel cota la care are dreptul în anul următor (conform unei directive europene). Astfel s-a ajuns ca Bulgaria să aibă o cotă de 10 ori mai mare şi să vândă României peştele din Marea Neagră.
Pentru lămurirea acestor probleme, am trimis ministerelor de resort următoarele întrebări:

1. Care este numărul populaţiilor de cormorani şi pelicani din România?

2. Care este impactul acestor păsări asupra pisciculturii?

3. Ce studii şi rapoarte au făcut ANPA în această chestiune?

4. Care este raportul despăgubirilor pentru daunele cauzate de păsări la fermele piscicole şi cele cauzate de animale (incluzând păsările) acordate agricultorilor?

5. Despăgubirile acordate piscicultorilor vor viza exclusiv suprafeţele aflate în situri natura 2000? Considerăm că trebuie avut în vedere faptul că speciile de cormorani şi pelicani se află şi în alte zone, care nu se află în acest regim de protecţie.

6. De ce AM POP a blocat finanţarea de compensaţii pentru ferma CEFA din judeţul Bihor, falimentând cea mai mare fermă piscicolă din vestul ţării, care produce peste 5% din producţia de ciprinide din România?

7. Care sunt soluţiile pentru fenomenul îngrijorător al scăderii de la un an la altul a cotei de pescuit la Marea Neagră alocată României?

Vă voi ține la curent cu răspunsurile pe care le voi primi. Sper ca împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru rezolvarea acestor probleme.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top