Ştiri

Deputatul Anișoara Radu: O.U.G.18 simplifică modul de declarare și plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale pentru persoanele fizice

Deputatul tulcean Anișoara Radu (membru al Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, deputat tulcean ce a avut numeroase discuții pe tema facilităților pentru mediul de afaceri cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici) face precizări legate de OUG 18/2018, ce reglementează mecanismul de declarare şi plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice:

“Reamintim tuturor contribuabililor persoane fizice că depunerea Declaraţiei Unice se face până la data de 15 iulie a.c.  Această ordonanţă de urgenţă se referă la adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi completarea şi modificarea unor acte normative. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată de Guvern pe data de 15 martie 2018. Persoanele care vor depune declaraţia online sau vor face plăți anticipate vor beneficia de anumite avantaje, cum ar fi bonificaţiile.

Aceasta ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism, şi anume trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. De asemenea, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăți anticipate, (…) avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la (…) noul mecanism de declarare a contribuţiilor (…), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică.

Contribuabilii persoane fizice ce estimează că vor realiza venituri extrasalariale, aflate în sfera declaraţiei unice, vor depune această declaraţie unică până pe data de 15 iulie 2018, după cum am menţionat mai sus. Aceste persoane vor calcula singure impozitul datorat şi vor stabili dacă datorează asigurări sociale.

Pentru depunerea prin mijloace electronice până la data de 15 iulie 2018, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019, pentru plată cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat plătit integral până la 15 decembrie 2018. Dacă cele două condiţii sunt îndeplinite cumulativ, se aplică ambele bonificaţii, în total de 10%.

Cei care au depus deja declaraţiile 200 ori 201 pentru venituri realizate în anul 2017 nu vor mai depune declaraţia unică.
Persoanele fizice care au depus pentru anul 2018 formularele 220 şi 221 şi formularul 600 vor depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, până în data de 15 iulie 2018, care va înlocui respectivele formulare“, precizează deputatul Anișoara Radu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top