Fără categorie

Deputaţii solicită o mai bună gestionare a deşeurilor electronice

Parlamentul doreşte reguli mai stricte pentru gestionarea deşeurilor provenind de la echipamente electrice şi electronice (DEEE), acestea fiind în creștere în UE. Cu votul de joi, deputaţii au propus noi obiective pentru colectarea, reciclarea şi reutilizarea acestora. Ei au recomandat, de asemenea, măsuri mai dure pentru prevenirea exportului de deşeuri electronice către ţările în curs de dezvoltare, acestea putând reprezenta un pericol pentru sănătate şi mediu.

Votând un proiect de actualizare a normelor din 2003, Parlamentul a adoptat modificările recomandate cu 580 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 22 de abţineri. Consiliul va lua acum în considerare poziţia PE înainte de o posibilă a doua lectură. Karl-Heinz Florenz (PPE, DE), care a condus proiectul de lege în Parlament, a declarat că „nu ne mai putem permite să aruncăm deșeurile. Parlamentul a transmis un semnal puternic și anume că autoritățile publice, producătorii și consumatorii trebuie să asigure o mai bună colectare ș…

Parlamentul doreşte reguli mai stricte pentru gestionarea deşeurilor provenind de la echipamente electrice şi electronice (DEEE), acestea fiind în creștere în UE. Cu votul de joi, deputaţii au propus noi obiective pentru colectarea, reciclarea şi reutilizarea acestora. Ei au recomandat, de asemenea, măsuri mai dure pentru prevenirea exportului de deşeuri electronice către ţările în curs de dezvoltare, acestea putând reprezenta un pericol pentru sănătate şi mediu.

Votând un proiect de actualizare a normelor din 2003, Parlamentul a adoptat modificările recomandate cu 580 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 22 de abţineri. Consiliul va lua acum în considerare poziţia PE înainte de o posibilă a doua lectură. Karl-Heinz Florenz (PPE, DE), care a condus proiectul de lege în Parlament, a declarat că „nu ne mai putem permite să aruncăm deșeurile. Parlamentul a transmis un semnal puternic și anume că autoritățile publice, producătorii și consumatorii trebuie să asigure o mai bună colectare și reciclare a bunurilor electrice și electronice. În plus, am introdus reguli mai stricte pentru a pune capăt posibilelor transporturi ilegale către țările în curs de dezvoltare”.

 

Obiective de colectare

 

Parlamentul dorește ca statele membre sa colecteze minim 85% din deșeurile electronice produse în fiecare stat, începând cu 2016. De asemenea, fiecare stat membru trebuie să se asigure că începând cu 2012 se colectează fie cel puţin 4kg/cap de locuitor de DEEE (conform regulilor existente), fie acelaşi volum de DEEE colectat de respectivul stat membru în 2010, în funcţie de care dintre aceste două cantități este mai mare.

 

Oprirea pierderii deșeurilor

 

In afara beneficiilor pentru sănătate şi mediu, gestionarea corectă a deșeurilor electronice poate ajuta la reutilizarea unor resurse valoroase. Membrii Parlamentului European recomandă un obiectiv de reciclare de 50-75% (depinzând de categorie) și susțin un nou obiectiv de reutilizare de 5%.

 

Scopul directivei și panourile solare

 

Regulile se vor aplica tuturor tipurilor de deșeuri electronice, în afara câtorva excepții enumerate, cum ar fi instalațiile sau uneltele de mari dimensiuni, echipamentele militare sau vehiculele. Membrii PE consideră că ar trebui excluse şi modulele fotovoltaice folosite în panourile solare, până la o viitoare reevaluare, pentru ca gestionarea acestora este realizată de profesioniști şi pentru că există standarde industriale deja puse în practică. 

 

Responsabilitățile producătorilor şi consumatorilor

 

Deputații au subliniat faptul că uniformizarea proceselor de înregistrare şi de raportare este necesară pentru a reduce atât povara administrativă, cât  şi costurile pentru companii. De asemenea, ei au sugerat reducerea numărului de categorii de echipamente electronice, pentru a simplifica în continuare acest proces.

Producătorii de bunuri electronice vor trebui să asigure finanțarea tratării deșeurilor, acest fapt putând avea un impact pozitiv prin respectarea regulilor de design ecologic şi prin crearea unor produse ușor de reparat şi reciclat.

 

Consumatorii trebuie să înlăture deșeurile electronice în mod legal, mai ales că pot face acest lucru gratuit la centrele de tratare. Membrii Parlamentului European au adăugat faptul că produsele de mici dimensiuni ar trebui să poată fi returnate distribuitorilor.

 

Exporturi ilegale

 

Cantități mari de deșeuri electronice sunt declarate în mod fals ca fiind „reutilizabile” şi exportate ilegal în țările în curs de dezvoltare, unde acestea sunt adeseori procesate în condiții nesigure, uneori chiar de către copii. Susținând propunerea Comisiei pentru o mai strictă inspecție a încărcăturilor, Parlamentul a dorit să sublinieze faptul că exportatorul este cel care va trebui să dovedească că produsele sunt refolosibile.

Sursa: PE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top